Ελληνοτουρκικά

"Σφαγή" για τις μπίζνες! Ελληνοτουρκικός επιχειρηματικός "πόλεμος" στη Λιβύη

Η πολιτική μετάβαση προχωρά με σοβαρές δυσκολίες στη Λιβύη από την  μεταβατική κυβέρνηση .

Η κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντεμπιμπέ, από τον δεύτερο στην ιεραρχία Χουσεΐν αλ-Γκοτράνι, εμβάθυνε την κρίση ενός εκτελεστικού μηχανισμού του οποίου ο στόχος είναι να φτάσει ζωντανός στις 24 Δεκεμβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για τις γενικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ως βάλσαμο για τη χώρα  μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης και των οποίων η διεξαγωγή  κρέμεται από ένα νήμα.

Η ατζέντα της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNU), με έδρα την Τρίπολη, δεν περιλαμβάνει μόνο την ενοποίηση των θεσμών  διαιρεμένων από τον εμφύλιο πόλεμο του 2014 , αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά από 10 χρόνια ελεύθερης πτώσης.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA) εκτιμά τις απώλειες της χώρας της Βόρειας Αφρικής σε 148,45 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ως εκ τούτου, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, η Τρίπολη δεν σταμάτησε να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη.

«Η Λιβύη είναι γνωστή για τον πλούτο των φυσικών της πόρων. Η προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες αυτές τις ευκαιρίες για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους μας και να πλουτίσουμε τη χώρα μας », παραδέχτηκε ο  ακραία φιλότουρκος υπηρεσιακός υπουργός Μεταφορών, Mohamed Salim al-Shehubi, στην ερντογανική  εφημερίδα Yeni Şafak.

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντεμπιμπέ

Η Ελλάδα και η Τουρκία, που αγωνίζονται για ενεργειακούς πόρους στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, έχουν αναλάβει το ρόλο των υποστηρικτών μιας Λιβύης που επιθυμεί εταίρους.

Αν την περασμένη εβδομάδα ήταν η σειρά της Αθήνας με την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μεταξύ των Ελλήνων και των Λιβύων επιχειρηματιών, η  φιλότουρκη κυβέρνηση  της Τρίπολης αυτή την εβδομάδα προσπαθεί  να εξισορροπήσει τα πράγματα υπέρ του Τούρκου συμμάχου της.

«Η προτεραιότητά μας στις συμφωνίες για την ενέργεια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι πάντα η Τουρκία», αποκάλυψε ο υπουργός Αλ Σεχούμπι. «Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με όλες τις χώρες σε ενεργειακά θέματα. Αλλά όπως είπα, η Τουρκία θα είναι πάντα η προτεραιότητά μας », δήλωσε ο υπουργός δείχνοντας τις επιστολές από την Τρίπολη. Η Άγκυρα είναι ο  προτιμώμενος εταίρος, τουλάχιστον σε μια περιοχή όπου η Λιβύη ξεχωρίζει ως μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα «μαύρου χρυσού».

"Ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, οι ισχυρές σχέσεις μας με την Τουρκία συνεχίζονται σε πολλούς τομείς και θα συνεχίσουμε στο υψηλότερο επίπεδο", συνέχισε ο Al-Shehubi. «Βλέπουμε την Τουρκία ως μια σύμμαχο  χώρα από κάθε άποψη. Επιπλέον, θα παρέχουμε κάθε είδους άνεση στις τουρκικές εταιρείες που εργάζονται στη Λιβύη για να συνεχίσουν τα έργα τους », εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην τουρκική εφημερίδα.

 Το πετρέλαιο της  Λιβύης

Το έθνος της Ευρασίας έχει επενδύσει συνολικά 300 δισεκατομμύρια λίρες - 28,9 δισεκατομμύρια ευρώ - στη Λιβύη μέσω του προγράμματος «Επιστροφή στη ζωή», σύμφωνα με τον Al -Shehubi. Ένας από τους τομείς που έχει επωφεληθεί περισσότερο από την έγχυση τουρκικών μετρητών ήταν ακριβώς ο τομέας των μεταφορών, ένα χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται από τον Μάρτιο, ένας λόγος που εξηγεί τις εύστοχες δηλώσεις του. Αν και οι επενδύσεις προορίζονται επίσης εν μέρει για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

«Ο στόχος μας στην ανοικοδόμηση της Λιβύης είναι να συνεργαστούμε με τουρκικές εταιρείες σε νέα και τρέχοντα έργα. Πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσουμε κοινή εργασία με την Τουρκία για όλες τις εργασίες στον τομέα των αεροδρομίων, των δρόμων, των γεφυρών και των μεταφορών », τόνισε ο Αλ-Σεχούμπι. Αναμφίβολα, το ποσό θα διευκόλυνε το έργο του ως επικεφαλής του Υπουργείου και θα χρησίμευε για την ανοικοδόμηση μιας χώρας που είχε γίνει ερείπια.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας έχει "επιτροπή με τουρκικές εταιρείες", ότι τα κοινά έργα "πάνε καλά" και ότι θα επιτευχθούν περισσότερες διμερείς συμφωνίες τους επόμενους μήνες. «Στις επαφές μας, ο τουρκικός επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος μας έδωσε ελπίδα για τη συνέχιση των έργων. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για να επιστρέψει η ζωή στη Λιβύη στον παλιό της ρυθμό », δήλωσε ο Al-Shehubi.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής των μεταφορών ανακοίνωσε ότι η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines θα συνεχίσει τις πτήσεις χωρίς στάση προς τη Λιβύη. «Επί του παρόντος, πραγματοποιούνται επτά καθημερινές πτήσεις από τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν επίσης πτήσεις για Αττάλεια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ελπίζουμε ότι οι πτήσεις ικανοποιούν το αίτημα των Λίβυων επιχειρηματιών και πολιτών », κατέληξε ο υπουργός, αφού αναγνώρισε την Τουρκία ως« πύλη της Λιβύης στον κόσμο. 

Η στάση της Τουρκίας

Καθ 'όλη τη διάρκεια του αδελφοκτόνου πολέμου, η Τουρκία υποστήριξε την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, κυριαρχώντας στο δυτικό τμήμα της χώρας. Από όπου πολέμησε την κυβέρνηση του Τομπρούκ, με έδρα τη Βεγγάζη και με επικεφαλής τον Στρατηγό Χάφταρ, υποστηριζόμενο με τη σειρά του από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι τελευταίοι ανταγωνίζονται για τους πόρους της ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης η Τουρκία τηρεί προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της και μισθοφόρους της στη Λιβύη παρά τις αποφάσεις της Διεθνούς κοινότητας για αποχώρησή τους

Η ελληνική αντεπίθεση

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας Πρόξενος στη Βεγγάζη, Αχιλλέας Ρακινάς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου & Ανάπτυξης και τον Ιδρυτή της Berniq Airways, Τζαμάλ Αμπντέλ-Μάλεκ.

Ο Ρακινάς δήλωσε ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο επανέναρξης των απευθείας πτήσεων μεταξύ Βεγγάζης-Ελλάδας κατά το επόμενο διάστημα.

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης και Ιδρυτή της Berniq Airways κ. Τζαμάλ Αμπντελμαλέκ. Στην ατζέντα η δυνατότητα επανεκκίνησης απευθείας πτήσεων Βεγγάζη - Ελλάδα. Ο νέος τερματικός σταθμός του Μπερνίκ στη Μπενίνα είναι ένα μεγάλο κίνητρο », ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος 

Η Berniq είναι μια νεοσύστατη εταιρεία ιδιωτικού τομέα με έδρα τη Βεγγάζη, με κεφάλαιο 200 εκατομμύρια LD. Η Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης με έδρα τη Βεγγάζη κατέχει το 40% της αεροπορικής εταιρείας. Το Berniq θα έχει έδρα στο αεροδρόμιο Benina της Βεγγάζης και θα χρησιμοποιεί τον στόλο των τριών αεροσκαφών Airbus A320.

Και η Αίγυπτος στο παιχνίδι

Αξιοσημείωτο, η Libyan Airlines ανακοίνωσε την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων προς το Κάιρο, με τις πτήσεις να ξεκινούν από τρία λιβυκά αεροδρόμια συγκεκριμένα - Μίτιγκα, Μπενίνα και Μισράτα μετά από εκτεταμένη παύση.

Η απόφαση ήρθε εβδομάδες αφότου Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους Λίβυους ομολόγους τους για να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η πρώτη πτήση με προορισμό τη Λιβύη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μίτιγκα από το αεροδρόμιο Βαλέτα στη Μάλτα, σηματοδοτώντας την επανέναρξη της αεροπορικής διαδρομής μετά από διετή παύση.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, ο εθνικός αερομεταφορέας της Τυνησίας, Tunisair, ανακοίνωσε την επανέναρξη των πτήσεων του από το αεροδρόμιο Tunis Carthage προς την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η επανέναρξη των πτήσεων της Tunisair προς τη Λιβύη ακολουθεί την απόφαση του προέδρου να ανοίξει ξανά τα σύνορα με τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ