Γράφαμε προ ημερών πως το αντίπαλον δέος της ελληνογαλλικής συμφωνίας δεν είνια μονάχα οι στενότερες ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και το γεγονός πως δημιουργείται νέο μέτωπο με στενή συνεργασία Τουρκίας και Βρετανίας.
Και το βρετανικό περιοδικό Economist επιβεβαιώνει αυτήν την “συμμαχία” προσπαθώντας να υποβαθμίσει την συμφωνία Αθήνας-Παρισίου και να ψέξει την χώρα μας.
Το The Economist είναι ένα παγκοσμίου φήμης εβδομαδιαίο περιοδικό που εκδίδεται στη Μεγάλη Βρετανία. Περιέχει διεθνείς ειδήσεις, από τη Μεγάλη Βρετανία και, όπως φαίνεται και στον τίτλο του, οικονομικά νέα.
Σε ανάλυσή του, λοιπόν, το The Economist ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έκαναν βήματα συνεργασίας λόγω του φόβου τους για την Τουρκία!!!
Αντιθέτως το περιοδικό προβάλλει την Τουρκία σαν μια ακλόνητη περιφερειακή δύναμη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως η νέα θέση της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρή, με αφορμή και τα βήματα που έχει κάνει στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και την ασυμβίβαστη στάση της απέναντι στα δικαιώματά της εκεί!!
Στη νέα ανάλυση που δημοσίευσε το βρετανικό μέσο υποστηρίζεται πως η Ελλάδα και η Γαλλία έκαναν βήματα συνεργασίας λόγω του φόβου τους για την Τουρκία.
Το The Economist, στη νέα ανάλυση αναφέρει ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στον τομέα της άμυνας με την ελπίδα να σχηματίσουν μια νέα συμμαχία, κι ο λόγος αυτών των προσπαθειών ήταν ο φόβος της Τουρκίας .
Στην ανάλυση που έγραψε ο Paris Philhellenic (προφανώς πρόκειτια για ψευδώνυμο), αναφέρθηκε ότι οι περιφερειακές ανησυχίες της Ελλάδας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Στην ανάλυση, η οποία ανέφερε ότι η Τουρκία έγινε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη κι αυτό έκανε όλη την Ευρώπη ανήσυχη.
Η ανάλυση, στέκεται και στις δηλώσεις Μητσοτάκη στην κοινή παρουσία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για την κοινή ιστορική πορεία Ελλάδος και Γαλλίας.
Πάντως σημασία έχει πως τα λέει αυτά ένα βρετανικό μέσο, την στιγμή που η κυβέρνηση Τζόνσον έχει στενές επαφές και συνεργασίες με την Τουρκία, αλλά συνάμα ανήκει και στη συμφωνία AUKUS που πλήγωσε τόσο πολύ τη Γαλλία.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τέλος έχει γράψει εδώ και αρκετό καιρό για τον αγγλογαλλικό “πόλεμος” με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα Φρεγατών. Δείτε το βίντεο: