Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αμυντικό ισοζύγιο! Αυτή θα είναι η «ισορροπία» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε δέκα χρόνια

Μια νέα εποχή ξεκινά για την αεροναυτική κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μετά και την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την απόκτηση των φρεγατών Bell@rra.

«Με μελέτη όλων των προτάσεων, εμπιστοσύνη στο ΠΝ και με σύνεση πήραμε αποφάσεις που άλλοι δεν τολμούσαν επί δεκαετίες. Μετά την ΠΑ και τα Rafale και το ΠΝ θωρακίζεται με Belh@rra.Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία… Reloaded!» ήταν το σχόλιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπέροχα Νέα! Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. Κτίζουμε τις ΕΔ του μέλλοντος. Μετά τις «Ριπές Ανέμου» έρχεται το «Θεόρατο Κύμα». Τα νέα «Ξύλινα Τείχη» εν πλω για το ΠΝ μας! Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προχωρά «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου». Και τα καλύτερα έρχονται….Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» αναφέρει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε δική του ανάρτηση.

https://www.youtube.com/watch?v=REHQY6vIoF0

Όπως επισημαίνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές τα πλοία αυτά σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale εντάσσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στη νέα εποχή δικτυοκεντρικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα όμως που τίθεται επίσης από αρκετούς είναι: Επαρκούν οι τρεις φρεγάτες και οι προοπτική των τριών κορβετών Gowind;

Αν κάτσει κανείς και εξετάσει το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία δυνάμεων στα πολεμικά ναυτικά Ελλάδας και Τουρκίας θα δει πως η Άγκυρα με το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει σε εξέλιξη θα έχει σε εύλογο χρονικό διάστημα την δυνατότητα να παρατάξει σημαντικούς αριθμούς σύγχρονων ναυτικών μονάδων.

Σε μια προβολή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα διαπιστώσει κανείς πως η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να παρατάξει τις τρεις φρεγάτες Bell@rra, τις τέσσερις εκσυχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ και πιθανότατα τις 3 κορβέτες Gowind. Θεωρείται δεδομένο πως όλες οι φρεγάτες κλάσης Έλλη θα αποσυρθούν μόλις αρχίσουν να έρχονται τα γαλλικά πλοία. Συνολικά δηλαδή 10 μεγάλες και μεσαίες μονάδες.

Σε επίπεδο υποβρυχίων η Ελλάδα πολύ σύντομα θα έχει απομείνει με στόλο 8 υποβρυχίων εκ των οποίων η αιχμή του δόρατος θα είναι τα 4 υποβρύχια κλάσης Παπανικολής και χωρίς να υπάρχει στον ορατό ορίζοντα κάποιο απτό σχέδιο για ενίσχυση στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει σε πλήρη εξέλιξη στο ναυπηγικό πρόγραμμα 11 φρεγατών εκ των οποίων οι εφτά θα είναι της κλάσης TF-2000 και οι τέσσερις της κλάσης Istanbul. Σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι τέσσερις φρεγάτες Barbaros που θα εκσυγχρονιστούν. Θα μιλάμε δηλαδή συνολικά για 15 φρεγάτες.

Επιπλέον αυτών θα πρέπει να υπολογίζουμε και τις 4 κορβέτες Ada του προγράμματος MILGEM. Θα μιλάμε δηλαδή για 19 μεγάλες και μεσαίες μονάδες επιφανείας. Ευτυχώς σύμφωνα με τους αναλυτές κανένα από αυτά τα πολεμικά πλοία των τούρκων δεν μπορεί να συγκριθεί τεχνολογικά με τις γαλλικές φρεγάτες που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως προς τα υποβρύχια η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη για την ναυπήγηση των έξι υποβρυχίων κλάσης Reis, αντίστοιχων των ελληνικών Παπανικολής ενώ έχει στο σχεδιαστήριο και μια εγχώρια κλάση υποβρυχίων στο πλαίσιο του προγράμματος MILDEN.

Στο δε ελικοπτεροφόρο είναι πολύ πιθανό μιας και δεν θα διαθέτει αεροσκάφη να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σαν βάση για μη επανδρωμένα αλλά κυρίως για βάση ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ελληνικά υποβρύχια.

https://www.youtube.com/watch?v=aruTEn--QEA
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ