Νέο σενάριο έχουν στα συρτάρια τους οι Τούρκοι κατά των ελληνικών θέσεων στον Έβρο, ενώ η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη τους προκαλεί μεγάλη οργή, η οποία δεν φαίνεται προς τα έξω ακόμη.
Την πληροφορία για τουρκικό σχέδιο κατά του Έβρου δια μέσω της Βουλγαρίας, μας την γνωστοποιεί ο Μεσούτ Χακκί Τζασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν, ειδικός για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.
Σε εκπομπή γνώμης στο CNN Turk, και ενώ η συζήτηση για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα είχε φτάσει στο ζενίθ, αφού ο Έβρος είναι ως γνωστόν απροσπέλαστος, παίρνει τον λόγο σύμβουλος του Ερντογάν με το όνομα Μεσούτ Χακκί Τζασίν, και δηλώνει ευθαερσώς πως υπάρχει λύση καθώς “ο τουρκικός στρατός μπορεί να εισέλθει εντός ελληνικού εδάφους μέσω Βουλγαρίας και υπερφαλαγγίζοντας τις ελληνικές δυνάμεις¨.
Είναι όμως ένα τέτοιο σχέδιο εφικτό εν έτει 2021;
Καταρχήν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει εδώ και χρόνια τα μέτρα τους για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την περίπτωση πιθανή τουρκικής ταχείας προέλασης στην Βουλγαρία και επίθεση κατά του Έβρου από την "πίσω πλευρά".
Δεύτερον, η χώρα μας έχει σχέδια ακόμα και για αναταραχή στην μεγάλη τουρκική μειονότητα στην Βουλγαρία που διαβιεί σε περιοχές κοντά των ελληνικών συνόρων.
Το πιο σημαντικό όμως σε όλα αυτά τα σενάριο, το τονίζουμε αυτό, είναι το ζήτημα του κατά πόσο η Τουρκία θα τολμήσει να επιχειρήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ευρισκόμενη εντός του ΝΑΤΟ.
Αν η Άγκυρα αποδεσμευτεί με κάποιον τρόπο από την συμμαχία, τότε ίσως σχέδια αυτού του τύπου λάβουν χώρα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το προσκείμενο στην Τουρκία μουσουλμανικό στοιχείο στην Βουλγαρία, αλλά και αλλού.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το παλαιότερο σχέδιο «Βαριοπούλα», προβλεπόταν αρχικά μια σειρά από προβοκατόρικες τουρκικές ενέργειες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ραγδαία όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μεταξύ αυτών των ενεργειών, ήταν κτυπήματα σε μουσουλμανικά τεμένη προκειμένου να θιγεί το θρησκευτικό συναίσθημα του τουρκικού λαού, να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα στο χώρο των μειονοτήτων τα οποία να κατηγορηθούν γι αυτές τις ενέργειες, μετατρέποντας έτσι τον τουρκικό λαό σε έναν εύκολα καθοδηγούμενο όχλο, ο οποίος θα ζητούσε εκδίκηση υποκινούμενος φυσικά από το βαθύ τουρκικό κράτος και μέρος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.
Είναι πραγματικά εύλογο να αναρωτιέται κανείς όμως, πόσο αναλλοίωτα στο χρόνο παραμένουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τουρκικών ενεργειών.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα δια μέσω της Βουλγαρίας είχαμε εισβολή Αφγανών μεταναστών, κάτι που δεν είχε γίνει σχεδόν ποτέ μέχρι τώρα, και οφείλει να μας προβληματίσει.
Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το μεγαλύτερο κώλυμα στην περιοχή στις όποιες τουρκικές βλέψεις στην περιοχή, ενώ η περιοχή βόρεια της Αλεξανδρούπολη, είναι πλήρως ορεινή και δασώδης, και δεν ενδείκνυται για επιχειρήσεις τεθωρακισμένων μονάδων, και αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι.
Πάντως αν επιχειρήσουν ποτέ οι "γείτονες" ένα τέτοιο πραγματικά απονενοημένο σχέδιο κατά της Ελλάδος, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να χάσουν στο τέλος οριστικά μεγάλο μέρος της Α.Θράκης, την οποία τόσο γενναιόδωρα τους παρέδωσαν οι σύμμαχοι μας το 1923 χωρίς να ρίξουν μάλιστα τουφεκιά.