Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εφιαλτική αποκάλυψη: Η Τουρκία βάζει ''πλώρη'' για την απόκτηση πυρηνικών όπλων-Ερντογάν: H πρώτη μονάδα στο Ακουγιού θα είναι έτοιμη το 2023

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε μια μαζική τελετή στη νότια επαρχία της Μερσίνας, τόνισε τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας, αναγγέλοντας ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην απόκτηση και κατασκευή αυτής της στρατηγικής επένδυσης στο Akkuyu", είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει στην κατασκευή περισσότερων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Λέγοντας ότι συνολικά 13.000 μηχανικοί ,10.000 Τούρκοι και 3.000 Ρώσοι, εργάζονται για την ολοκλήρωση του σταθμού, υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση κατασκευάζεται με την τελευταία και ασφαλέστερη τεχνολογία στον τομέα της.

"Η εγκατάσταση στο Akkuyu θα συμβάλει στην ανάπτυξή μας με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει, στο περιβάλλον μας με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στις ανακαλύψεις μας σε αυτόν τον τομέα με την τεχνολογία του", δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στις 12 Μαΐου 2010. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

https://youtu.be/SJiBrgbn2TA?t=1

Εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη

Μιλώντας σε ξεχωριστή συνάντηση στη Μερσίνα νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ερντογάν είπε ότι θα εγκαινιάσει το  Τουρκικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στις ΗΠΑ την Κυριακή στο πλαίσιο της επίσκεψής του για να παραστεί στην 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θα ανοίξουμε το 36όροφο Τουρκικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ακριβώς απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ», είπε στην επαρχιακή συμβουλευτική συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ).

Το κτίριο, το οποίο χρησιμοποιεί παραδοσιακά τουρκικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, ειδικά από την αυτοκρατορία των Σελτζούκων, υψώνεται στον ουρανό με τη μορφή τουλίπας και μπορεί να φανεί από το κέντρο του Μανχάταν, το East River και το Long Island.

Το κτίριο σχεδιάστηκε ως ένας συμβολικός ουρανοξύστης που θα προσθέσει στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, μιας από τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου, και θα αντικατοπτρίζει τον τουρκικό ''πολιτισμό, την ιστορία και τη διαφορετικότητα''.

Τι σηματοδοτεί η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ακουγιού;

Ο πάντα προβλέψιμος αναφορικά με τις νεοοθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν, δεν μας εξέπληξε όταν ανήγγειλε ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2023.

Δύο είναι οι λόγοι και μια είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για αυτό.

Ο πρώτο λόγος είναι οι τουρκικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα διεξαχθούν τον Ιούνιο 2023.

Συνεπώς η παραπάνω εξαγγελία του Ερντογάν για ολοκλήρωση της πρώτης μονάδας του Akkuyu μέχρι τον Μάιο, δείχνει την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να διενεργήσει τις εκλογές εξαντλώντας τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την τουρκική αντιπολίτευση και κοινωνία.

Ο δεύτερος λόγος συνδυάζεται με την πιθανή ημερομηνία η οποία μάλλον θα είναι η 29η Μαϊου, ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, συνδυάζοντας τους τουρκικούς εορτασμούς για αυτό το γεγονός, με τους εορτασμούς για τα εγκαίνια στο Ακουγιού. Φυσικά αποδέκτης είναι ο απανταχού Ελληνισμός και η Ελλάδα.

Και οι δύο λόγοι μας δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει τη νεοθωμανική του πολιτική και τις προκλήσεις του σε βάρος του Ελληνισμού, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου έως τον Ιούνιο του 2023.

https://youtu.be/djhNY2bGZ9w

Η εμμονή Ερντογάν για απόκτηση Πυρηνικών όπλων

Ωστόσο πίσω από τους πομπώδεις λόγους, τους συμβολισμούς με ημερομηνίες και τις τουρκικές προκλήσεις, υποδηλώνεται κάτι ακόμη μεγαλύτερο από τον Ερντογάν

Αυτό είναι η εμμονή του για απόκτηση Πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής.

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα

Ο Ερντογάν οραματίζεται αρχικά την "Γαλάζια πατρίδα" και στη συνέχεια την "πυρηνική πατρίδα"

Ρωσικά μάλιστα ΜΜΕ έχουν επικρίνει τον Πούτιν για την βοήθεια που παρέχει στον Ερντογάν για την κατασκευή του Ακουγιού, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τελικά το πυρηνικό εργοστάσιο για κατασκευή πυρηνικών όπλων

Κίνδυνοι από απόβλητα-Πιθανό ατύχημα για την περιοχή

Με άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα  διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Ολα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι και ουδείς θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση αν προκληθεί κάποια σοβαρή βλάβη στον αντιδραστήρα.

Η επιλογή του Ακούγιου έγινε πριν από πολλά χρόνια και με αδιευκρίνιστα κριτήρια, γι’ αυτό άλλωστε υποβλήθηκε σε κριτική ακόμη και από επιστήμονες που συμφωνούσαν με την κατασκευή του αλλά προτιμούσαν άλλες, ασφαλέστερες τοποθεσίες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ