Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να κάνει ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με το εμπάργκο όπλων που είχε κατατεθεί στην Γερμανική Βουλή πριν από λίγους μήνες, που τελικά η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε αποδεκτό.
Φτάνει μάλιστα στο γελοίο του πράγματος να ισχυρίζεται, ότι στη Γερμανία αυτή η πρόταση απορρίφθηκε μέν αλλά, η Γερμανία έχει επιβάλλει εμπάργκο «ανώνυμου» χαρακτήρα στην Τουρκία.
Μάλιστα το φερέφωνό του ο αναλυτής αμυντικής πολιτικής Turan Oğuz, το συνεχίζει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας, ότι: «Υπάρχει εμπάργκο στη Γερμανία. Ποτέ δεν λέγεται επίσημα «όχι». Όμως κανένα αίτημα δεν απαντάται. Η Γερμανία τους σταματά όλους. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ισπανία έχουν όλοι προβλήματα με μάς λίγο πολύ, φανερά ή κρυφά», είπε.
Να θυμίσουμε ότι κατά την συνεδρίαση στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. «Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του», επισήμανε η Κόιλ.
Επέμενε με την τοποθέτησή της ότι εκτός αυτού, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια, ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Ακάρ έδωσε την ακόλουθη απάντηση, στο ερώτημα εάν υπήρξε πρόοδος, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Γερμανία: «Δυστυχώς δεν υπάρχει αλλαγή. Συνεχίσαμε να μιλάμε για τα ίδια θέματα με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ, όταν έφτασε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Δυστυχώς, υπάρχει μια περίεργη στάση, ένα εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Και τους λέμε με κάθε ευκαιρία ότι βλάπτει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Αυτό το παιχνίδι της παραπληροφόρησης το ξέρουν καλά οι Τούρκοι και πάνω σε αυτό, στηρίζουν τις όποιες επιθετικές ενέργειές τους, δικαιολογώντας την στάσης τους, για την ανάπτυξη των UAV, τα SİHA και τα TİHA με το πρόσχημα ότι αφού «αυτοί δεν μας εξοπλίζουν, εμείς στρεφόμαστε στην ανάπτυξη των εθνικών μας οπλικών συστημάτων».
Ενώ εξέφρασε τη δυσφορία με τη στάση της Γερμανίας στην πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ, είπε ότι τέτοιες προληπτικές συμπεριφορές "κεντρίζουν" την Τουρκία να αναπτύξει την εθνική αμυντική βιομηχανία της. Ο Akar συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
«Με την ηγεσία, την υποστήριξη και τα κίνητρα του Προέδρου μας, αυξήσαμε το ποσοστό στην αμυντική βιομηχανία στο επίπεδο του 80 τοις εκατό. Ωστόσο, δεν θεωρούμε επαρκές το επίπεδο που έχουμε φτάσει. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε αποστάσεις να καλύψουμε. Σε απάντηση της στάσης τους, αναπτύξαμε τα UAV, τα SİHA και τα TİHA. Αναπτύσσουμε επίσης τα εθνικά μας αεροσκάφη μάχης».
Ο αναλυτής αμυντικής πολιτικής Turan Oğuz, έκανε τις «ανάλογες» αξιολογήσεις για το θέμα.
Ακόμη και τη δεκαετία του 1990, η Γερμανία πούλησε όπλα υπό τον όρο, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιοχές. Παρόλο που ο σχολιασμός αυτός καταργήθηκε το 2009, υπήρχαν πάντα προβλήματα στις αγορές όπλων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Η Γερμανία πάντα προκαλούσε προβλήματα στην Τουρκία, ήθελε να θέσει ορισμένα όρια. Δεν δεχτήκαμε παρόμοιους περιορισμούς, όταν τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν στο Altay Tank πριν από 3-4 χρόνια. Τότε άρχισαν να επιβάλλουν ένα μυστικό εμπάργκο. Επομένως, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζεται ακόμη. Γι 'αυτό και η παραγωγή Altay Tank περιμένει στάσιμη.
Δεν εξηγεί όμως πως η κατασκευή των νέων υποβρυχίων του έργου (YTDP), συνεχίζεται με τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Αρκείται μόνο να λέει, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί. Συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες πιέζουν να σταματήσει. Άλλα έργα σταμάτησαν σταδιακά τα τελευταία 5-6 χρόνια».
Κατά την προσφιλή του τακτική ενέπλεξε και άλλες χώρες (όλοι σε ένα μπλέντερ), λέγοντας ότι στην πραγματικότητα, έχουν προβλήματα όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ισπανία έχουν προβλήματα λίγο πολύ, φανερά ή κρυφά».
Το μόνο πρόβλημά του φαίνεται είναι η καθυστέρηση του προγράμματος Altay, καθώς δεν έχει δοθεί θετική ή αρνητική απάντηση εδώ και 5 χρόνια. «Αυτό σημαίνει "όχι". Εάν ένα έργο αναμένεται για 5 χρόνια, ακόμη και στο επίσημο τμήμα έγκρισης εξαγωγής, το ονομάζουμε "κρυφό εμπάργκο". Τίποτα επίσημο, κανένας περιορισμός, αλλά το έργο βρίσκεται σε αναμονή. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, το αναπτύσσει μόνη της», είπε ο Ακάρ.
Ως γνωστόν η Τουρκία θα προμηθευτεί 6 υποβρύχια. Η παράδοση αναμένεται εντός 6 ετών, ένα κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 2022. Παρά τη μεγάλη πίεση από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτό το θέμα, στην Γερμανική βουλή δεν συμφώνησαν να τα σταματήσουν.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον αυτό που θα πουλήσει η Γερμανία μετά το 2030. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για την ανάπτυξη και την παραγωγή των δικών μας. Για παράδειγμα, η εξάρτησή μας από τη Γερμανία σε ελαφρά όπλα, όπως πιστόλια και τουφέκια έχει εξαφανιστεί», αναφέρει ο Ακάρ.
Σε αυτό το σημείο έστειλε ένα μήνυμα για τις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές, «ο μεγαλύτερος παράγοντας στα προβλήματα με τη Γερμανία είναι το Κοινοβούλιο. Η Μέρκελ είναι πιο μετριοπαθής, αλλά φυσικά έχουν και τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες. Η χώρα διοικείται από συνασπισμούς. Επομένως, οι πιέσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των κυβερνώντων κομμάτων συνασπισμού, είναι επίσης αποτελεσματικές στην απόρριψη νέων αδειών».
Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε την απάντηση του Βερολίνου, στο αίτημα Δένδια για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εκείνη την εποχή:
«Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων».
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία, βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό επίπεδο.» Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση, δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για «κρίσιμους εξοπλισμούς», που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», διαβεβαίωνε το γερμανικό ΥΠΕΞ.