Πλοία, άρματα μάχης και αεροσκάφη συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας ρωσική διακλαδική άσκηση στην Αρκτική, προκαλώντας συναγερμό στις ΗΠΑ.
"Οι πρακτικές δράσεις των δυνάμεων του Βόρειου Στόλου θα πραγματοποιηθούν στην θάλασσα του Μπάρεντς, του Καρά, του Τσούκι και της Ανατολικής Σιβηρίας, στη Θάλασσα του Λάπτεφ, στην περιοχή των Νήσων της Νέας Σιβηρίας, και στο αρχιπέλαγος του Λάνς Γιόζεφ", αναφέρει η ανακοίνωση.
«Σε ένα από τα στάδια της άσκησης, οι δυνάμεις του ρωσικού Βόρειου Στόλου θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις για την προστασία των επικοινωνιών της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, την προστασία και την υπεράσπιση των φρουρών του στόλου, τη μελέτη πιθανών περιοχών εχθροπραξιών και τις συνθήκες χρήσης διαφορετικών δυνάμεων στόλου στις δυτικές και ανατολικές θαλάσσιες ζώνες της Αρκτικής », ανακοίνωσε ο Βόρειος στόλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην άσκηση συμμετέχουν 8 χιλιάδες στρατιώτες, περίπου 800 μονάδες στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού, πάνω από 50 άρματα μάχης, 460 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 240 πυροβόλα όπλα, όλμους, και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, περίπου 120 αεροσκάφη και 50 πλοία και σκάφη υποστήριξης.
Ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου στόλου Alexander Moiseev είναι υπεύθυνος για τις ασκήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του στόλου θα εξεταστούν κυρίως θέματα ασφάλειας των θαλάσσιων επικοινωνιών και των περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας στον υδάτινο διάδρομο της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.
Τα σενάρια περιλαμβάνουν επίσης ειδικές επιχειρήσεις για την απομόνωση περιοχών επιχειρήσεων, τον αποκλεισμό και την καταστροφή των τρομοκρατών, την απαγόρευση και την εξάλειψη των οδών εφοδιασμού παράνομων ενόπλων σχηματισμών από στεριά και αέρα.
Ενώ η Δύση έχει κυρίως επικεντρωθεί στις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα συνεχίζει ακάθεκτη με τα σχέδιά της να στρατιωτικοποιήσει την Αρκτική.
Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.
Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικοποίησης της περιοχής υπό το φως της πρόσφατης προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα .
Η Αρκτική αποτελεί μία ευρύτερη περιοχή, που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς κά) το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα «δόντια τους».
Η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,όταν δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, στην ανάπτυξη της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής».
Ο Πούτιν σχεδίασε επίσης την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική βάση, στα νησιά αυτά, που θα αποτελεί το «κλειδί», για τον έλεγχο της ολόκληρης της περιοχής της Αρκτικής. Επιπλέον, ανακοίνωσε την διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων για την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων στις πολικές περιοχές.
Για την εκπλήρωση των σχεδίων αυτών, θα αποσταλούν δύο «ομάδες στρατιωτικών σχηματισμών» αποτελούμενες από (10 000 έως 15 000 άτομα η καθεμία) και παράλληλα θα κατασκευασθούν νέα σύγχρονα παγοθραυστικά πλοία.
Τα άλλα εμπλεκόμενα έθνη της Αρκτικής, που δεν επιθυμούν καθ’ οιοδήποτε τρόπο να υστερήσουν στον τομέα αυτό, σε σχέση με τη Ρωσία, επιδιώκουν να ξεκινήσουν τα ίδια, νέες πρωτοβουλίες, το καθένα με τον τρόπο του.
Η Κίνα, έχει επίσης τα μάτια της στραμμένα στους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Γροιλανδία, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεκμετάλλευτων σπάνιων ορυκτών στον κόσμο. Η αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιου ορυκτού πλούτου, προκαλεί ύψιστη ανησυχία στον στρατό των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η Αρκτική Πολιτική της Κίνας» τον Ιανουάριο του 2018.
«Η αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων, και η εξερεύνηση και η ανάπτυξη των πόρων στην Αρκτική, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ενεργειακή στρατηγική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό έθνος και καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο», ανέφερε η Λευκή Βίβλος.
Έτσι, η Κίνα χαρακτηρίζει την περιοχή ως «Κοντινό Αρκτικό Κράτος», παρόλο που βρίσκεται εκατοντάδες μίλια από τον Αρκτικό Κύκλο.
Ο Λαβρόφ εν τω μεταξύ, δεν σταματά να τονίζει και να προειδοποιεί ότι "για άλλη μια φορά - αυτή είναι η γη και τα νερά μας".
"Όταν το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δικαιολογήσει την πρόοδό του στην Αρκτική, αυτή είναι πιθανώς μια ελαφρώς διαφορετική κατάσταση και εδώ έχουμε ερωτήσεις για τους γείτονές μας, όπως η Νορβηγία, οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ανάγκη να εισέλθει το ΝΑΤΟ στην Αρκτική", ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Καθώς η κάλυψη πάγου στην Αρκτική μειώνεται, η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει το κανάλι ναυτιλίας της Βόρειας Θάλασσας, για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπερπόντιες αγορές.
Η Ρωσία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να αναπτύξει τη διαδρομή, η οποία επιτρέπει στα πλοία να μειώσουν το ταξίδι τους σε λιμάνια της Ασίας κατά 15 ημέρες, σε σύγκριση με τη χρήση της παραδοσιακής διαδρομής του καναλιού του Σουέζ.
Τον Αύγουστο του 2017, το πρώτο πλοίο ταξίδεψε κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας χωρίς τη χρήση παγοθραυστικών.
Το τοπίο ασφάλειας στην Αρκτική επιδεινώνεται και η Νορβηγία, δεν είναι πλέον μόνη ως μέλος του ΝΑΤΟ στο Βορρά.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, το Όσλο, όπως και τα περισσότερα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, έκοψε τους αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι Νορβηγοί, ωστόσο, διατηρούν μια ανοιχτή γραμμή, από το στρατιωτικό αρχηγείο κοντά στο Μπόντο έως το αρχηγείο του βόρειου στόλου στο Σεβέρομορσκ.
Σε περίοδο αυξανόμενης δυσπιστίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, η Νορβηγία επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλειά της σε συνεργασία, με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους σκανδιναβικούς γείτονες. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στο βορρά. Τώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκαλύπτουν περισσότερες, λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη χειμερινή άσκηση μεγάλης κλίμακας του επόμενου έτους.
«Όπως φαίνεται σήμερα, θα έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες στην άσκηση Cold Response», είπε ο Α\ΓΕΕΘΑ Kristoffersen «Θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία, από τη δεκαετία του 1980», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Στόχος της άσκησης Cold Response 2022, είναι η εκπαίδευση για την ενίσχυση της βόρειας Νορβηγίας, και η κύρια δράση θα είναι η ικανότητα του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή Ofoten.
Η περιοχή βρίσκεται κοντά στη βόρεια ταξιαρχία του Στρατού και στις περιοχές εκπαίδευσης όπου οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί στρατιώτες, συχνά ασκούν ασκήσεις στην Αρκτική. Η περιοχή απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Κόλα, όπου εδρεύουν τα πυρηνικά υποβρύχια του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Frank Bakke-Jensen, επιβεβαίωσε ότι αυτό το χειμώνα η άσκηση Cold Response 2022, θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος μιας έντονης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
«Η άσκηση θα δοκιμάσει επίσης, τη συμμαχική ικανότητα προστασίας των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Αυτή είναι η αποτροπή της δράσης» έγραψε ο υπουργός.
Γεγονός είναι ότι η κατάσταση στον βορρά «παραμένει περίπλοκη», και ότι ο ανταγωνισμός για πρόσβαση στους φυσικούς πόρους του Αρκτικού Ωκεανού, αυξάνεται μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων του κόσμου. Ο χειμώνας αναμένετε θερμός, με την τόσο μεγάλη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτήν την παγωμένη περιοχή του πλανήτη.
Μπορεί όμως η Αρκτική να γίνει μια ζώνη συγκρούσεων των χωρών οι οποίες έχουν ήδη αναπτύξει στρατεύματα εκεί;
Ο Laurent, Γάλλος εμπειρογνώμονας και πρώην πρεσβευτής καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Ροκάρ (Michel Rocard), αποκαλούν όλες αυτές τις πληροφορίες πραγματικές.
«Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποκλίνουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο Ροκάρ, τονίζοντας ότι μία σύγκρουση θα αποτελέσει ένα κακό σενάριο για όλους . Η Αρκτική είναι και θα είναι για πάντα μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, που στα παγωμένα νερά της «διέρχονται» συνεχώς πολλά πυρηνικά υποβρύχια, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, λόγω του σχήματος της που ομοιάζει με «αυγό» αποτελεί και μια καλή βάση για βαλλιστικούς πυραύλους» αναφέρει ο Michel Rocard.
Όλά λοιπόν δείχνουν ότι Ρώσοι και Αμερικάνοι θα κονταροχτυπηθούν στην πιο σημαντική υδάτινη διαδρομή του πλανήτη, που άνοιξε λόγω της υπερθέρμανσης.