Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

“Κωδικοποιημένο μήνυμα” πιθανής τουρκικής στρατιωτικής δράσης σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποστέλει Τούρκος μεγαλο-δημοσιογράφος ο οποίος αναφέρει ότι  "ο τουρκικός στρατός με εντολή Ερντογάν ευρίσκεται στο τελικό στάδιο αναδιοργάνωσης του", με  το επόμενο στάδιο να είναι αυτό της δράσης, πιθανότατα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, βάζοντας “φωτιά” σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.

https://www.youtube.com/watch?v=Yb2WOFNnoJYhttps://twitter.com/YetkinReport/status/1433331866069831682

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin μιλά για “τελικό στάδιο αναδιοργάνωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αυτονομία από το ΝΑΤΟ, που θα επιφέρουν επιπτώσεις στην περιοχή".      

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια σειρά πολιτικών-στρατιωτικών κινήσεων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία είχαν πρακτική αλλά ταυτόχρονα και συμβολική σημασία.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της επετείου του «πολέμου του 1922”, (26-30 Αυγούστου), ο Ερντογάν έστειλε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και  Ρωσία.

Το μήνυμα αφορούσε την πολιτική του Τούρκου προέδρου για την υλοποιούμενη αναδιοργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την πιθανή μετέπειτα δράση τους στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Γαλάζια Πατρίδα” κά.  

https://www.youtube.com/watch?v=W9H6iT6VMH0&t=7s

Αυτό που είπε ο Ερντογάν στις τελευταίες δηλώσεις δείχνει ότι ότι ο τουρκικός στρατός έχει φτάσει στο τελικό στάδιο του αυτού του σχεδίου.

“Είναι αξιοσημείωτο ότι ο παράγοντας έναρξης των προσπαθειών του Ερντογάν να αναδιαρθρώσει τον τουρκικό στρατό ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Είναι απαραίτητο να κατονομάσουμε αυτό το γεγονός πριν το επικρίνουμε ή το εκτιμήσουμε.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να πούμε ότι η εξωτερική πολιτική και οι εξωτερικοί παράγοντες έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από την εσωτερική πολιτική σε αυτήν την τελευταία κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ως εξωτερικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις σχέσεις τους με την Τουρκία ήταν πάντα γεμάτες σκαμπανεβάσματα.

Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα  κομβικό σημείο ήταν η  4η Ιουλίου 2003, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο είχε αρνηθεί την συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ παράλληλα είχαμε την σύλληψη Τούρκων στρατιωτών στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ από  Αμερικανούς στρατιώτες, η οποία συγκλόνισε τον Ερντογάν (θεμελιώνοντας την σημερινή φιλοσοφία του για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  έναντι του ΝΑΤΟ).

Επίσης στην συνέχεια είχαμε τις άκρως πολιτικοποιημένες δίκες, (Ergenekon και Balyoz), οι οποίες ήταν ουσιαστικά ειδικές επιχειρήσεις για την ευθυγράμμιση του τουρκικού στρατού μέσω της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Μετέπειτα τώρα το 2016, ο Ερντογάν είχε δηλώσει μετά το πραξικόπημα ότι«η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όπως κάθε περιστατικό που βίωσε πρόσφατα η Τουρκία, άνοιξε την πόρτα σε πολλές ευεργετικές εξελίξεις για τη χώρα και το έθνος μας”.

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου ήταν η πλήρης “αναδιοργάνωση ” του τουρκικού στρατού, εντάσσοντας τον στα πλαίσια του Ισλάμ, απαιτώντας ταυτόχρονα τυφλή υπακοή στον ίδιο.

Όλο αυτό το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 και αφορούσε την αναδιάρθρωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είχε στόχο να τις καταστήσει...αυτόνομες από το ΝΑΤΟ, προχωρώντας  στο επόμενο επίπεδο από την «παθητική άμυνα» στην  «ενεργητική άμυνα» ως έννοια. Αυτό θα έχει όμως αναπόφευκτα μεγάλες  συνέπειες τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή της”, δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin.

Πριν δύο ημέρες ο Χ.Ακάρ ανέφερε για αναθεώρηση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και για παράνομη κατοχή δεκάδων  ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, κάνοντας “λιανά” τι περίπου ζητά η Άγκυρα.

Είναι καιρός τόσο η Αθήνα, όσο και το ΝΑΤΟ μαζί με την διεθνή κοινότητα να αναλάβουν δράση κατά των τουρκικών σχεδίων, σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλιώς μια πιθανή ρήξη μετά από επεισόδια θα σχεδόν σίγουρα, οδηγώντας σε ανάφλεξη την περιοχή μας.

https://www.youtube.com/watch?v=cZAZFH5chWE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ