Προσομοίωση επίθεσης κατά στόχων επιφανείας και στεριάς έκανε το κυπριακό πολεμικό ναυτικό με άσκηση.
Η Διοίκηση Ναυτικού πραγματοποίησε την Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021, άσκηση μικρής κλίμακας, με τη συμμετοχή του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και των Παράκτιων Περιπολικών ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, με σκοπό την εκτέλεση εκπαιδευτικών αντικειμένων σε περιοχή ασκήσεων που καθορίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού.
Οι στόχοι που τέθηκαν, καθώς και ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ικανότητας των ασκούμενων Μονάδων. Η άσκηση περιλάμβανε την πραγματοποίηση πυρών επιφανείας, τεχνικών γυμνασίων και προχωρητικών τακτικών ελιγμών.
Η συγκεκριμένη άσκηση παρείχε τη δυνατότητα στις Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς στο ναυτικό περιβάλλον.
Απαιτείται νέος σχεδιασμός Αθήνας-Λευκωσίας για την άμυνα του νησιού
Σύμφωνα με ετήσια έκθεση, ορισμένες εξελίξεις σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς είχαν αρνητικό αντίκτυπο.
Σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκική δράση σφράγισε ουσιαστικά τη μονιμότητα των επεκτατικών προθέσεων της Άγκυρας, καθώς και τη χρήση του Βορρά ως «βάση για την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και άσκησης γεωπολιτικής επιρροής ενάντια στα συμφέροντα των χωρών της περιοχής».
Με αυτά ως δεδομένα η Ελλάδα οφείλει:
-να πάρει άμεσες αποφάσεις και να αποστείλει πιθανότατα μια πάνοπλη ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, επαναφέροντας την κατάσταση πριν από την ανήκουστη απόσυρση της το 1967, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.
-να σχεδιάσει την περιοδική αποστολή τετράδας μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στην ίδια βάση να μετασταθμεύουν και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα.
-στην ναυτική βάση στην Κύπρο επίσης οφείλουμε σχεδιάσουμε την παρουσία μόνιμα μίας Φρεγάτας και ενός υποβρυχίου για την κάλυψη του νησιού σε έκτακτες ανάγκες.
-Παράλληλα όμως με τον διαγωνισμό για την απόκτηση από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπερσύγχρονων Φρεγατών, θα πρέπει να εξετάσουμε την πώληση στην Κύπρο, ΤΠΚ παλαιάς τεχνολογίας που διαθέτουμε, ενώ το ίδιο θα ήταν καλό να κάνουμε και με ένα τουλάχιστον υποβρύχιο παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία ( ΤΠΚ-υποβρύχιο) θα αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει η Λευκωσία με δικά της έξοδα.
Η Τουρκία διεκδικεί ελληνικά νησιά και παραβιάζει τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, καθώς και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν που γνωρίζει πολλά σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει η Άγκυρα.
Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές ενδείξεις των νεο-Οθωμανικών σχεδίων, τα οποία δεν μπορούν να “ωραιοποιηθούν” πλέον από κανέναν, ειδικά από την τουρκόφιλη Γερμανία που στηρίζει προκλητικά τον Ερντογάν και τα εγκλήματα του εντός Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό ( Λιβύη, Συρία κά).
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας πρόσφατα, αφού προσπάθησε να εξηγήσει τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Κύπρο, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, καθώς και την υποστήριξή του προς τη Χαμάς, έδειξε ότι επιδιώκει νεο-Οθωμανικά μεγαλεία και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο πλέον.