Ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία. Η νέα νομοθεσία από τους Μενέντεζ-Ρούμπιο, προβλέπει την περαιτέρω αναβάθμιση, συνεργασία και υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μία είδηση που πρώτο δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως; Ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έρχονται πιο κοντά. Οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές για την αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας (MDCA) εντός του καλοκαιριού, που θα επισφραγιστεί με μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όπως έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα.
Με λίγα λόγια, υπάρχει σχέδιο δημιουργίας ενός συνασπισμού αμυντικής συνεργασίας με τον σχηματισμό ενός τόξου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα τελειώνει στη χώρα μας.
Tι αναφέρουν οι Τούρκοι
''Το προσχέδιο νόμου, με τίτλο «Νόμος Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας», που παρουσιάστηκε στις 9 Ιουνίου από τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενεντέζ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και τον Ρεπουμπλικανικό Μάρκο Ρούμπιο, στάλθηκε στη Γερουσία. Εάν η Γερουσία το εγκρίνει επίσης, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.''
Ο ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, μιλώντας στον Turan Salcı για το Sputnik, αξιολογεί την συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα ως «μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αντικαταστήσει την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο».
«Ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου το 2016, όταν οι τουρκοαμερικάνικες σχέσεις εισήλθαν σε μια νέα φάση, ξεκίνησε μια νέα περίοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η Συμφωνία Οικονομικής και Στυρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, είναι ένα είδος ημι-αποικιακού καθεστώτος''!
''Η Κρήτη είναι μία από τις σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Τα τουρκικά Στενά είναι μια περιοχή όπου περνούν το 60% των εισαγωγών και εξαγωγών της Ρωσίας, προς το Αιγαίο Πέλαγος.''
Οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγξουν αυτήν την περιοχή μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου και της ναυτικής βάσης στην Κρήτη. Αυτό, φυσικά, θα δημιουργήσει μια κατάσταση υπέρ της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα εάν υπάρξει μελλοντική τουρκο-ελληνική σύγκρουση'', αναφέρει ο νάυαρχος.