Ελληνοτουρκικά

Με χρήματα από το εκπαιδευτικό όργανο του Ερντογάν “σώζουν” ελληνικό σχολείο στη Ρουμανία

Το πρώην ελληνικό σχολείο στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας θα γίνει διεθνές σχολείο μέσω τουρκικής επένδυσης. Αυτή ήταν η λύση που βρήκε η ελληνική κοινότητα για να σωθεί το κτίριο, από τα παλαιότερα στην Κωστάντζα, από μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση.

Το κτίριο όπου στεγαζόταν το Γενικό Σχολείο επί της οδού Aristide Karatzali αρ. 13 στην Κωνστάντζα, επέστρεψε το 2020 στην Ελληνική Κοινότητα “Ελπίς” που έγινε ο νόμιμος ιδιοκτήτης, μετά από χρόνια προσπάθειας. Οι Έλληνες του “Ελπίς” προσπάθησαν να το καθαρίσουν και να το εξασφαλίσουν με τα δικά τους κεφάλαια. Το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να τους παράσχει οικονομική υποστήριξη, έτσι οι Έλληνες από την περιοχή σκέφτηκαν μια συνεργασία για την αποκατάσταση του αρχικού σκοπού του κτιρίου, του εκπαιδευτικού σκοπού του. Μαζί με ένα ίδρυμα από την Τουρκία, το Maarif, που ιδρύθηκε στην Τουρκία το 2016, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της εθνικής κουλτούρας και έχει ήδη ένα ιδιωτικό σχολείο στο Βουκουρέστι (International Maarif Schools of Bucharest), Ρουμάνοι και Έλληνες θα ανοίξουν ξανά τις πύλες του σχολείου στην Κωνστάντζα. Η τουρκική επένδυση ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό ωραία ακούγεται, μόνο που το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι το...αγαπημένο του Ερντογάν! Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε ξαναγράψει προ μηνών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε αύξηση 300% στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Maarif

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι τώρα 1,23 δισ. Λίρες ή περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από τον γενικό προϋπολογισμό του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας. Το Ίδρυμα Maarif άνοιξε το 2016 - ένα μήνα πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την οποία κατηγόρησε ο Ερντογάν τον Fethullah Gulen, ο οποίος ζει σε αυτο-εξορία στις ΗΠΑ από το 1999.

Το Ίδρυμα, επίσης γνωστό ως Maarif Schools, έχει τώρα 353 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 40 φοιτητικούς κοιτώνες σε 67 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, εκπαιδεύοντας περισσότερους από 40.000 μαθητές.

Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πέντε σχολεία και ένα πανεπιστήμιο στην Αλβανία, τέσσερα σχολεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οκτώ σχολεία στο Κοσσυφοπέδιο, τέσσερα σχολεία και έναν κοιτώνα μαθητών στα Σκόπια και επτά σχολεία στη Ρουμανία

"Σεβόμαστε την πολυπολιτισμικότητα αυτής της υπέροχης γης και την επιθυμία των προγόνων μας που έχτισαν αυτόν τον τόπο εκπαίδευσης από το 1867, θέτουμε τα θεμέλια αυτής της ιδιωτικής οντότητας με τη σαφή πρόθεση να γίνουμε ορόσημο της εκπαίδευσης της Κωνστάντζας", δήλωσε ο Anton Traian Antoniadis , Ηγέτης του Elpis.

Οι εργασίες στο σχολείο θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο. Στο διεθνές σχολείο θα διδάσκονται στα αγγλικά, με προαιρετικά τα ελληνικά και θα υπάρχουν εγκαταστάσεις για παιδιά στην κοινότητα. Από το σχολικό έτος 2022-2023, τα μαθήματα νηπιαγωγείου και δημοτικού θα λειτουργούν εκεί.

 

https://www.facebook.com/watch/live/?v=236213964678010&ref=external

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ