Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Τουρκία, καθώς το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο ''καθηλώνει'' την πολεμική αεροπορία των γειτόνων! Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Tι αναφέρουν οι Τούρκοι
''Το αμερικανικό νομοσχέδιο πολλές νέες προτάσεις καθώς και την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη υποστήριξη για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την επιτάχυνση των πωλήσεων νέου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Μεταξύ των σημαντικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει τη διαδικασία παράδοσης των μαχητικών F-35 προς την Ελλάδα.
Επιπλέον, τονίζεται στο νομοσχέδιο ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αναβαθμίσει 84 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Υποστήριξη του Ελληνικού Στρατιωτικού Εκσυγχρονισμού:
- Εξουσιοδοτεί 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) για την Ελλάδα
- Εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέχουν άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών συστημάτων
- Μεταφορά Αμερικανικού Στρατιωτικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα
- Εξουσιοδοτεί την ταχεία παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα
- Απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες ανάγκες μέσω αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα
- Κοινοβουλευτική συμμετοχή στο πλαίσιο 3 + 1:Εξουσιοδοτεί τη συγκρότηση διακοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για να χρησιμεύσει ως νομοθετικό στοιχείο της διαδικασίας 3 + 1 που ξεκίνησε μεταξύ των κυβερνήσεων τον Μάρτιο του 2019
Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία'', γράφουν οι Τούρκοι.
Kρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Και όλα αυτά, την στιγμή που οι ΗΠΑ ''αδειάζουν'' την Τουρκία, αυτή την φορά στην περίπτωση των S-400. Ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τουρκία, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνουν αδιαλλαξία για το όλο θέμα. Ο Νεντ Πράις που είναι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ, δεν θα δεχθούν με τίποτα, τη κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, από την Τουρκία.
Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει περίπτωση, να μεταφερθούν οι πύραυλοι S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση.
Χαρακτηριστικά είπε για το θέμα: «Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν δώσαμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400».
Με αυτό τον τρόπο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δείχνει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνουν οι S-400, μέσω κάποιας συμβιβαστικής λύσης.
Μάλιστα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, κάθε φορά που τους ρωτάνε για το θέμα, ζητάνε από την γείτονα χώρα, να εγκαταλείψει τους S-400, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.