Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στα εγκαίνια της Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, στο Κέντρο Αριστείας στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιουνίου δήλωσε λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, ότι «η Τουρκία βάζει το ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της ασφάλειάς του, ενώ μοιράζεται όλες τις αξίες και το βάρος του».
Η δήλωση του Άκαρ, ήρθε μια μέρα αφότου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και λίγες μέρες, πριν από τη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ σε σύνοδο κορυφής.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μάκρον, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Σε μια δήλωσή του, σε δημοσιογράφους στις 11 Ιουνίου ο Ερντογάν δήλωσε:«όπως γνωρίζετε, πρόκειται για σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και εμείς ως μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουμε πρωτίστως τι κάναμε, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε στο μέλλον.»
Μιλώντας για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Άκαρ τόνισε: «Εμείς, ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ επιβιώνει από το ύφος του και αυξάνει τη σημασία του. Η συμμαχία πρέπει επομένως, να ενισχυθεί περαιτέρω και να εργαστεί στο πνεύμα ενός αληθινού συμμάχου.»
Ο Υπουργός είπε ότι η Τουρκία, κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εθνών που συμμετέχουν σε αποστολές, επιχειρήσεις, καθώς και στα κέντρα διοίκησης και στα κεντρικά της γραφεία, με σχεδόν 3.000 άτομα.
«Συγκεκριμένα, θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά την ανησυχία της για τους κινδύνους, τις απειλές και τους κινδύνους στην περιοχή της, η Τουρκία συνεχίζει να συνεισφέρει αδιάκοπα στις ασκήσεις, τη δομή δυνάμεων και το προσωπικό της Συμμαχίας και κάνει ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσει το ΝΑΤΟ και τα σύνορα της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων», δήλωσε.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει, μια ανάλυσή τού Veysi Sarısözen για την Yeni Özgür Politika, όπου αναφέρει τα εξής: «νομίζω ότι η Τουρκία, δεν θα εισέλθει στον «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» υπό την ηγεσία του Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Ο Ερντογάν, θα αποτραβηχτεί αργά στη συνταξιοδότησή του στο Παλάτι του Σουλτάνου Μεχμέτ VI, πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα «συζητήσει» ορισμένα θέματα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Επιτρέψτε μου να πω εκ των προτέρων, αυτές οι συζητήσεις δεν θα είναι μεταξύ δύο ίσων μερών. Όχι επειδή οι ΗΠΑ, είναι παγκόσμια δύναμη και η Τουρκία περιφερειακή». αναφέρει ο Veysi Sarısözen
«Ο Ερντογάν, θα καθίσει στο τραπέζι του ΝΑΤΟ ως ηττημένος και δεν υπάρχουν ποτέ ίσες συζητήσεις μεταξύ νικητών και των ηττημένων, στο τραπέζι του ΝΑΤΟ».
Είναι επιτακτική ανάγκη ο Ερντογάν, ως «ηττημένος» αρχηγός, να συζητήσει τη «συμφωνία παράδοσης». Ναι, θα καθίσει στο τραπέζι. Αλλά τι θα πει;
Τι είπε ο Vahdettin; «Εφόσον δεν αγγίζετε το Σουλτανάτο μου και δεν υποστηρίζετε τον Κεμάλ, (Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) και τις συμμορίες του, που θέλουν να διαιρέσουν τους Οθωμανούς, θα σας δώσω ό, τι θέλετε.» …
Και ο Ερντογάν θα πει το ίδιο πράγμα: «Όσο δεν αγγίζετε την κυβέρνησή μου και δεν υποστηρίζετε το PKK και το YPG θα σας δώσω ό, τι σας αρέσει."
Πράγματι και ο Άκαρ πρόσφατα ανέφερε.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι το F-35, ούτε το S-400, ούτε οτιδήποτε άλλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το ζήτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / YPG».
«Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο τραπέζι, μπορούν να ταξινομηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε. Είναι το PKK, που στοχεύει στο έθνος μας, στην ενότητα μας, στην ενότητα μας και στο YPG, το οποίο δεν διαφέρει από το PKK».
Όπως βλέπουμε, δηλώνει ουσιαστικά ότι εάν οι ΗΠΑ, δεν υποστηρίξουν το YPG, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Δεν θα υπάρχουν άλλα προβλήματα;
Τι γίνεται με την Κύπρο; Τι γίνεται με τη Βόρεια Συρία; Τι γίνεται με τη Λιβύη; Τι γίνεται με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Τι γίνεται με την αυξανόμενη εγγύτητα με την Κίνα; Τι γίνεται με την αποφυγή των ιρανικών κυρώσεων από την τουρκική HalkBank;
Τι θα κάνει λοιπόν το καθεστώς για την Κύπρο; Θα εγκαταλείψει τη «λύση δύο κρατών;»
Εικάζεται, ότι χρησιμοποιώντας τον όρο «οτιδήποτε άλλο», ο Akar θέλει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα μαζί και ανακοίνωσε, ότι πρόκειται να κάνουν ένα βήμα πίσω σε όλα αυτά στις Βρυξέλλες.
Συμπεραίνετε, ότι εμφανίζετε ως υποψήφιος για μια εναλλακτική κυβέρνηση. Έστειλε το μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι είναι ο υποψήφιος για να λύσει "οτιδήποτε άλλο" που μπορεί να υπάρχει, εκτός από το YPG.
Ως γνωστόν η δημοτικότητα του Ερντογάν, είναι σε πτώση ιδιαίτερα μετά από τις αποκαλύψεις του Πεκέρ που εμπλέκουν ευθέως αυτόν και το στενό περιβάλλον του.
Ανεξάρτητα από τις παραχωρήσεις που κάνει ο Ερντογάν, ανεξάρτητα από το πόσες υπογραφές προσθέτει σε μια συνθήκη χειρότερη από τη Συνθήκη των Σεβρών, ο Ερντογάν είναι ενδεχομένως πλέον άχρηστος για τις ΗΠΑ.
Μία άλλη παράμετρος είναι ότι ο Ερντογάν, αποτελεί για την Ρωσία ο αντιπερισπασμός της, σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας που της ασκούνται από την Δύση.
Στην κριτική του Μπάιντεν, για τα "Ανθρώπινα δικαιώματα" στη Μόσχα, ο Πούτιν θα δείξει στον Ερντογάν και θα πει: «Τακτοποιήστε το σπίτι σας πρώτα!»
Τέλος πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ακάρ, είναι τόσο στρατιωτικός όσο και πολιτικός και οι συνομιλίες του με Αξιωματούχους των ΗΠΑ, ίσως έχουν δημιουργήσει την πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης ενός συμβιβασμού στο πρόσωπό του.
Εξάλλου, ίσως αυτός να είναι ο λόγος που Ακάρ λέει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, μην εφοδιάζεται όπλα και πυρομαχικά στο YPG και θα λύσω όλα τα προβλήματα.