Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πολιτική παρόμοιου τύπου με την συμφωνία των Πρεσπών και με την Τουρκία, αλλά η Άγκυρα δεν “συμμετέχει”, δηλώνει ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος σε σκοπιανά ΜΜΕ, προκαλώντας αίσθηση με την τοποθέτηση του για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ενόψει ειδικά των νέων τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, σε συνέντευξη του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, δηλώνει πολλά και κυρίως “άκρως ενδιαφέροντα” σε σχέση με το πως “βλέπει” η αντιπολίτευση τις σχέσεις με την χώρα αυτή και με την Τουρκία”.
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο τόνισε όσον αφορά τις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας σε συνάρτηση με το βουλγαρικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, την ελπίδα ότι «οι πολιτικοί ηγέτες στη Βουλγαρία θα δείξουν το ίδιο θάρρος και την γενναιότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το όνομα με την σκοπιανή πλευρά από τον προκάτοχο του Νίκο Κοτζιά, αναφέρονταν συχνά η φράση ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, όχι φυλακή», προκαλώντας θυμηδία με την επίκληση της ένδοξης ελληνικής ιστορίας.
Σε συνομιλία με την ανταποκρίτρια του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων στην Αθήνα, ο κ. Κατρουγκάλος μίλησε επίσης και για τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ του Σκοπιανού πρωθυπουργού Α. Ζάεφ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανέλυσε τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερώτηση: Κύριε Κατρούγκαλε, ας ξεκινήσουμε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ζάεφ στην Αθήνα και την συνάντηση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αφού ήσασταν παρόντες στη συνάντηση, πώς πήγαν οι συνομιλίες;
Κατρούγκαλος: "Οι συναντήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ είναι πάντα πολύ καλές για τον απλό λόγο ότι αυτή η σχέση χτίστηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μετά από δεκαετίες δυσπιστίας, ακριβώς επειδή και οι δύο ηγέτες είχαν το πολιτικό θάρρος να επιλύσουν την διαφορά ( ονομασία), η οποία θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από το 1990.
Ερώτηση: Μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι συγκεκριμένο για να βοηθήσει τα Σκόπια στην πορεία προς την ΕΕ, δεδομένου ότι η χώρα είναι ισχυρός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων;
Κατρούγκαλος: "Πρώτα απ 'όλα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι καταλαβαίνω πλήρως τη μεγάλη θλίψη - για να χρησιμοποιήσω μια μέτρια έκφραση - του λαού σας, που μετά από τόση προσπάθεια, όπως λέει μια από τις παροιμίες μας," παρόλο που έφτασε στην πηγή δεν μπορεί να πιει νερό".
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι οι υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας βαρύνουν βεβαίως τις υποψήφιες χώρες, αλλά βαρύνουν επίσης και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να ελπίζω ότι οι ηγέτες της Βουλγαρίας θα δείξουν το ίδιο θάρρος και γενναιότητα που επέδειξαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της χώρας σας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Ερώτηση: Τώρα που αναφέραμε τη Συμφωνία Πρεσπών, πώς αξιολογείτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τρία χρόνια μετά τη συμφωνία, δεδομένου ότι ο επόμενος μήνας σηματοδοτεί τρία χρόνια από την υπογραφή, αλλά και δύο χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία;
Κατρούγκαλος:"Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και δεν θα τη δούμε σε τρία ή δέκα χρόνια, ο αντίκτυπος της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι πολύ μακροπρόθεσμος. Επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Οι δύο λαοί μας είναι έθνη που έχουν κοινά στα Βαλκάνια, είναι αντικειμενικά σύμμαχοι, χωρίς προσποιήσεις και από τις δύο πλευρές, αν και βλέπουμε ότι ο εθνικισμός είναι ακόμα ζωντανός σε άλλα μέρη των Βαλκανίων και το ζήτημα της αλλαγής συνόρων έχει τεθεί πολλές φορές".
Ερώτηση: Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;
Κατρούγκαλος: "Είναι πολύ επικίνδυνο. Τα Βαλκάνια παραμένουν μια πυριτιδαποθήκη στην Ευρώπη. Όπως είπα και πριν, υπάρχουν εθνικισμοί, αλλά όχι στη χώρα μας, όχι στη χώρα σας. Από την άλλη πλευρά, επειδή θέλω να είμαι αντικειμενικός, το διπλωματικό κεφάλαιο της συμφωνίας Πρεσπών δεν έχει χρησιμοποιηθεί πλήρως.
Θέλω να πω ότι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της Συμφωνίας Πρεσπών δεν είναι να επιβάλουν, αλλά να ωθήσουν τα δύο μέρη σε άμεση επικοινωνία για την επίλυση τυχόν εκκρεμών ζητημάτων ή ζητημάτων που βρίσκονται υπό διευθέτηση. Και εδώ υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση αυτών των ενεργειών.
Ερώτηση: Κάτι που είναι πολύ ενεργό στην Ελλάδα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πόσο επηρεάζουν τη γειτονιά, την περιοχή και τα Δυτικά Βαλκάνια;
Κατρούγκαλος: "Δεν θεωρούμε εξ ορισμού την Τουρκία αντίπαλο ή εχθρό μας. Έχουμε θέσει μια προϋπόθεση για τις σχέσεις μας μαζί τους, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το αναμένουμε σε οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας, διμερούς ή πολυμερούς.
Αυτή είναι η θέση μας και για τα Βαλκάνια. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Θα σας δείξω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Όταν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για τον αγωγό East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για να δείξει ότι συμφώνησε με την πολιτική στρατηγική, την επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία, ταξίδεψα στην Αττάλεια για να δω τον συνάδελφό μου Μ.Τσαβούσογλου, με το μήνυμα ότι στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε την Τουρκία, αλλά να θέσουμε την προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Τουρκία σε αυτόν, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, και ιδίως το ναυτικό δίκαιο.
Έτσι, θα θέλαμε να έχουμε μια πολιτική που κορυφώθηκε με την Συμφωνία Πρεσπών, και με την Τουρκία, αλλά για το ταγκό, χρειαζόμαστε πάντα δύο άτομα",καταλήγει μεταξύ πολλών άλλων που δήλωσε ο κ.Κατρούγκαλος.
Οι Τούρκοι ιστορικά, μιας και πιάσαμε την ιστορία, δεν είχαν ποτέ “φίλους”, η “συμμάχους”, παρά μόνο τον εαυτό τους, για αυτό και διέπραξαν τόσες γενοκτονίες και πολέμους.
Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα μαζί τους, και αν κάποιοι εντός της χώρας μας, εκτιμούν εντελώς λανθασμένα, ότι αν “ τους δώσουμε κάτι” θα ηρεμήσουν, τότε αυτό θα πρόκειται για ένα “απλό τάισμα” ενός “θηρίου”, το οποίο στην συνέχεια θα απαιτήσει “ακόμα πιο πολλά”.