Στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, από τις 17 Μαΐου 2021 διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21).
Η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας - ΗΠΑ συμπίπτει χρονικά με τη ραγδαία επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και τις ύποπτες κινήσεις των Τούρκων νοτίως της Κρήτης.
Όπως λοιπόν το 2020, έτσι και φέτος όπως φαίνεται, η παρουσία Αμερικανών στην Δυτική Θράκη προκάλεσε οργή σε ορισμένους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι μέσω μειονοτικής εφημερίδας εξέδωσαν και “φιρμάνι” και προειδοποιούν Ελλάδα-ΗΠΑ, με μια πρωτόγνωρη στάση.
Συγκεκριμένα η μειονοτική εφημερίδα αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων:
“Εμείς, ως εφημερίδα BIRLIK, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε ένα σημείο. Λέμε στον ελληνικό τύπο και σε ορισμένους κύκλους ότι θα κοιτάξουμε βαθιά τα μάτια τους!
Η εφημερίδα μας δεν είναι αυλή κανενός! Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Θράκη, τις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται στη μειονότητα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης με τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων, τα δικαιώματα της μειονότητας τα οποία παραβιάζονται από το ελληνικό κράτος, και την μακροπρόθεσμη αφομοίωση και καταστροφή της μειονότητας, μέσω ψευδών και προκατειλημμένων πρακτικών.
Προσπαθούμε να παρακολουθούμε την αμερικανική παρουσία στη Δυτική Θράκη όπως κάθε οργανισμός τύπου. Άλλωστε, αυτό πρέπει να είναι καθήκον κάθε δημοσιογράφου.
Ωστόσο, για κάποιο λόγο, αυτή η αποστολή και δουλειά μας, φαίνεται να ενοχλεί κάποιους. Η Δυτική Θράκη είναι μια παρθένα περιοχή μακριά από πόλεμο και αναταραχές.
Είναι μια περιοχή όπου δύο κοινότητες ζούσαν με ειρήνη και ανοχή για αιώνες.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις που κυβερνούν την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και τοπικών αξιωματούχων, παράγουν έργα που στοχεύουν στο να προκαλέσουν τον ελληνικό λαό με τον οποίο ζούμε, αρνούμενοι την ταυτότητά μας, και θέλοντας να διαλύσουμε τη Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα στην περιοχή.
Αυτό άρχισε αναπόφευκτα να προκαλεί βήματα έντασης στην περιοχή. Δεν είμαστε εναντίον των Αμερικανών.
Ωστόσο, αν (οι ΗΠΑ) προσπαθήσουν να αρνηθούν την παρουσία μας στη Δυτική Θράκη, να αναζητήσουν νέες ταυτότητες, να μας αγνοήσουν, να μας χωρίσουν σε ομάδες, τότε όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, “θα πούμε να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί εκτός της Δυτικής Θράκης”.
Δηλώνουμε χωρίς δισταγμό με πανό που λένε «Στάζουν αίμα και δάκρυα όπου πηγαίνουν», «οι αμερικανικές βάσεις πρέπει να κλείσουν» και αυτό το φωνάζουμε με δημοκρατικό τρόπο.
Δεν παραβιάζουμε την ύπαρξη και την ταυτότητά σε κανέναν σε αυτήν τη γη. Δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο όπως είναι, και περιμένουμε από αυτούς να μας δεχτούν ακριβώς όπως είμαστε”, αναφέρει το άρθρο-ανακοίνωση της συγκεκριμένης εφημερίδας.
Το πρόβλημα για την Άγκυρα, που πατρονάρει κύκλους στην περιοχή είναι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, στην Δυτική Θράκη, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.
Το 2020, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι “η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται εντός των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα περιοχής που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη. Σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή όπου είναι εγκατεστημένοι οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης, στήνεται μία Αμερικανική βάση αδιαφορώντας για την συνθήκη της Λωζάνης, δημιουργώντας ένα είδος στρατιωτικά ουδέτερης περιοχής ανάμεσα στην Τουρκία και σε Κομοτηνή και Ξάνθη όπου ζει η τουρκική μειονότητα, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία”.
Τελικά τι θέλουν και τι ζητούν μειονοτικοί κύκλοι και Άγκυρα από την χώρα μας, και γιατί δυσανασχετούν από την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στην Θράκη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;
Με ποια θεσμική ιδιότητα ζητούν την απομάκρυνση αμερικανικών βάσεων εντός Ελλάδος, οι οποίες βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες;
Για ποια αποστρατικοποίηση αναφέρουν επικαλούμενοι την συνθήκη της Λωζάννης, όταν η Τουρκία την έχει “κουρελιάσει” σε Ίμβρο και Τένεδο αλλά και αλλού;
Η όλη διαδικασία αφορά πιθανότατα προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά της χώρας μας δια μέσω εθνικιστικών κύκλων στην Θράκη, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από κανέναν.