Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα προσέγγισε την Συρία για να “στηρίξει” την “Γαλάζια Πατρίδα”

Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Ναυάρχου για τον απώτερο στόχο της Τουρκίας για κοινή ΑΟΖ με την Παλαιστίνη ( με αφορμή την πολυήμερη εξέγερση ),τώρα έχουμε τον αντιπρόεδρο του AKP Mustafa Şen, να μας δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία ετοιμάζει“κοινή ΑΟΖ και με την Συρία”.

Πρόκειται για αγωνιώδη προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει τις βάσεις στην Α.Μεσόγειο με διμερείς συμφωνίες σε Παλαιστίνη και Συρία αλλά και Αίγυπτο, στο σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα το οποίο είναι στον "αέρα", αφού μετά την προετοιμασία των εργασιών του αγωγού East Med, τα τουρκικά σχέδια θα πάνε περίπατο στην κυριολεξία, λόγω της παρουσίας ΗΠΑ-Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=kER06UdtXDk

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος απάντησε στις ερωτήσεις του αρχισυντάκτη τουρκικού Καναλιού Sinan Sungur,τονίζοντας ότι η χώρα του και η Συρία δεν είναι μόνο γείτονες αλλά και δύο αδελφές χώρες. Ο Şen υποστήριξε ότι οι σχέσεις με τη Συρία σίγουρα θα βελτιωθούν.

https://twitter.com/OSINT_1/status/1393994459516477444

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του ο Şen είπε τα εξής: «Η πατρίδα μας έχει επεκταθεί 1,5 φορές με την Γαλάζια Πατρίδα. Ο ναύαρχος μας ( Τ. Γιατσί) με τους χάρτες παραμάσχαλα, ήρθε και είπε στον αγαπητό Πρόεδρο μας, “είστε ο αρχηγός μας συνταγματικά, και θέλουμε να στηρίξετε τα σχέδια αυτά”.

https://youtu.be/PAjj7zgCmGg

Με αυτούς τους χάρτες γνωρίζετε ότι θα γίνει πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο θα επιβληθούμε και μετά θα μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος της σε τουρκική λίμνη.

Κοινή ΑΟΖ θα δημιουργηθεί και με την Αίγυπτο, ενώ οι  σχέσεις με τη Συρία σίγουρα θα βελτιωθούν.Αυτό θα γίνει όχι επειδή είμαστε μόνο γείτονες, αλλά και αδέλφια. Το τουρκικό έθνος και ο συριακός λαός είναι αδελφοί. Αυτά τα 2 αδέλφια μπορεί να έχουν πρόβλημα μερικές φορές.

https://youtu.be/VLp2Tc0YFgQ

Πώς είναι προφανές ότι είμαστε αδέλφια; Οι Σύροι είναι στην Τουρκία. Γιατί ήρθαν εδώ; Γιατί ήρθαν σε ένα μέρος που μιλάει τουρκικά όταν οι περισσότεροι μιλούν αραβικά; Επειδή ήξεραν ότι είμαστε αδέλφια. Αν ήθελαν να πάνε στη Δαμασκό πριν από  120 χρόνια, δεν χρειάζονταν διαβατήριο. Τότε δεν υπήρχε διαβατήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα αδέρφια θα γίνουν ξανά μια γειτονιά, και τότε η Γαλάζια Πατρίδα με τη Συρία θα είναι ήδη μια βαθιά και μεγάλη Γαλάζια πατρίδα. Αυτό θα συμβεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι για διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, με την οποία είναι σε αντιπαλότητα εδώ και 8 χρόνια”, κατέληξε ο ίδιος.

Γιατί βιάζεται η Τουρκία να συνάψει συμφωνίες με Παλαιστίνη και Συρία;

Η Άγκυρα κινείται επιθετικά για τον επαναπροσδιορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, διότι θέλει να ακυρώσει πάση θυσία τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που ήδη είναι σε φάση προκαταρκτικών σχεδιασμών και κινήσεων.

Το κύριο θέμα για το οποίο αντιδρά η Άγκυρα, είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετικά πρόσφατη Τετραμερή ( Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο-ΗΑΕ) στην Κύπρο, συζητήθηκε ακόμα και το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η κρίση στην Γάζα με την δράση της Χαμάς, ως “μισθοφορικής δύναμης” στα πρότυπα των Σύριων μισθοφόρων σε Συρία και Λιβύη, απειλώντας τον αγωγό και τις ισραηλινές εγκαταστάσεις υδρογονθράκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινή μελλοντική αεροναυτική δύναμη ( Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου), η οποία θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων, θα γίνει πιθανότατα στόχος της Χαμάς και άλλων παρόμοιων οργανώσεων που θα επιδιώξουν να ακυρώσουν το τεράστιο αυτό έργο πάση θυσία.

 Η ίδρυση ενός κράτους των Παλαιστινίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Άγκυρα μετά τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, για αυτούς ειδικά τους λόγους, ενώ η ίδια τουρκική πολιτική ακολουθείται και για τον Λίβανο.

Τι θα γίνει τελικά στην περιοχή;

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη σιγουριά, αφού αυτό που βλέπουμε να έρχεται είναι μια πιθανή γενική σύρραξη για τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου, στην οποία θα εμπλακούν πολλές και διαφορετικές χώρες.   

 

https://youtu.be/dfggo6tHxYE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ