Ελληνοτουρκικά

Το Κατάρ δίνει ''ανάσα'' στην εξασθενημένη τουρκική αμυντική βιομηχανία: Χρηματοδοτεί το νέο drone «Akıncı Tiha»

Μια καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή είπε, ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας Ismail Demir στο Κατάρ, επικεντρώθηκε στην προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και την ένταξη του drone Akıncı Tiha σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Αυτό συμβαίνει  αφού  τα τουρκικά drone σημείωσαν θετικά αποτελέσματα σε στρατιωτικές μάχες στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η τουρκική πηγή είπε στο The Arab Weekly ότι «ο Ντέμιρ έφερε τις λεπτομέρειες του νέου έργου, το οποίο είναι ένα σχετικά μεγάλο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πολλαπλών ρόλων (UAV), το οποίο η Τουρκία εξελίσσει σε μια εναέρια πλατφόρμα εξοπλισμένη με διάφορα όπλα.

Ο Ντεμίρ συναντήθηκε με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου του Κατάρ Ghanem Bin Shaheen al Ghanem και συζήτησε μαζί του, ένα πρόγραμμα έμμεσης χρηματοδότησης μέσω της αγοράς ορισμένων αεροσκαφών Akıncı Tiha, τα οποία η Defense Industries Corporation έχει ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζει με διάφορες επιλογές όπλων.

Οι πηγές του Κατάρ ανέφεραν ότι τα δύο μέρη μίλησαν για τις «προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ και της τουρκικής εταιρείας και τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξης αυτών των δεσμών», χωρίς να δημοσιοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τουρκική πηγή είπε ότι ο Ντεμίρ εξέδωσε οδηγίες κατά την επιστροφή του για να αρχίσει να δοκιμάζει διαφορετικούς τύπους εγχώριων οπλικών συστημάτων και να προχωρήσει γρήγορα στο έργο, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Η  Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι ένας σημαντικός στρατιωτικός  οργανισμός, ο οποίος τελεί υπό την προσωπική επίβλεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο τουρκικές εταιρείες, η Bayraktar και η Roketsan, οι οποίες συνεργάζονται για την κατασκευή drone και των θανατηφόρων οπλικών συστημάτων που αυτά φέρουν, ανακοίνωσαν ότι έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές έξυπνου υλικού στο νέο UAV και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάπτυξη πυρομαχικών MIM-T, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεφαλών τους και την αύξηση της εμβέλειας τους. 

Οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ ενισχύθηκαν τον Ιούνιο του 2017, καθώς τέθηκε σε ισχύ συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μετά την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο και την έγκριση του Ερντογάν.

Βάσει της συμφωνίας, δημιουργήθηκε Τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις.

Η Τουρκία παρουσιάστηκε ως προστάτης του Κατάρ σε μια εποχή που η περιφερειακή πίεση εντάθηκε στην Ντόχα για να αλλάξει τις στάσεις της, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι απειλούν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αποτέλεσμα ήταν η κατάσταση να οδηγήσει  στο μποϊκοτάζ του από ένα κουαρτέτο των αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία βασίζεται όλο και περισσότερο στα drone και τα θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά-βιομηχανικά πλεονεκτήματα που υποστηρίζουν την άνοδο της ως περιφερειακής δύναμης.

«Η Τουρκία έχει αναπτύξει τα δικά της εγχώρια drone και τα έχει χρησιμοποιήσει με καταστροφικές συνέπειες σε αρκετές πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, στη Συρία, στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και στον αγώνα κατά του ΡΚΚ εντός των συνόρων του»,  έγραψε  πρόσφατα ο μελετητής των ΗΠΑ Φράνσις Φουκουγιάμα.

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας χρήση των τουρκικών drone ήταν σε επίθεση εναντίον συριακών δυνάμεων που είχαν στοχεύσει τις τουρκικές δυνάμεις και σκότωσαν 36 τούρκους στρατιώτες.

Ο Αμερικανός μελετητής σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα των αεροσκαφών Bayraktar TB2 της Τουρκίας και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Anka-S (UAV) ήταν εμφανής. Πρόσθεσε, «Τα βιντεοσκοπημένα κτυπήματά τους έδειξαν ότι καταστρέφουν  το ένα συριακό τεθωρακισμένο όχημα μετά το άλλο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 αρμάτων, τεθωρακισμένων μεταφορέων προσωπικού και συστημάτων αεροπορικής άμυνας».

Εμείς θα υιοθετήσουμε την άποψη, ότι τα UAV δεν θα έχουν καμία τύχη ανάλογη με αυτή της Συρίας, σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, όπου ο αντίπαλος διαθέτει ενοποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα παροχής προστασίας σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο ύψος, καθώς επίσης ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών και ισχυρή  πολεμική αεροπορία.

0πωσδήποτε αν ο αντίπαλος δεν διαθέτει τα παραπάνω, τα οποία σημειωτέον δεν διέθετε ούτε η Συρία, ούτε η Λιβύη αλλά ούτε και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τότε θα συμφωνήσουμε με τον Αμερικανό μελετητή.

Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα drone έχουν το πλεονέκτημα της μη απώλειας ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση κατάρριψής τους, ενώ έχουν την ικανότητα εάν και εφόσον η πολεμική αεροπορία επιτύχει τοπική αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης, με επικράτηση έναντι της εχθρικής αεροπορίας και αεράμυνας, να επιφέρουν πλήγματα  κατά μονάδων πυροβολικού, συγκεντρώσεις εφεδρείας του εχθρού, Σταθμών Διοίκησης, αποθηκών πυρομαχικών κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ