Τα "έσπασαν" μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα, την Πέμπτη (15/04), στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κορυφώθηκε ο έντονος διάλογος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα την Πέμπτη (15/04).
Ένταση on air Δένδια - Τσαβούσογλου
Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, τα αίματα άναψαν όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ως «τουρκική» τη μειονότητα στη Θράκη και έτσι ο Νίκος Δένδιας διόρθωσε τον ομόλογό του και ζήτησε να αποφεύγονται οι προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών από συγκεκριμένους κύκλους.
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε, κάνοντας λόγο για «προκλητικές δηλώσεις» από την πλευρά του Νίκου Δένδια και συμπλήρωσε:
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει τη μειονότητά μας στη Θράκη και αυτό είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε αντίθεση με την Τουρκία που -όπως είπε- αποδέχεται ως «Ρωμιούς» τις μειονότητες της Κωνσταντινούπολης.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως οι δηλώσεις της Ε.Ε. δεν αφορούν το διεθνές Δίκαιο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έκανε λόγο για «ελληνικές τακτικές επαναπροώθησης».
Η απάντηση του Νίκου Δένδια, παρ' όλα αυτά, ήταν άμεση ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα» και συμπλήρωσε πως η Άγκυρα «έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος».
Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε:
«Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε., θα αποδεχθεί και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».
Νίκος Δένδιας
Υπουργός Εξωτερικών
Όσο για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στη Συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει η Τουρκία «είτε της αρέσει είτε όχι», όπως τόνισε.
Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστατευτικό, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».
Έπειτα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσουμε τον καβγά ή αν θα κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».
Κατόπιν, ο Νίκος Δένδιας απάντησε και πάλι στον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας με νόημα πως «ο στρατός κοστίζει χρήματα, δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο, υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι στα νησιά;».
Ο ίδιος, έπειτα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μιλίων, δηλώνοντας πως όλα άρχισαν από τη δεκαετία του 1930, αλλά η η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε μόλις το 1975.
Συνάντηση Δένδια και με τον Ερντογάν
Προς έκπληξη των διπλωματικών κύκλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και έτσι οι δυο τους συναντήθηκαν, την Πέμπτη (15/04), στην Άγκυρα πριν από το ραντεβού του Έλληνα αξιωματούχου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας είχε ρητή εντολή να απαντήσει αναλόγως αν προκληθεί
Μετά την κόντρα Νίκου Δένδια - Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις μπροστά στις κάμερες, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν, την Πέμπτη (15/04), πως ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή να απαντήσει αναλόγως σε ενδεχόμενη πρόκληση του Τούρκου ομολόγου του.
Χαρακτηριστικά, από την κυβέρνηση σημείωσαν:
«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».
Κυβερνητικές πηγές
Τσελίκ: Η μισαλλοδοξία δεν είναι διπλωματία
Θέση για την on air κόντρα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο, πήρε την Πέμπτη (15/04) ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη γειτονική χώρα, κάνοντας λόγο για «μισαλλοδοξία».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Ομέρ Τσελίκ έγραψε: «Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας. Η ασέβεια και ο διάλογος δεν συνάδουν. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου κυριαρχεί ο φανατισμός».
«Υπάρχει στρατός στα νησιά επειδή απειλούνται»
Ο Νίκος Δένδιας πήρε για τρίτη φορά τον λόγο και αρχικά θέλησε να ρίξει τους τόνους, αλλά δεν άφησε αναπάντητη τη ρητορική του Τσαβούσογλου.
«Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».
Επίσης, αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.