Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία για πρώτη φορά κάνει λόγο ότι θα απομακρύνει τους S-400 αρκεί οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια προς τους Κούρδους του YPG

Οι Αμερικανοί απαιτούν από την Τουρκία να απορρίψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 , κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Πεντάγωνο λέει ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες για τα μαχητικά F-35 stealth των ΗΠΑ, αλλά και των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία το αμφισβητεί και είπε ότι δεν θα συμβιβαστεί με τους πυραύλους S-400, εκτός εάν οι ΗΠΑ τερματίσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) που συνδέονται με κούρδους μαχητές που αναζητούν αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία (PKK).

"Η πλευρά των ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας", δήλωσε ο Kalin. «Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη δράση από τους συμμάχους μας».

Εκτίμηση

Επισημαίνεται από τα παραπάνω ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία  επισήμως κάνει λόγο για συμβιβασμό της αναφορικά με τους S-400 και υπακοή στον όρο των ΗΠΑ για απομάκρυνση τους από την επικράτεια της χώρας, με αντάλλαγμα όμως την μη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους Κούρδους του YPG.

Από την τουρκική παραπάνω αντιπρόταση διαφαίνονται τα εξής:

Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή θέση αναφορικά με την πολεμική της Αεροπορία , μετά την απομάκρυνσή της από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα των F-35 και την αγορά από τη χώρα μας των Γαλλικών μαχητικών Rafale  και την έναρξη αναβάθμισης 84  μαχητικών μας F-16  σε Viper. Διαπιστώνουν οι Τούρκοι ότι το αεροπορικό ισοζύγιο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο θα είναι σε βάρος τους και η Πολεμική μας Αεροπορία θα υπερέχει σαφέστατα έναντι της τουρκικής. Γνωρίζουν επίσης ότι εκείνο το όπλο που κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκβαση  των σύγχρονων  στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η Πολεμική Αεροπορία. Συνεπώς καλά τα drone, οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους και εδάφους -θαλάσσης, ωστόσο δεν είναι τα οπλικά συστήματα που θα διασφαλίσουν τη νίκη της Τουρκίας σε ένα πεδίο μάχης που ο αντίπαλος διαθέτει αεροπορική υπεροχή. Αυτός είναι και ο λόγος που "διολισθαίνει" η Τουρκία σταδιακά από τις "κόκκινες γραμμές της" στο θέμα των S-400.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η τουρκική θέση είναι ότι δεν ακούει κουβέντα από τις ΗΠΑ αναφορικά με τους S-400  αφού είναι νόμιμο το δικαίωμα κάθε κράτους να εξοπλίζεται για την αυτοάμυνά του. Στη συνέχεια  υπαναχώρησε προτείνοντας να συστήσει κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων  μαζί με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι S-400  δεν αποτελούν κίνδυνο για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν μπορούν να μεταδώσουν στη Μόσχα σημαντικά δεδομένα για τα F-35 stealth μαχητικά αεροσκάφη. 

Ακολούθως και αφού οι ΗΠΑ παρέμειναν ακλόνητες στη θέση τους ζητώντας την απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία, επανήλθαν με νέα πρόταση οι Τούρκοι, αυτή του ΥΠΑΜ Ακάρ, ο οποίος προσπάθησε να εμπλέξει και τη χώρα μας εξομοιώνοντας τους S-300 που μέσω Κύπρου εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, με τους Τουρκικούς S-400, προτείνοντας περιορισμένη χρήση τους κατά τα ελληνικά πρότυπα χρήσης των S-300. Ούτε και αυτή η ομολογουμένως "ύπουλη και επικίνδυνη πρόταση" έγινε δεκτή από τις ΗΠΑ, οι οποίες απάντησαν ότι οι S-400 δεν εξομοιώνονται ως απειλή με τους S-300.

Έτσι φθάσαμε στην τελευταία τουρκική πρόταση που αναλύσαμε στο παρόν άρθρο.

Τέλος η τουρκική αντιπρόταση για μη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους Κούρδους του YPG, φανερώνει την "αγωνία" της Τουρκίας αναφορικά με το Κουρδικό ζήτημα και τις μελλοντικές εξελίξεις που αυτό  είναι πολύ πιθανό να έχει. Η δημιουργία ενός ημιανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία  μεταπολεμικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στοιχειώνει την Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να σημάνει και την απόσχιση επαρχιών της στη ΝΑ Τουρκία, όπου ζούν Κούρδοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...