Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμβόλαιο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2017. Οι ΗΠΑ απάντησαν απομακρύνοντας την Τουρκία από το μαχητικό πρόγραμμα F-35 ενώ επέβαλλαν κυρώσεις την Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των ενεργειών που αφορούν τον αμυντικό τομέα της χώρας.
Η Τουρκία δεν έχει νιώσει καμία επίδραση από τους περιορισμούς του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω των κυρώσεων (CAATSA) στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας λόγω της αγοράς ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τον Ismail Demir.
Ο συγκεκριμένος είναι επικεφαλής της Προεδρίας των αμυντικών βιομηχανιών, που είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση για τη διαχείριση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και την παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας.
«Δεν έχουμε παρατηρήσει κανένα άμεσο αντίκτυπο από τις κυρώσεις. Θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η CAATSA, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς συνέπειες», εξήγησε ο Ντεμίρ, μιλώντας στην τουρκική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία NTV την Τετάρτη.
«Εάν οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αυτό θα μας αποθαρρύνει από τη λήψη εθνικών αποφάσεων, σκέφτονται λανθασμένα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πίεση των κυρώσεων.
Ο Ντεμίρ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά μιας άλλης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ. «Η γλώσσα των κυρώσεων δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Τουρκίας», τόνισε.
Τον Ιανουάριο, Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για την πώληση μιας δεύτερης παρτίδας S-400 στην Τουρκία είχαν εισέλθει σε προχωρημένο στάδιο.
Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν η Μόσχα θα αποδεχθεί τα τουρκικά αιτήματα για κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας για τα προηγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας, δεδομένου του καθεστώτος της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, του Ντεμίρ και τριών άλλων Τούρκων υπηκόων υπό την CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020. Η Άγκυρα καταδίκασε τις κυρώσεις ως «ανοιχτή επίθεση» στην κυριαρχία της Τουρκίας και απείλησε με αντίποινα.
Η χρήση της CAATSA εναντίον της Τουρκίας, αποτέλεσε τη δεύτερη φορά εφαρμογής της αμερικανικής νομοθεσίας από τότε που υπογράφηκε το 2017.
Το 2018, η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε τον νόμο για να στοχεύσει ένα κινεζικό γραφείο προμηθειών άμυνας. Οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το νόμο εναντίον της Ινδίας, η οποία υπέγραψε το δικό της συμβόλαιο S-400 με τη Ρωσία και κατά του έργου ενεργειακής υποδομής μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ του Nord Stream 2
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει την πολιτική της εποχής του Τραμπ για τα τουρκικά S-400, διατηρώντας τις κυρώσεις σε ισχύ και υποδεικνύοντας ότι δεν θα συνεχίσει τις αποστολές των F-35 στην Άγκυρα, εκτός εάν αποσύρει πρώτα τα S-400 της.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι σε θέση να «βρει λύση» στη διαμάχη S-400 με την Ουάσιγκτον, υπονοώντας ότι μια συμφωνία όπως αυτή που έχει η Ελλάδα με τα S-300 της θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Τουρκία .
Η Ελλάδα έχει ένα σύνταγμα S-300 PMU1 στην Κρήτη, το οποίο απέκτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την Κύπρο μετά την κρίση των κυπριακών πυραύλων, οπότε και εγκαταστάθηκαν εκεί.
Επίσης τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «κοινά συμφέροντα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα υπερισχύσουν των διαφωνιών μεταξύ των δύο εθνών και είπε ότι ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ «σε μια win-win βάση». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της με τρόπο που αξίζει τους συμμαχικούς και στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών»
Παρόλα αυτά η στάση των ΗΠΑ είναι ανυποχώρητη και η απάντηση στα τουρκικά "τερτίπια" περί εξομοίωσης των ελληνικών S-300 με τους Τουρκικούς S-400, έπεσε στο κενό, αφού οι ΗΠΑ απάντησαν αρνητικά, ορθά κοφτά
Εκτίμηση
Τα παραπάνω αναφορικά με τις προχωρημένες συζητήσεις Μόσχας-Άγκυρας για την αγορά δεύτερης παρτίδας S-400, καταδεικνύουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους συμμάχους και για αυτό η χώρα μας εξοπλίζεται από αυτούς και σταδιακά μετατρέπεται σε προμαχώνα της Δύσης (ΕΕ-ΗΠΑ)