Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Θρίλερ'' σε εξέλιξη: Ανάμεσα σε Λήμνο & Άγιο Ευστράτιο πλέει το «Τσεσμέ»

Ανανέωση 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ''ΤΣΕΣΜΕ'' είναι ανοιχτά της Λήμνου, ενώ σύμφωνα με τις ίδια πηγή,  απέπλευσε από την Λήμνο το σκάφος του Λιμενικού σώματος  με εντολή για διακριτική παρακολούθηση των κινήσεων του.

Η φωτογραφία σύμφωνα με το limnosreport.gr, είναι από ψαρά.

Αρχικό κείμενο 

 

Στα ύψη ανεβαίνει και πάλι το «θερμόμετρο» στα ελληνοτουρκικά, καθώς από το βράδυ της Κυριακής το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme πλέει εντός της θαλάσσιας περιοχής στο Κεντρικό Αιγαίο όπου ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν υδρογραφικές έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Αυτή την ώρα, περίπου 10:30 το πρωί της Δευτέρας, το Τσεσμέ έχει συμπληρώσεις 12 ώρες συνεχούς πλου εντός της περιοχής ερευνών που ορίστηκε με την παράνομη Navtex  0122/21 που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης. Το τουρκικό Τσεσμέ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής ερευνών που αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.   

Το Τσεσμέ, κινείται δηλαδή ανάμεσα στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Παρατύπως και χωρίς κανενός είδους αδειοδότηση από την Αθήνα, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται εντός της περιοχής όπου έχει ανακοινωθεί η διενέργεια υδρογραφικών ερευνών. 

Κοντά στο τουρκικό Τσεσμέ δεν βρίσκονται πολεμικά πλοία, ούτε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ούτε από τον τουρκικό στόλο. Το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού, στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή.  

Με λίγα λόγια πρόκειται για μία επιχείρηση-''φιάσκο'' από την Αθήνα, καθώς αντί να στείλουμε φρεγάτες, στείλαμε το ΛΣ!

Το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ κινείται με χαμηλή ταχύτητα περίπου 5-6 κόμβων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου πέντε μποφόρ. Από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν υπάρχει επιβεβαίωση αν πράγματι το τουρκικό Τσεσμέ πραγματοποιεί υδρογραφικές έρευνες και τι είδους είναι οι συγκεκριμένες εργασίες.  

Χθες το απόγευμα πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή κατηγόρησαν την  Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί  συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976»και προσθέτουν πως «η Eλλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες. H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού»

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «Mετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης» 

 

Στο στόχαστρο και οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων 

 

Παράλληλα, στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς τόνισαν πως «Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνια διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου  ( Κεραυνός-21)με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων. Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η  Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. 

Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει  την ένταση».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ