Ελληνοτουρκικά

Που θέλει να οδηγήσει τις ΗΠΑ η Τουρκία αναφορικά με τους S-400;

Το θέμα των S-400 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αλλάζει τη στάση της αναφορικά με τους S-400 και ζητούν επιτακτικά η Τουρκία να τους αποσύρει από το έδαφός της.

Η Τουρκία από την άλλη και παρά το γεγονός ότι η αγορά των S-400 ήταν ο λόγος αποβολής της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να μην δέχεται την απομάκρυνσή τους, προτείνοντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο ήταν η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων ΗΠΑ-Τουρκίας, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην επηρεάζεται η ασφάλεια των νατοϊκών αεροσκαφών και να μην γίνεται εκμετάλλευση από τους Ρώσους των τουρκικών S-400, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά των F-35  και όχι μόνο.

Αυτή η τουρκική πρόταση απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Το δεύτερο τουρκικό σενάριο ήταν αυτό το Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για χρήση των S-400 από την Τουρκία,μόνο εάν απαιτείτο για λόγους ασφαλείας της, προτάσσοντας ως παράδειγμα τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη μας

Ούτε και αυτή η πρόταση των Τούρκων έγινε δεκτή από τις ΗΠΑ.

Εσχάτως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια άλλη τουρκική πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι S-400  θα τοποθετηθούν σε μια  εδαφική περιοχή της η οποία βρίσκεται εκτός της ζώνης της που υπάγεται στη συνθήκη CFE (conventional Forces in Europe).

Βάσει της εν λόγω συνθήκης, όλα τα κράτη υποχρεούνται να έχουν μια  αριθμητική οροφή αναφορικά με τα συμβατικά τους όπλα. Η οροφή αυτή εξαρτάται από παραμέτρους όπως η έκταση, ο πληθυσμός μιας χώρας καθώς και από  άλλες παραμέτρους. Η τήρηση της συνθήκης γίνεται μέσω ελέγχων από παρατηρητές άλλων χωρών στα πλαίσια του Open skies, όπου μπορεί να καταγραφούν εναέρια,αλλά και με επίγειους ελέγχους αριθμητικά τα συμβατικά όπλα που έχει η κάθε χώρα

Για να γίνει κατανοητό η Ελλάδα βάσει αυτής της συνθήκης δεν μπορεί να έχει ποτέ περισσότερα άρματα, πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα κλπ από την Τουρκία, αφού είναι μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό από αυτήν.

Η Τουρκία που επίσης έχει υπογράψει αυτή τη συνθήκη, έχει πετύχει ένα μικρό σχετικά μέρος της που βρίσκεται βορειανατολικά της Μερσίνας έναντι της Κύπρου, κοντά στα σύνορα της με Συρία, Ιράν, Ιράκ, με το αιτιολογικό ότι οι χώρες αυτές συνιστούν απειλή εναντίον Τουρκίας, ΝΑΤΟ και Ευρώπης, να υπεξαιρείται από την παραπάνω συνθήκη.

Αποτέλεσμα είναι ότι σε αυτήν την περιοχή θεωρητικά μπορεί να "κρύψει" όσα και όποια οπλικά συστήματα επιθυμεί, αφού δεν υπάγεται στους περιορισμούς της συνθήκης CFE

Σε αυτήν την περιοχή προσπαθεί η Τουρκία να πείσει τις ΗΠΑ να εγκαταστήσει τους S-400.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...