Στο στόχαστρο του τουρκικού κράτους και των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Άγκυρας βρίσκεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, η Εγνατία σιδηροδρομική γραμμή και τα ελληνικά νησιά.
Ως γνωστόν η Εγνατία σιδηροδρομική γραμμή, η οποία παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου, θα επιτρέπει τη μετακίνηση οτιδήποτε απαιτηθεί αβίαστα προς Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουκρανία ή Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Σλοβακία –Πολωνία- και Βαλτική, και αυτό έχει προκαλέσει οργή και πανικό στους Τούρκους.
Όλο αυτό το σχέδιο αποτυπώνεται ξεκάθαρα πλέον και σε τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες του αμυντικού τομέα.
Οι Τούρκοι αμυντικοί αναλυτές αφού αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο λόγω της γεωγραφίας της περιοχής, Ελλάδα και Τουρκία να λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της αεροπορικής της δύναμης, στην συνέχεια μιλούν για δήθεν επιθετικά σχέδια από το ελληνικό έδαφος με φόντο τα Δαρδανέλλια.
“Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και η χρήση της γεωγραφικής θέσης τους επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή του Μαρμαρά.
Είναι προφανές ότι μια ενδεχόμενη αεροναυτική επιχείρηση δεν θα είχε προσοδοφόρο έδαφος λόγω των συνθηκών που υπάρχουν από πλευράς της Τουρκίας.
Επίσης, τα νησιά του Αιγαίου προκαλούν συνεχή ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτές οι γεωγραφικές συνθήκες, προκύπτουν λόγω της παρουσίας των νησιών μεταξύ των δύο χωρών και επηρεάζουν σαφέστατα τις στρατιωτικές και αμυντικές πολιτικές των δύο πλευρών.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αυτό που γίνεται από την Ελλάδα είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, αφού η Τουρκία τα θεωρεί (τα ελληνικά νησιά) ως ένα παράγοντα που ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση σε ενδεχόμενες αεροναυτικές επιχειρήσεις.
Τα νησιά μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία είναι απαράμιλλα σε ομορφιά σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούνται ως οπλοστάσιο από την Ελλάδα.
Όλοι αυτοί οι λόγοι αναγκάζουν και τις δύο χώρες να ενισχύσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις”, αναφέρει το τουρκικό άρθρο μεταξύ άλλων, ενδεικτικό όμως των προθέσεων των Τούρκων.
Την ίδια στιγμή όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθηγητής Δρ. I.Demir ανακοίνωσε ότι οι διαρθρωτικές βελτιώσεις του αεροσκάφους F-16 Block 30, της τουρκικής αεροπορικής δύναμης, συνεχίζονται και στοχεύουν στην αύξηση της δομικής ζωής του αεροσκάφους F-16 σε 12 χιλιάδες ώρες.
Τους Τούρκους ενοχλεί σφόδρα επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα προτίθεται να προμηθευτεί εκτός των γαλλικών μαχητικών και αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.
“Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η χώρα του θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς αργά ή γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα εντείνει και αυτή τους εξοπλισμούς της στις χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, με την όλη προσπάθεια να αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για εμάς”, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.
Ανησυχούν πολλοί στη Δύση για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν (ειδικά μετά και την κατρακύλα της τουρκικής Λίρας και τις αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη) για μια πιθανή εμβάθυνση της συμμαχίας με την Μόσχα, ή την Κίνα, στο πιο επικίνδυνο σκηνικό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Τουρκία, μαζί με την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Είπαμε και παλαιότερα όμως, ότι ο έλεγχος της τεράστιας θαλάσσιας περιοχής: Μαύρη Θάλασσα-Στενά του Βοσπόρου-Αιγαίο-Α. Μεσόγειο-Σουέζ-Ερυθρά θάλασσα αποτελεί αιτία πλέον παγκόσμιου πολέμου για πολλούς λόγους και σε αυτό εμπλέκονται πολλές και ισχυρές δυναμεις.