Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία πραγματοποίησε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά αεροπλανοφόρου!

Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου πέρυσι, αλλά οι συνομιλίες δεν ήταν γόνιμες.

Δύο άτομα που γνωρίζουν τις συμφωνίες, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Queen Elizabeth ή ένα παροπλισμένο, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.

«Προσφέρθηκαν να πουλήσουν το σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής στην Τουρκία», είπε ένα άτομο.

Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στο ισπανικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων SPS Juan Carlos I (L-61).

Το TCG Anadolu αναμένεται να τεθεί σε χρήση φέτος, με τη δυνατότητα να λειτουργεί με  αεροσκάφη που χρειάζονται μικρό διάδρομο απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, όπως το F-35.

Μετά  την εκδίωξη  της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας από την Άγκυρα, δεν είναι σαφές εάν η TCG Anadolu θα μπορούσε να φιλοξενήσει μαχητικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι ανένδοτη για το ότι διαθέτει δικό της αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει από πέρυσι ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο. «Θα μας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο», είπε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης πλοίων.

«Μετά τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της πλοίο, αντί να το αγοράσει», δήλωσε το δεύτερο πρόσωπο που γνωρίζει  σχετικά με το θέμα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι εν λόγω διαβουλεύσεις.

«Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια και ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που βασίζεται στη συνεργασία », δήλωσε ο εκπρόσωπος σε γραπτή απάντηση στο MEE. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διεξάγουν τακτικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων."

Γεωστρατηγική φιλοδοξία

Τι θα έκανε λοιπόν η Τουρκία, μια κυρίως μεσογειακή δύναμη με έναν αεροπλανοφόρο;

Ο Can Kasapoglu, διευθυντής αμυντικής έρευνας στην τουρκική δεξαμενή σκέψης EDAM, πιστεύει ότι το τουρκικό ναυτικό μετατράπηκε από ένα παράκτιο αποτρεπτικό σε ένα ναυτικό ανοικτής θαλάσσης με νέα υποβρύχια και το TCG Anadolu.

«Εάν γίνει πραγματικότητα, η απόκτηση ενός αεροπλανοφόρου, αυτό θα σηματοδοτούσε γεωστρατηγικές φιλοδοξίες που ξεπερνούν ακόμη και τη Μεσόγειο», είπε.

Η Τουρκία δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ έναν τέτοιο στόλο με αεροπλανοφόρο. Έτσι θα ήταν μια λειτουργική καινοτομία. Όσον αφορά τα οικονομικά της άμυνας, η ναυτική αεροπορία παραμένει ένα από τα πιο απαιτητικά τμήματα."

Από το 2017, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα σε ορισμένες χώρες της περιοχής. Έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην ανατολική Αφρική, που ιδρύθηκε κυρίως για να εκπαιδεύσει τον Σομαλικό στρατό στο Μογκαντίσου.

Η Άγκυρα διαθέτει επίσης εκπαιδευτική βάση στο Κατάρ, η οποία κατασκευάστηκε μετά την κρίση του Κόλπου για να στηρίξει την κυβέρνηση του Κατάρ ενάντια στις εξωτερικές πιέσεις.

Από τις αρχές του 2020, η Τουρκία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη στρατευμάτων και οπλισμένων αεροσκαφών στη Λιβύη, τα οποία απαιτούν ένα εξελιγμένο σύστημα εφοδιασμού και μεταφοράς.

Ο τουρκικός στρατός έδειξε πέρυσι ότι θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να αναπτύξει αρκετά αεροσκάφη F-16 και έγκαιρης προειδοποίησης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, εάν χρειαστεί.

Ο Κασάπογλου πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μόνος πιθανός Ευρωπαίος σύμμαχος που παράγει ή πουλάει εκτός από αεροσκάφη και  αεροπλανοφόρο για πολιτικούς και αμυντικούς τεχνολογικούς λόγους.

"Δεν είμαι σίγουρος αν θα ήταν μια εφικτή επένδυση για την Τουρκία, η οποία δεν έχει  τουλάχιστον προς το παρόν στρατηγική επιτάχυνσης προόδου  επί του θέματος ή ωκεάνιες φιλοδοξίες", είπε.

Έχουμε επισημάνει τον ρόλο της Μ.Βρετανίας στην Α. Μεσόγειο και τις άκρως φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Τουρκία, τις εμπορικές σχέσεις , αλλά και τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ τους. Η Μ.Βρετανία μετά το Brexit βλέπει την Τουρκία ως τον μοναδικό πιθανό σύμμαχο στη ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να επιστρέψει μέσω αυτής, γεωπολιτικά στην περιοχή. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με την επικείμενη άτυπη πενταμερή Σύνοδο για το Κυπριακό, όπου αναμένω η εγγυήτρια δύναμη Μ.Βρετανία να τηρήσει θέση παραπλήσια με την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους.

Τέλος υπάρχει ενδεχόμενο σε βρετανικών συμφερόντων πετρελαϊκές εταιρείες να εκχωρηθούν δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων από τους τουρκοκύπριους, σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κλείνοντας επισημαίνω ότι η Τουρκία έχει ως στόχο να γίνει μεγάλη ναυτική δύναμη στην Μεσόγειο και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νού, αφού η "Γαλάζια Πατρίδα" αποτελεί και θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής εφεξής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ