Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

Το βαθύ κράτος στην Τουρκία και οι στρατιωτικοί "κηδεμόνες" του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει, είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός του "Μελλοντικού κόμματος" της αντιπολίτευσης Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχεται επίσης από τον κατώτερο εταίρο του συνασπισμού και τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντέλετ Μπαχτσέλι, είχε δηλώσει επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Ερντογάν, στην Τουρκική τηλεόραση Karar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιούς  όμως εννοεί ο Νταβούτογλου; Ποιοί είναι οι "στρατιωτικοί κηδεμόνες" του Ερντογάν; Υπάρχουν όντως  σήμερα, και τελικά αυτοί είναι που διοικούν την Τουρκία, αφού ελέγχουν πλήρως τον Τούρκο Πρόεδρο; Πολλές φορές έχουμε ακούσει  για την Τουρκία τον όρο "βαθύ κράτος" . Τί όμως σημαίνει αυτό;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια, αφού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι ή όχι δημιούργημα αυτών των πανίσχυρων κηδεμόνων;

Ο όρος βαθύ κράτος παραπέμπει στους οργανικούς δεσμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών πληροφοριών, των δυνάμεων ασφαλείας , της δικαιοσύνης, των θρησκευτικών ταγμάτων και λοιπών κρατικών φορέων με παρακρατικές οργανώσεις, το οργανωμένο έγκλημα και τις υπηρεσίες πληροφοριών ξένων χωρών.

Τώρα όταν  οι σχέσεις κράτους και βαθέος κράτους είναι αρμονικές, τότε όλα δουλεύουν ρολόϊ, ενώ όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα τότε υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Από την περίοδο των Ιμίων του 1996 , υφίσταται στην Τουρκία μια μυστική οργάνωση ,  με την επωνυμία "Συμβουλευτική Επιτροπή". Στην εν λόγω οργάνωση ανήκουν πρώην πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πρώην διπλωμάτες και απόστρατοι Στρατηγοί. Σε αριθμό τα μέλη της οργάνωσης δεν είναι πάνω από 40-50.

Χώρος πραγματοποίησης των συνεδριάσεων τους  ήταν ο Ναυτικός όμιλος Moda  στην Κωνσταντινούπολη.

Η δύναμη της εν λόγω οργάνωσης είναι πάρα πολύ μεγάλη και στο παρελθόν έχει ανατρέψει  ακόμη και αποφάσεις του τουρκικού κράτους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ αρχικά στους Στρατηγούς Basbug, Eruygur, Kilinc είχαν  επιβληθεί αρχικά ισόβια στους 2 πρώτους και φυλάκιση 13 ετών στον τρίτο για την υπόθεση Ergenekon , στη συνέχεια αποφασίστηκε μυστυριωδώς η αποφυλάκισή τους. Και οι τρείς είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Οι απόψεις για το ρόλο της εν λόγω επιτροπής είναι πολλές, όπως ότι είναι ένα μυστικό κέντρο ισχύος,ή μιά οργάνωση που καθοδηγεί την κυβέρνηση, ή μια οργάνωση κρατικών λειτουργών που απλά συζητούν  σημαντικά θέματα της χώρας και λαμβάνουν αποφάσεις για την πορεία της.

Ωστόσο  στο παρελθόν η εν λόγω οργάνωση φέρεται ότι  συζητούσε σκοτεινά θέματα, που αφορούσαν στην απομάκρυνση από την εξουσία μη αρεστών πολιτικών και την ανάδειξη νέων.

Και κάτι τελευταίο, ο  νύν ΥΠΑΜ Ακάρ και ο τέως ΥΠΕΞ Γκιούλ είναι συμμαθητές, Όταν ο δεύτερος είχε εκδηλώσει επισήμως την πρόθεση να αμφισβητήσει εκλογικά τον Ερντογάν, δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα . Την επόμενη ημέρα ο Γκιούλ δήλωσε ότι δεν κατεβαίνει για υποψήφιος στις εκλογές. Ο Ερντογάν  στη συνέχεια εξαργύρωσε την εκδούλευση του Ακάρ , έχοντας τον το δεξί του χέρι.

Ο ρόλος του Ακάρ στο πραξικόπημα του 2016 είναι μάλλον σκοτεινός , αφού  ενώ ήταν Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων  τότε και  πληροφορήθηκε από την ΜΙΤ το απόγευμα της 15ης Ιουλίου ότι πρόκειται άμεσα να εκδηλωθεί πραξικόπημα, αυτός δεν  τηλεφώνησε αμέσως όπως έπρεπε  τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και να τους διατάξει να ματαιώσουν κάθε κοινωνική τους δραστηριότητα να επιστρέψουν άμεσα στην Άγκυρα και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα στις 1600  της 15ης Ιουλίου 2016 η ΜΙΤ έστειλε σήμα στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ότι επίκειται εντός της ημέρας η εκδήλωση πραξικοπήματος, χωρίς όμως να λάβει επιβεβαίωση του σήματος που απέστειλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 1730 πήγε ο Υποδιοικητής της ΜΙΤ στο Γενικό Επιτελείο και συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον οποίο ενημέρωσε για το επικείμενο πραξικόπημα.

Τελικά χρειάστηκε να πάει στις 1800 ο ίδιος ο Διοικητής της ΜΙΤ ,Fidan, στο Γενικό Επιτελείο και να προκαλέσει κατεπείγουσα σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου ο Στρατηγός Ακάρ να πράξει αυτό που έπρεπε, δηλαδή να δώσει τις πρώτες  εντολές  προκειμένου να παρεμποδιστεί η εκδήλωση του πραξικοπήματος , μόλις στις 1830

Παρόλα αυτά ο Ακάρ δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ούτε κατηγορήθηκε για την ολιγωρία του , η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια και να επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες. Ποιοί ήταν αυτοί που τον άφησαν στο απυρόβλητο και μάλιστα φρόντισαν να γίνει ΥΠΑΜ δίπλα στον Ερντογάν;

Μήπως τελικά ο Νταβούτογλου δεν έχει άδικο, όταν μιλάει για στρατιωτική κηδεμονία του Ερντογάν και ανατροπή του από τους κηδεμόνες του;

Ο ΥΠΑΜ Ακάρ έχει καταφέρει να κρατήσει ενεργούς τους δυτικούς διαύλους του μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μια χώρα δαιδαλώδεις όπου ποτέ αυτό που φαίνεται ότι ισχύει, στην πραγματικότητα  δεν ισχύει.

 

https://youtu.be/4JLOhTIxKHU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ