Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σε αντίθεση με τους Τούρκους οι οποίοι θέλουν να βάλλουν στο τραπέζι όλες τις παράνομες διεκδικήσεις τους σε βάρος της χώρας μας, αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα (εύρος ΧΥ-ΕΕΧ-δικαιοδοσία FIR, αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, κυριαρχία μας σε νησίδες-βραχονησίδες).
Η Τουρκία έχει θορυβηθεί από την ενίσχυση της στρατιωτικής αποτροπής μας, αλλά και από το γεγονός ότι "η επίθεση φιλίας" που επιχείρησε σε Ισραήλ, ΕΕ, Γαλλία, Σ. Αραβία, εν πολλοίς δεν απέδωσε.
Επιπλέον η ανάληψη της Προεδρίας στις ΗΠΑ από τον Μπάϊντεν, καθώς επίσης και τα πρόσωπα που αυτός επέλεξε για να στελεχώσουν και να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνησή του, κάνουν την Τουρκία νευρική, αφού ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος για το 2021 είναι για αυτόν επικίνδυνος και ανηφορικός.
Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να μας προκαλέσει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών, με ενέργειες οι οποίες θα φωτογραφίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος μας ή ακόμη και με προβοκατόρικες ενέργειες όπως άλλωστε προέβλεπε το σχέδιο "Βαριοπούλα".
Μερικές από αυτές, είναι οι υπερπτήσεις πάνω από νησίδες και βραχονησίδες που η ίδια έχει χαρακτηρίσει "γκρίζες ζώνες", πτήσεις της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μεταξύ 6 και 10 νμ.
Μην ξεχνάμε ότι από 16 Ιανουαρίου και για 9 μήνες, η Τουρκία για 3 περιοχές του Αιγαίου (Βόρεια ΛΗΜΝΟΥ-ΒΑ ΣΚΥΡΟΥ και Νότια ΙΚΑΡΙΑΣ) έχει εκδώσει NAVTEX για εκτέλεση πυρών και συνεπώς αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, για πιθανές τουρκικές προκλήσεις αλλά και προβοκάτσιες.
Στην εξίσωση των περιοχών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, ανήκουν το Σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρώ-Στρογγύλης, αλλά και τα Ίμια, αφού ο Ερντογάν είναι εμμονικός με συμβολικές ημερομηνίες, οπότε η 30-31 Ιανουαρίου θέλουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω "επετείου Ιμίων 1996".
Μπορεί να θεωρηθεί ακραίο σενάριο και πέραν πάσας λογικής, η Τουρκία στην παρούσα χρονική συγκυρία να επιχειρήσει επιθετική ενέργεια ή θερμό επεισόδιο σε βάρος μας, λόγω του ότι επιθυμεί να δείξει καλό πρόσωπο σε ΕΕ και ΗΠΑ για να αποφύγει νέες κυρώσεις και σταδιακά να επιστρέψει στη Δύση.
Μιλάμε όμως για τον επικίνδυνο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας του και ένα "επεισόδιο" που είτε θα συνέβαινε, είτε θα το "εστηνε" η Τουρκία, θα τη διευκόλυνε να προβάλλει στη Διεθνή Κοινότητα ότι τα προβλήματα που επικαλείται μέσω των παράνομων διεκδικήσεων της σε βάρος μας υφίσταται και πρέπει να συζητηθούν.