Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των διμερών διερευνητικών επαφών μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν επί διήμερο στις Βρυξέλλες, όπου χθες είχε συναντήσεις με την επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και με τους επιτρόπους Εσωτερικών και Διεύρυνσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικείμενη σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε. στα τέλη του μήνα.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Αμέσως μετά μετέβη στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου είχε συνάντηση με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε θέματα νατοϊκά, περιφερειακά και διεθνή. Μεταξύ αυτών το μείζον θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ, τη Βόρεια Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Σχετικά με το Ιράκ, τονίστηκε η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαγδάτη (υπάρχει μικρή τουρκική συμμετοχή) και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού σε αποστολές αντιτρομοκρατικές (εναντίον του ΙSIS). Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε το Στόλτενμπεργκ για την επικείμενη τουρκο-ιρακινή συνεργασία στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Αναφορικά με τη Λιβύη, ο γ.γ./ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Συμμαχία παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις και έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στην εκπαίδευση του λιβυκού στρατού. Για το Αφγανιστάν, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κατάρ και τον άλλο μήνα, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν εκτενώς τα θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και την εκεί παρουσία του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί υπολογίσιμη δύναμη (ταξιαρχία μείον) στην Καμπούλ ενώ αρκετοί Αφγανοί αξιωματικοί εκπαιδεύονται σε τουρκικές στρατιωτικές σχολές.
Επίσης συζητήθηκε η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με συμμετέχοντα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ, καθώς και για την ανάληψη από την Αγκυρα της διοίκησης για το 2021 της πιο επίλεκτης πολυεθνικής δύναμης ταχείας αντίδρασης της Συμμαχίας, καθώς και τη θέση του υποδιοικητή στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ο γ.γ./ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην περίπτωση του μηχανισμού αποσυμπίεσης/αποκλιμάκωσης τοπικής έντασης που προωθεί το ΝΑΤΟ, μέσω των επαφών στη Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας, υπό Αμερικανό αντιπτέραρχο και με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στη Στρατιωτική Επιτροπή. Επί του παρόντος η πάγια θέση τη Ελλάδας είναι μόνο η ύπαρξη της «κόκκινης γραμμής» των δύο ΓΕΕΘΑ (συζητιούνται τεχνικής φύσης λεπτομέρειες). Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ο μηχανισμός deconfliction συνδράμει στην αποκλιμάκωση τοπικών εντάσεων.
Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον γ.γ./ΝΑΤΟ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και θα συζητήσει μαζί του συναφή θέματα, ενδοσυμμαχικά, περιφερειακά κ.ά. Ο Νίκος Δένδιας θα είναι στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει το άτυπο Συμβούλιο των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.