Το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας εξεπλάγη από τη σιγή ιχθύος που τήρησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ , όταν παρουσία του ο Τούρκος ομόλογός του απείλησε ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο.
Η εξήγηση για την στάση του, αποδίδεται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τη Γερμανία να εγκρίνει άδειες εξαγωγής για διάφορα οπλικά συστήματα και εξαρτήματα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Άγκυρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Sabah.
Τούρκοι αξιωματούχοι παρείχαν στον Μάας έναν κατάλογο εξοπλισμού καθώς η Ελλάδα συνέχισε να πιέζει τη Γερμανία να συμμορφωθεί με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα. Οι άδειες εξαγωγής που ζητά η Τουρκία περιλαμβάνουν άδεια πώλησης κινητήρων για το άρμα Altay, ανέφερε η εφημερίδα. Οι γερμανικές εταιρείες όπλων περιμένουν την έγκριση του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων και απάρτιων στην Τουρκία, θα ήταν μια νίκη για τις διμερείς σχέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ομόφωνα κυρώσεις κατά πολλών αξιωματούχων τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου σε σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο για τη συμμετοχή τους για έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου.
Αλλά απέτυχε να συμφωνήσει σε μια πρόταση από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Η ΕΕ θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα κατά της Τουρκίας σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.
Συνεπώς μπορεί στην παρούσα φάση η Γερμανική κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε εταιρείες της να εξάγουν πολεμικό υλικό στην Τουρκία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι αυτό μόνιμο και έτσι ο Γερμανός ΥΠΕΞ σκεπτόμενος διπλωματικά ότι δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη με την Τουρκία, κλείνοντας τις πόρτες σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού μελλοντικά, δεν αντέδρασε στο πολεμικό ανακοινωθέν του Τούρκου ΥΠΕΞ σε βάρος της Ελλάδας.