H Τουρκία χθές εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας για 9 μήνες περίπου, 3 περιοχές του Αιγαίου (Βόρεια ΛΗΜΝΟΥ-ΒΑ ΣΚΥΡΟΥ και Νότια ΙΚΑΡΙΑΣ).
Πολλοί έσπευσαν να πούν και να γράψουν, ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, αφού σε λίγες ημέρες ξεκινάει ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών μαζί μας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Για όσους ασχολούνται με το κεφάλαιο Τουρκία, θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι τις συγκεκριμένες 3 περιοχές η Τουρκία σχεδόν πάντα τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, τις δεσμεύει με NAVTEX για μεγάλα χρονικά διαστήματα, από 9 μήνες και πάνω.
Οι NAVTEX αυτές μάλιστα εκδίδονται εφάπαξ, είτε στα τέλη του προηγούμενου έτους για το επόμενο, είτε στις αρχές του έτους και αφορούν το ίδιο έτος.
Το εύλογο ερώτημα, γιατί δεσμεύουν οι Τούρκοι συνεχώς τις συγκεκριμένες περιοχές, έχει ως απάντηση, ότι αυτές θα αποτελέσουν τις περιοχές που οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν στις διερευνητικές επαφές μαζί μας, αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.
Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ως υποψήφια περιοχή προς διεκδίκηση από τους Τούρκους, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης-Καστελορίζου και πολύ πιθανόν αυτή μεταξύ Αστυπάλαιας-Νισύρου-Τήλου-Κρήτης-Σαντορίνης.
Επανερχόμενοι στις 3 περιοχές του Αιγαίου (Βόρεια ΛΗΜΝΟΥ-ΒΑ ΣΚΥΡΟΥ και Νότια ΙΚΑΡΙΑΣ), θα προβούμε σε αποτίμηση της "αξίας τους",προκειμένου οι Τούρκοι να δείχνουν τέτοιο ζήλο.
1. Η πρώτη περιοχή Βορείως Λήμνου έχει αδιαμφισβήτητα 3 πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα σε όποιον ανήκει ως μέρος της ΑΟΖ του.
Αυτά είναι:
α. Οικονομικό, αφού στην εν λόγω περιοχή φιλοξενείται το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα "Μπάμπουρας".
β. Στρατιωτικοοικονομικό, αφού η υπόψιν περιοχή απαγορεύει τη διέλευση από Νότο προς Βορρά και αντίστροφα και συγκεκριμένα από Κεντρικό Αιγαίο-Λήμνο-Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη. Η αξία της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης αναφορικά με την ταχεία προώθηση σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σιδηροδρομικώς και οδικώς τόσο στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, όσο και φυσικού αερίου.
γ. Στρατιωτικό, αναφορικά με την άμυνα της Ελλάδας, αφού η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ζωτικότατη γιατί αφενός αποκόπτει το Κεντρικό Αιγαίο από το Βόρειο, ενώ είναι πολύ κοντά στις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Χαλκιδικής.
2. Η δεύτερη περιοχή ΒΑ Σκύρου
δημιουργεί επικίνδυνη εισέχουσα στην "πλάτη της Χίου-Ψαρών-Λέσβου-Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου, ενώ διαχωρίζει το Βόρειο Αιγαίο από το Νότιο Αιγαίο.
3. Η περιοχή Νότια Ικαρίας ουσιαστικά πέφτει πάνω στον 25ο μεσημβρινό,
"ανοίγοντας" το Αιγαίο στην κατεύθυνση Βορράς -Νότος, στην "πλάτη" των Δεδεκανήσων, με μόνα νησιά να την φράζουν Αμοργός-Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα-Κάλυμνος.
Κλείνω λέγοντας ότι οι διερευνητικές είναι μπροστά μας και μέλει να δούμε αν και κατά πόσο οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα ευοδοθούν.