Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Τουρκικό "ενδιαφέρον" για τη Ρόδο από το 1996 και εντεύθεν-Νέα στοιχεία στο φως!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική»,  ο Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος κρατείται προσωρινά στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, υπέβαλε χθες συμπληρωματικό υπόμνημα , στοιχεία του οποίου παρατίθενται στη συνέχεια, με αίτημα την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους

Ο 35χρονος διατείνεται μεταξύ άλλων ότι δεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής του, οτι επαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για κατ’ οίκον περιορισμό του και ότι έχει μόνιμη κατοικία και σταθερή εργασία.

Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ότι δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος.

Σε ό,τι αφορά την «κρίση» μεταξύ των δύο χωρών, που επικαλείται η κ Εισαγγελέας, ο 35χρονος διατείνεται ότι «θα πρέπει να ιδωθεί όχι από συναισθηματική σκοπιά αλλά υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τους διπλωματικούς δίαυλους μεταξύ των δύο χωρών».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων από αμφότερες τις χώρες, η ύπαρξη στρατού στα νησιά του Αιγαίου, η φρούρηση των συνόρων, δεν αποτελεί μια έκτακτη κατάσταση που συνέβη εντός του έτους 2020 κατά τρόπο που να πιθανολογείται επικείμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών».

Ισχυρίζεται ακόμη ότι υπήρξε απόλυτα συνεργάσιμος από τη στιγμή της εκκίνησης της εις βάρος του ποινικής προδικασίας, συναινώντας αρχικά στην έρευνα στην οικία του και ακολούθως δίδοντας τον κωδικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή του.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που αντάλλασσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μήνυμα που αντήλλαξαν την 07.55 ώρα της 3ης Νοεμβρίου 2020:

52χρονος: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;»

35χρονος: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».

Ο 52χρονος χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείτο στο διαδίκτυο τουλάχιστον από την 09:48 ώρα της ίδιας ημέρας στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2020 συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές, ενώ σε 4 συνομιλίες τους και σε ένα μήνυμα (sms) η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιείται από κεραία που βρίσκεται στο Καστελλόριζο!

Αποστέλλουν 9 SMS μεταξύ τους και κάνουν καθημερινή χρήση υπηρεσίας δεδομένων και πιθανόν να συνομιλούν και να αποστέλλουν μηνύματα μεταξύ τους με την χρήση διάφορων εφαρμογών.

Επίσης στην έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την επεξεργασία των δύο smartphone κινητών των δύο κατηγορούμενων διαπιστώνεται από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου, ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος.

Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό, που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.

Η δράση των 2 ημεδαπών που φέρεται να ενεργούσαν κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και προς όφελος της Τουρκίας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η Τουρκία με μια σειρά ενεργειών προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας και για αυτό το σκοπό προσπάθησε και προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στη Ρόδο.

Η Τουρκία προσπαθεί στα Δωδεκάνησα να εκμεταλλευθεί τον  Ελληνικό μουσουλμανικό πληθυσμό που διαβιεί αρμονικά  σε αυτά και κυρίως σε Ρόδο και Κώ προκειμένου να δρομολογήσει τα επεκτατικά της σχέδια, κυρίως από την κρίση των Ιμίων  του 1996 και εντεύθεν.

Η επίφαση είναι η γνωστή καραμέλα των Τούρκων, οι οποίοι βαφτίζουν τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες ως Τούρκους πολίτες οι οποίοι καταπιέζονται.

Στην προσπάθειά τους αυτή εντάσσονται όλες οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο, οι οποίες αναλύονται παρακάτω:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου της 7/8/2011 αναφορικά με την τουρκική τράπεζα Ziraat αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Την 15η Αυγούστου 2011 ξεκινά, εκτός απροόπτου, τη λειτουργία της στη Ρόδο η τουρκική τράπεζα T.C. Ziraat

H τράπεζα αφού εξασφάλισε την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος προχώρησε σε μίσθωση νεοκλασικού ακινήτου συνολικού εμβαδού 200 τ.μ. περίπου στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αμερικής.

Με το άνοιγμα του υποκαταστήματος στην Ρόδο, η Ziraat φτάνει πλέον τα τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (λειτουργεί τρία σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη).

Η τράπεζα φέρεται να στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο ενώ προβλέπεται πως θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους.

Στα σχέδια της τουρκικής τράπεζας είναι, να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, ενώ στόχος των Τούρκων είναι η τράπεζα να αναπτυχθεί μέσω υποκαταστημάτων και όχι μέσω αγοράς κάποιας ελληνικής τράπεζας.

Η Ziraat Bank ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας. Έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Πρόκειται για μία τράπεζα που διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες.

Σημαντικό δεδομένο είναι το γεγονός πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ).Απ’ ό,τι φαίνεται μάλιστα αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.

Την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα έρχεται να εκμεταλλευτεί την όλη οικονομική «ξηρασία», προσφέροντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Επισήμως τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων της διαμορφώνονται στο 10% και 12% αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν σε όλο τον ανταγωνισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές και, μετά από διαπραγμάτευση, αυτά μειώνονται σημαντικά.

Πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων της, η «επεκτατική» πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας έχει φτάσει και στο real estate, εκεί που προσφέρει ακόμη και διπλάσια ποσά από την αντικειμενική αξία ακινήτων, με στόχο την αγορά γης και ακίνητης περιουσίας.

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας Ζiraat bank στη Ρόδο έγινε τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από ελέγχους των ελληνικών εποπτικών αρχών, οι οποίες διαπίστωσαν τεράστια κενά και τρύπες στην λειτουργία του καταστήματος, ειδικά στη διακίνηση ποσών

Το συγκεκριμένο κατάστημα στο οποίο απασχολούνταν μόλις τέσσερις υπάλληλοι, μετέφερε τις δραστηριότητές του στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο τα ποσά τα οποία διακινήθηκαν είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες και εξυπηρετούσαν επίσης συγκεκριμένους... σκοπούς.

Ποιοι ήταν λοιπόν οι αποδέκτες των ποσών αυτών που διακινήθηκαν και τι σκοπούς εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν;

Θυμίζουμε εδώ ότι με νόμο του το τουρκικό κράτος, καθιστά τους δημόσιους υπαλλήλους του που εργάζονται στο εξωτερικό ώς όργανα πληροφόρησής του.

«Το υποκατάστημα της Ziraat Bankasi στην Κομοτηνή δεν έκλεισε, αφού επεκράτησαν οι διπλωματικές ισορροπίες σε μία κρίσιμη εποχή όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο το μήνυμα και στην Κομοτηνή ήταν σαφές, ότι η εν λόγω τράπεζα έπρεπε να περιοριστεί σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες και να μην αναμειγνύεται σε «άλλα θέματα».

Στις 29 Οκτωβρίου 1923 ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ και έκτοτε η εν λόγω ημερομηνία αποτελεί Εθνική επέτειο για την Τουρκία.

Το τουρκικό προξενείο στη Ρόδο γιορτάζει όπως είναι φυσικό την συγκεκριμένη Εθνική επέτειο και διοργανώνει δεξίωση κάθε χρόνο, στην οποία καλεί τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές, στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σημαίνοντες οικονομικούς παράγοντες του νησιού, επιχειρηματίες, καθώς και μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες και μέλη μουσουλμανικών πολιτιστικών οργανώσεων και συλλόγων.

Ποτέ όμως δεν έχει κληθεί από τον Τούρκο πρόξενο να παραστεί στην εν λόγω δεξίωση, εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων, υιοθετώντας στην πράξη την παράνομη τουρκική θέση και άποψη ότι η Ρόδος δεν πρέπει να φιλοξενεί Ελληνικό στρατό, ναυτικό, αεροπορία.

Αλήθεια η τουρκική Στρατιά Αιγαίου δεν επιβουλεύεται την ασφάλεια των νησιών μας;

Στα Ίμια το 1996, αλλά και έκτοτε η Τουρκία δεν είναι αυτή που αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών μας στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα; Και τελικά την ασφάλεια και την ευημερία των νησιωτών μας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είναι εκείνες που τις διασφαλίζουν;

Το ερώτημα απευθύνεται προς τους λοιπούς Έλληνες εκπροσώπους που προαναφέραμε, οι οποίοι προσκαλούνται και πηγαίνουν στη δεξίωση του Τούρκου πρόξενου και είναι το εξής: Μήπως θα έπρεπε να μην παραστεί κανείς τους στην συγκεκριμένη δεξίωση, αφού δεν καλείται κανείς εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Παλαιότερα η συγκεκριμένη δεξίωση πραγματοποιείτο σε μεγάλο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτή πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χώρο δεξιώσεων γάμων και παρόμοιων εκδηλώσεων, επί της οδού Ιαλυσού –Κρεμαστής.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για το σύνολο σχεδόν των γάμων και παρόμοιων εκδηλώσεων την Ελλήνων μουσουλμάνων της Ρόδου και το χαρακτηριστικό του είναι ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι του Τούρκου Πρόξενου.

Τέλος το σπίτι του Τούρκου πρόξενου το οποίο θυμίζει περισσότερο εξοχικό σπίτι-φρούριο σε εξοχική περιοχή, με κάμερες παντού, βρίσκεται εκτός πόλεως της Ρόδου σε μικρή απόσταση από την παραλία της Κρεμαστής, μακριά από τα αδιάκριτα... βλέμματα.

Οι περισσότεροι της νέας κυρίως γενιάς Έλληνες μουσουλμάνοι της Ρόδου δεν γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Ωστόσο το τουρκικό προξενείο συντονίζει μια σειρά δράσεων δωρεάν εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, με απογευματινά μαθήματα και παροχή κινήτρων για φοίτηση με υποτροφίες σε πανεπιστήμια της Τουρκίας για την μουσουλμανική νεολαία του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι μουσουλμάνοι της Ρόδου έχουν φοιτήσει σε τουρκικά πανεπιστήμια, πρωτίστως στο πανεπιστήμιο Αιγαίου της Σμύρνης και έχουν επιστρέψει στη Ρόδο όπου και εργάζονται σε διάφορους τομείς.

Ένα επίσης αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι έχει παρατηρηθεί, σε Εθνικές μας επετείους όπως 25η Μαρτίου (Εθνική επέτειος της επανάστασης του 1821), 7η  Μαρτίου (ημέρα απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων) να υπάρχουν… οικονομικές προσφορές για εκδρομές στα μικρασιατικά παράλια, με αποτέλεσμα  αρκετοί μουσουλμάνοι της Ρόδου, να βρίσκονται για ταξίδι-διακοπές στην Τουρκία.

Επίσης πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια γάμοι στη Ρόδο, όπου οι γαμπροί είναι μουσουλμάνοι της Θράκης μας οι οποίοι διαμένουν στη συνέχεια μόνιμα στη Ρόδο.

Τέλος στη Ρόδο υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι μουσουλμάνων οι οποίοι διοργανώνουν με την βοήθεια του τουρκικού προξενείου ταξίδια στην Τουρκία, καθώς και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Σύμη.

Κλείνουμε λέγοντας ότι η Τουρκία η οποία μετέχει στον «Οργανισμό Διάσκεψης Ισλαμικών κρατών», επανειλημμένα έχει προσπαθήσει να «περάσει» σε ψηφίσματα του εν λόγω Οργανισμού, την παντελώς ανυπόστατη θεωρία της ότι στα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κώ), ζεί τουρκική μειονότητα η οποία καταπιέζεται.

Η Τουρκία πάντα εργάζεται μακροπρόθεσμα, μεθοδικά και ύπουλα, με σκοπό να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Ρόδου, όπου οι Έλληνες μουσουλμάνοι, ζούν αρμονικότατα με τους λοιπούς Έλληνες χριστιανούς, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα, για εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...