Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν παρακαλάει τον Νετανιάχου: ''Έλα να τα βρούμε!''

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο χώρες είχαν μια μεγάλη περίοδο κακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

"Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με ανθρώπους στο ανώτερο επίπεδο", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από προσευχές της Παρασκευής.

"Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο, οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί", είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ για την Παλαιστίνη ήταν "απαράδεκτες". "Δεν μπορούμε να δεχτούμε την αδίστακτη συμπεριφορά τους εκεί και τη στάση τους απέναντι στην παλαιστινιακή γη", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, και το Αζερμπαϊτζάν εργάζεται για να ανανεώσει τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι Ισραήλ και Τουρκία προσέφεραν στην κυβέρνηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Αλίγιεφ μάλιστα τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα, προτείνοντας διάφορους δρόμους για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο Ερντογάν φέρεται να ανταποκρίνεται θετικά στα ανοίγματα,  ανέφεραν αξιωματούχοι στο Αζερμπαϊτζάν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αζέρος υπουργός εξωτερικών Jeyhun Bayramov κάλεσε τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi να συζητήσουν το ίδιο θέμα με το μήνυμα ότι η χώρα του θα ενδιαφερόταν να δει  δύο συμμάχους της να έχουν βελτιωμένες σχέσεις.

Όλα αυτά αφορούν νέο τουρκικό σχέδιο που ενεργοποιήθηκε μετά την αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ, την εξαγορά της ΕΛΒΟ και την προώθηση του σχεδίου για το πρότζεκτ στην Καλαμάτα για το κοινό αεροπορικό κέντρο.

Κυρίως όμως αφορά προσπάθεια της Τουρκίας η οποία επιζητά κοινή ΑΟΖ με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι εμπειρογνώμονες, είχαν παρουσιάσει πριν κάποιο διάστημα πρόταση για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στα οικόπεδα 8-9-11-12, στα οποία η Τουρκία θα μπορούσε....να γειτονεύει με το Ισραήλ.

“Η Τουρκία κατέχει το νότιο τμήμα του νησιού της Κύπρου έχοντας υπό την εξουσία της τα θαλάσσια οικόπεδα 1-7-9. Η συμφωνία οριοθέτησης που υπεγράφη με την Λιβύη, θα φέρει την τουρκική ΑΟΖ δίπλα με αυτή του  Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο", ανέφεραν τότε οι  ειδικοί.

Για το θέμα έχει γράψει και ο πρώην Τούρκος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. cihat Yayci από το 2010. Το τουρκικό άρθρο επεσήμανε τη θέση της τουρκικής ΑΟΖ στο χάρτη της περιοχής. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτείται υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ , κάτι που αποτυπώνει και ο τουρκικός  χάρτης.

Εάν οι δύο χώρες (Τουρκία-Ισραήλ)  υπογράψουν συμφωνία περιορισμού , στο τεμάχιο 12 που ανήκει στην Κύπρο, η πλειοψηφία των τεμαχίων 8, 9 και 11, και 1, 7 και 10 θα ανήκουν όλα στο Ισραήλ, δηλώνουν οι Τούρκοι.

Σε περίπτωση που υπογραφεί μια συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου δεν θα έχει δικαιοδοσία στην περιοχή που καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν τραγικό για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ εκτιμήσεις υπάρχουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει το ίδιο σχέδιο και με την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να απομονώσει την χώρα μας.  

https://www.youtube.com/watch?v=RKc4pXUE8NA

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ