Πρόσφατα το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης προέβη με απολογισμό αναφορικά με την δραστηριότητα που ανέπτυξε το ερευνητικό ORUÇ REİS το διάστημα 8 Αυγούστου – 29 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου- Ν. Ρόδου-Ν. Καρπάθου-Ν. Κάσου-Ν. Κρήτης.
Σε διάστημα 82 ημερών, το ερευνητικό σκάφος καθώς και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, συμπλήρωσαν 45.000 ώρες πλου, αεροπλάνα και ελικόπτερα του ναυτικού συμπλήρωσαν 1.170 ώρες πτήσεως ενώ τα UAV συμπλήρωσαν 3.600 ώρες πτήσεως.
Το πολύ ενδιαφέρον από τα παραπάνω στοιχεία είναι το γεγονός ότι τα UAV πέταξαν περισσότερες ώρες από εκείνες των ελικοπτέρων και αεροσκαφών της Τουρκίας αθροιστικά.
Αυτό συνεπάγεται πολύ λιγότερη καταπόνηση πληρωμάτων και μέσων, λειτουργικού κόστους σε κατανάλωση καυσίμου και εξοικείωση των χειριστών των UAV επί μακρόν σε θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η οποία πιθανόν να αποτελέσει περιοχή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η μη αντίδρασή μας στις πτήσεις των τουρκικών UAV πλησίον των νησιών μας, έχει ως αποτέλεσμα την λεπτομερειακή καταγραφή μέρους των οχυρωματικών θέσεων μας, των στρατοπέδων μας και γενικά των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων.
Αυτή η καταγραφή των θέσεων μας στα νησιά μας, από τα τουρκικά UAV σε συνδυασμό με εκείνες των τουρκικών δορυφόρων , αλλά και των πληροφοριών από ανθρώπινο παράγοντα (πράκτορες), είναι εξόχως ανησυχητική και θα πρέπει να τύχει αντίδρασής μας.