Ελληνοτουρκικά

"Φρένο" στην Τουρκία μετα την εμπλοκή της στο Αρτσάχ - Κοινή δράση Αιγύπτου-Ισραήλ-Ελλάδας-Γαλλίας

Η ευόδωση των τουρκικών σχεδίων στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, φέρεται να κινητοποιεί υπόγειες αμυντικές δομές, σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Γαλλία, για να μπει πιθανόν ένα φρένο σε κάτι αντίστοιχο στην Α. Μεσόγειο από την Τουρκία και τους συμμάχους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιτυχία των Τούρκων με όπλο την χρήση drones και τζιχαντιστών, έφερε αποτέλεσμα στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου, ανοίγοντας διάπλατα τις θύρες για κάτι αντίστοιχο στην Α. Μεσόγειο.

Για αυτό και πιθανόνατατα κινητοποιούνται μηχανισμοί ασφαλείας σε κατώτερο επίπεδο για να προληφθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις στην “καυτή” περιοχή της Μεσογείου από τις χώρες της περιοχής.              

Στο πλαίσιο αυτό, ο Eran Lerman, Ισραηλινός στρατηγός ε.α. και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ,ανέφερε: “Η Αίγυπτος πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με το Ισραήλ ενάντια στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού κινδυνεύουν να βλαφτούν και τα συμφέροντα του Καΐρου.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπέγραψε ναυτική συμφωνία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) για τη νομιμοποίηση των ισχυρισμών της Τουρκίας, που παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας τα συμφέροντα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, που σχεδιάζουν έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη".

Ο Ισραηλινός στρατηγός δήλωσε ότι η ναυτική συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας θα μπορούσε να εμποδίσει την Αίγυπτο να έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

"Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμφέροντα της Αιγύπτου τέμνονται με εκείνα του Ισραήλ και της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος πρέπει να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση", είπε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατακρίνει πολύ σκληρά τον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι αυτός “τέμνει” την τουρκική  ΑΟΖ, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τον GNA στην Λιβύη, ενώ η  Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει να πουλήσει  φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

"Αίγυπτος και Ισραήλ ενοχλούνται από τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, που θέλει να δημιουργήσει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία, κάτι το οποίο όμως γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο", δήλωσε ο Λέρμαν.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, εχθές Τρίτη, δήλωσε ότι η Τουρκία ηγείται μιας «επικίνδυνης σπείρας» που αντιτίθεται την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι» όσον αφορά τις πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια έμπρακτη δήλωση ότι και η Γαλλία, μαζί με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ, “καίγεται” και αυτή για την Α. Μεσόγειο, ενώ ήδη γαλλικός στολίσκος πλέει στην περιοχή για να κρατά “ανοικτούς” τους ναυτικούς διαύλους στην περιοχή.   

Επισημαίνεται επίσης ότι η Γαλλία εμπλέκεται πλέον σημαντικά και με την κατάσταση στο Ναγκόρνο, ενδεικτικό των προθέσεων των Γάλλων να προβάλουν ισχύ σε σημεία ανάφλεξης.   

https://www.youtube.com/watch?v=ba_m2kZLncA

Η αναπληρωτής Διευθύντρια Επιστημονικών Υποθέσεων του Ινστιτούτου Καυκάσιων Σπουδών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (ANAS), Ramila Dadashova δήλωσε για το θέμα:

«Ως μέλος  του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, η Γαλλία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη. Ωστόσο, αυτή η χώρα, η οποία είναι επίσης μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει κυρίως την Αρμενία. Αντί να προσπαθεί να διευθετήσει ειρηνικά τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την τροφοδοτεί περαιτέρω υποστηρίζοντας το Ερεβάν.

Περίπου 500.000 Αρμένιοι ζουν στη Γαλλία και ο Πρόεδρος αυτής της χώρας, Ε.Μακρόν, συμπαθεί με την Αρμενία προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των Αρμενίων ψηφοφόρων και να παραμείνει στην εξουσία.

Η άδικη στάση του Γάλλου προέδρου έναντι του Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθειά του να παρουσιάσει τη Γαλλία ως δημοκρατία. Θα έδινε ο Γάλλος πρόεδρος την ανεξαρτησία της Κορσικής και των εδαφών της σε άλλες εθνοτικές ομάδες; Φυσικά και όχι. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την αποικιακή της πολιτική όχι μόνο εντός της  ΕΕ, αλλά και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, (Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από εκατό χρόνια, η Συρία και ο Λίβανος βρίσκονταν υπό γαλλική κατοχή, τώρα  η Γαλλία προσπαθεί και πάλι να απειλήσει και να εκβιάσει την Τουρκία, για να ανακτήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες αποτελούν μέρος της διεθνούς οικονομικής ζώνης της Τουρκίας», πρόσθεσε η Dadashova.

Μιλάμε για κρατική σύμβουλο του καθεστώτος Αλίεφ, η οποία ασκεί την επίσημη πολιτική της χώρας της, η οποία ακολουθεί τουρκικά μοτίβα και θέσεις.

Μετά την νίκη των Τούρκων στον πόλεμο με την Αρμενία, όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και άλλες τουρκόφωνες χώρες, μαζί με το Πακιστάν, το Ιράν, Κατάρ κά, θα συμπλέουν ακόμα πιο πολύ με την Άγκυρα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον επόμενο στόχο της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, για αυτό όσο πιο γρήγορα κινηθούν οι χώρες της περιοχής κατά αυτών των σχεδίων τόσο το καλύτερο. 

https://www.youtube.com/watch?v=1S7xwjfQ0Oc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ