Ελληνοτουρκικά

Θερμό επεισόδιο: Η στρατηγική των Τούρκων & η ελληνική αντίδραση

Στην Ελλάδα αλλά και στην Διεθνή κοινότητα, υπάρχει από τις αρχές του Καλοκαιριού και μετά με έμφαση ιδιαίτερη την τελευταία εβδομάδα, διάχυτη η πεποίθηση ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται περισσότερο από ποτέ, κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση.

Βέβαια αυτά που συνέβησαν το Καλοκαίρι και αυτά που διαδραματίζονται τώρα, είχαν επισημανθεί και αναλυθεί από τον γράφοντα πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ υπήρχαν και εισηγήσεις για επιτυχή αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας με επίσπευση υλοποίησης στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, σε άρθρο-ανάλυσή μου στις 18 Δεκεμβρίου 2019 που αναρτήθηκε στο Militaire, με τίτλο «Ο τουρκικός οδικός χάρτης δημιουργίας κρίσης με την Ελλάδα» και συγκεκριμένα από την παράγραφο 5 και μετά έγραφα:

«5. Παράλληλα με τα παραπάνω η Τουρκία ΣΙΓΟΥΡΑ θα στείλει ερευνητικό πλοίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κρήτης, υπό αεροναυτική προστασία, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα να αντιδράσει. Το επόμενο βήμα θα είναι να σταλεί πλωτή εξέδρα στην παραπάνω περιοχή.
Η Ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι μέσω πολυεθνικής συμμαχικής δύναμης , η οποία πρέπει να δημιουργηθεί στην ΝΑ Μεσόγειο και η οποία λεπτομερειακά αναλύεται παρακάτω.

6. Η Τουρκία θα δημιουργεί συνεχώς θέματα με την Ελλάδα , όπως υπερπτήσεις αεροσκαφών της από ελληνικές νησίδες, βραχονησίδες και νησιά, αύξηση των μεταναστευτικών ροών, προβλήματα κυριαρχίας νησίδων στον Εβρο ποταμό και διασυνοριακές διαφορές, απόπειρα αιχμαλωσίας ή προσβολής ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στον Εβρο, προβοκατόρικες ενέργειες σε Θράκη, Ρόδο, Κώ με σκοπό την ανάδειξη «καταπίεσης» των μουσουλμάνων που διαβιούν εκεί.

Λήψη αναγκαίων μέτρων από ΕΛΑΣ-ΕΥΠ για αποφυγή προβοκατόρικων ενεργειών σε Θράκη-Ρόδο-Κω και λήψη επιπρόσθετων μέτρων στρατιωτικής επαγρύπνησης

7. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας θα είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα , προσπαθώντας να μας σύρει σε διαιτησία με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο δεν εκτιμώ ότι επιθυμεί η Τουρκία να υπάρξει διαιτησία πρίν την επιβολή τετελεσμένων σε σχέση με τη χώρα μας, όπως λόγου χάρη η αιφνιδιαστική κατάληψη  μικρονησίδων πχ. Στρογγύλης,  Ρώ, την οποία θα διασυνδέσει χρονικά με το θερμό επεισόδιο το οποίο  ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνει σε άλλη εδαφική περιοχή. Γιαυτό τα μάτια μας και η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένα σε Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη. Όλες οι άλλες κινήσεις της Τουρκίας θα είναι παραπλανητικές προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή μας από τα παραπάνω τρία νησιά μας.

8. Κλείνω λέγοντας ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αν δούμε την σχετικά  φωτογραφία του τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Τουρκίας, όπου πίσω του φαίνεται ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», φαίνεται η τουρκική ΑΟΖ να είναι νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου όπως ακριβώς διαμορφώνεται μετά το Μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη , στο δε Αιγαίο φαίνεται το μισό(ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού) να ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Ελληνική αντίδραση

Πέραν των διπλωματικών ενεργειών της Κυβέρνησης που ορθά και γρήγορα λαμβάνει

για την κατάργηση του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, θα πρέπει να ληφθεί και μία σειρά από στρατιωτικά μέτρα, αφού εκτιμώ ότι ο Erdogan θα προχωρήσει περαιτέρω κλιμακώνοντας και οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. Αυτά είναι τα εξής:

1. Άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για μεταναστευτικό, θητεία, επιστράτευση, στρατοχωροφυλακή , όπως ανάλυσή μου  

2. Δημιουργία Διακλαδικής Δύναμης EAST MED, η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτο-Γαλλία-Κύπρο-Ιταλία και ΗΠΑ. Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από Τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

3. Επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων

   α/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

– Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Γαλλία-Ισραήλ) απόκτηση 2 αεροσκαφών ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών  με καύσιμα (ιπτάμενα tanker). Η παραπάνω αγορά θα αποτελούσε μεγάλο πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής μας αεροπορίας,  ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην πολεμική μας αεροπορία να ενεργεί μέχρι και την Κύπρο για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα λόγω Κρήτης, στο οποίο θα έδρευαν τα παραπάνω 2 ιπτάμενα tanker, θα μπορούσε να ανεφοδιάζει τα μαχητικά αεροσκάφη της  σε περιοχή της Μεσογείου στην κατεύθυνση  νοτίως Χανίων, μακριά από τα τουρκικά αεροδρόμια και ραντάρ, με δυνατότητα ενέργειας τόσο στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα  όσο και στην ευρύτερη περιοχή της NA Mεσογείου, από αυτή τη νέα κατεύθυνση  , από Δυτικά πρός τα Ανατολικά .(Μεσόγειος-Κύπρος-ΝΑ Μεσόγειος).Συνεπώς η Κύπρος δεν θα τελούσε υπό την άτυπη τουρκική αεροπορική ομηρία στην οποία τελεί τώρα .Επιπλέον η τουρκική αεροπορία θα αναγκαζόταν να προβεί σε μερική αναδιάταξη, αποφορτίζοντας έστω και λίγο την περιοχή  του Αιγαίου. Τέλος σε μια πιθανή ελληνοτουρκική αεροναυμαχία στην περιοχή Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου, χάρη στα 2 αυτά αεροσκάφη η Πολεμική μας αεροπορία θα πολλαπλασίαζε το χρόνο εμπλοκής της στο υπόψη Θέατρο επιχειρήσεων, με πολλαπλά οφέλη.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι η προσθήκη αυτών των 2 αεροσκαφών, θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την τουρκική αεράμυνα, αφού οι  τουρκικοί S-400 θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από την ελληνική αεροπορία, ενεργώντας αιφνιδιαστικά μέσω περιοχής την οποία  αυτοί δεν θα κάλυπταν.

– Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Ισραήλ) απόκτηση τουλάχιστον 4 αεροσκαφών F-35. Αυτή η κίνηση εφόσον γίνει θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» μέσω των F-35 στην τουρκική αεράμυνα , προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16 –MIRAGE 200 μας ,σε δεύτερο χρόνο.

Σημειώνω ότι οι δύο παραπάνω αγορές απομειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ της τουρκικής αεράμυνας ,ιδίως μετά την απόκτηση των S-400 από τους τούρκους.

Παράλληλα, και αυτό είναι σημαντικότατο, η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, «υποθηκεύει» την αμερικανική υποστήριξη πρός την χώρα μας σε καιρό επιχειρήσεων κατά της Τουρκίας για ευνόητους λόγους (F-35 vs S-400).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

      β/ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

•    Αγορά ή μέσω leasing  απόκτηση  2-4 φρεγατών με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου

•    Απόκτηση προηγμένων τορπιλών για τα Υ/Β τύπου Παπανικολής, οι οποίες θα είναι ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος για το ΠΝ μας

•    Απόκτηση  2-4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας .Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου

•    Απόκτηση και τοποθέτηση ιδώς σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, υλικών αποτροπής υποθαλάσσιας διείσδυσης-προσέγγισης τούρκων βατραχανθρώπων  SAT, οι οποίο διαθέτουν μίνι υποβρύχια προς τούτο

•    Αγορά-τοποθετηση αντιπλοικών πυραύλων σε νησιά μας, δημιουργώντας άρνηση πρόσβασης σε εκτενείς θαλάσσιους χώρους στο Αιγαίο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
       
       γ/ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

•    Αγορά συστημάτων  πυραυλικού πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, τύπου ΑΤΤΑCMs

•    Αγορά των αμερικανικών Α/Τ JAVELLIN και προώθησή τους πρωτίστως στον Έβρο. Ιδίως μετά από το  «ντύσιμο» των τουρκικών αρμάτων LEOPARD  με ουκρανικά συστήματα αυτοπροστασίας , αυτό είναι επιτακτικότατο. Τα παραπάνω αμερικανικά Α/Τ πλήτουν τα άρματα από πάνω, αφού τα βλήματά τους διαγράφουν καμπύλη τροχιά σχεδόν εφάμιλλη με εκείνη των όλμων στο τελικό στάδιο πτήσης τους και πλητουν το άρμα από πάνω πρός τα κάτω, κτυπώντας τον πύργο του αρχικά  , ο οποίος έχει και την ελαφρότερη θωράκιση.

•    Νέα Αμυντική οργάνωση Εβρου ποταμού. Συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διάνοιξη  μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες. Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .

•    Εξωτερική διαμόρφωση αρμάτων –ΤΟΜΠ μας πρός αποφυγή απωλειών από βολές Α/Τ και κατασκευή και τοποθέτηση πύργου για προστασία του πολυβολητή στα ΤΟΜΠ

•    Μετεγκατάσταση πεζοναυτών από Βόλο σε Σαλαμίνα (δίπλα στο στόλο)

•    Μετεγκατάσταση 21ΤΘΤ από Κομοτηνή στο Μέγα Δέρειο ως εφεδρεία 16ης ΜΜΠΖ και αντίστοιχα 25ΤΘΤ από Ξάνθη σε Κομοτηνή. Τέλος μετεγκατάσταση 20ΤΘΜ από Καβάλα σε Ξάνθη.

•    Προώθηση Ε/Π KIOWA σε κύρια νησιά μας

•    Προώθηση στα  κύρια και ενδιάμεσα νησιά μας, αρμάτων από αρματικό δυναμικό Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

•    Δημιουργία 3 ΛΑΤ ειδικής σύνθεσης, με 10ΜΙLAN-6TOW  έκαστος, χωρίς οχήματα, οι οποίοι να μπορούν λόγω μικρού όγκου και βάρους των συστημάτων και των πυρομαχικών τους , να μετακινηθούν είτε με ελικόπτερα είτε με μεταγωγικά αεροσκάφη εκεί όπου θα υπάρξει επιχειρησιακή ανάγκη.»

Ας έρθουμε τώρα στην παρούσα χρονική περίοδο, προκειμένου να εξετάσουμε τους λόγους που συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι λόγοι, τους οποίους θα μνημονεύσουμε αναλυτικά στη συνέχεια, οι οποίοι συνηγορούν σε αυτό είναι πολλοί και σημαντικοί. Τα σημαντικότερα πρώτα  ερωτήματα είναι, πού, πότε και πώς θα προκληθεί αυτό το πιθανό θερμό επεισόδιο; Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό και το κυριότερο και δυσκολότερο ταυτόχρονα που πρέπει να απαντηθεί, τι θα πρέπει να γίνει από εκεί και μετά;

Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελεί μοναδική «ευκαιρία» για να προωθήσει σε βάρος του Ελληνισμού τα επεκτατικά του σχέδια. Η χρονική περίοδος που διανύουμε έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελείωμα της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη Προέδρου τους. Ήδη έχουν ψηφίσει 18.000.000 Αμερικανοί πολίτες σε διάφορες πολιτείες με την «επιστολική ψήφο» οι περισσότεροι από αυτούς. Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δίνουν ένα καθαρό προβάδισμα για το χρίσμα, στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζό Μπάϊντεν, έναντι του νυν Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που τις αμφισβητούν.
Η Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Θα είναι η 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι στις 14 Δεκεμβρίου 2020 θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η τρέχουσα χρονική περίοδος αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές χωρίζεται σε τρείς φάσεις:

  • Πρώτη φάση: Έως τις 3 Νοεμβρίου (Προεκλογική περίοδος)
  • Δεύτερη φάση: Από 3 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου (Εκλογική περίοδος)
  • Τρίτη φάση: Aπό 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 20 Ιανουαρίου 2021 την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, εντός Ιανουαρίου 2021.

Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ  Τράμπ διάκειται ευμενώς υπέρ του Ερντογάν, για τον οποίο πολλές φορές έχει πει δημοσίως ότι «είναι φίλος μου». Αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πολλές ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες αντιστρατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα και παρά την πρόβλεψη από την αμερικανική νομοθεσία περί κυρώσεων, η Τουρκία «έχει πέσει στα μαλακά».

Πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία στη Σινώπη προέβη σε δοκιμαστικές βολές των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, χωρίς μέχρι στιγμής να τις έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις, παρά τις προσπάθειες γερουσιαστών για αυτό. Αιτία η «αδιαφορία» του Αμερικανού Προέδρου, παρά τις αυστηρές δηλώσεις προς την Τουρκία από το State Department.

ΕΕ

Η Γερμανική Προεδρία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου  2020. Θα την διαδεχθεί η Πορτογαλία από 1 Ιανουαρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2021.

Η πρόσφατη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία κατάληξε στα εξής συμπεράσματα: «Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020»

Η Γερμανία δεν επιθυμεί επί Προεδρίας της να συμβεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και έχει ασκήσει πιέσεις σε προγενέστερο χρόνο στην Τουρκία για εκτόνωση της έντασης.

Ελλάδα

Η Ελλάδα αντεπιτίθεται διπλωματικά στη τουρκική προκλητικότητα, προβάλλοντας την σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ , λοιπές χώρες. Αναφορικά δε με την ΕΕ η χώρα μας έχει προβεί σε επίκληση βοήθειας και αρωγής από τα κράτη μέλη της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Παράλληλα έχει κινητοποιήσει και θέσει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις της, από τον Έβρο μέχρι την Στρογγύλη τη Ρώ και το Καστελόριζο, οι οποίες παρακολουθούν την τουρκική επιθετικότητα να ξεδιπλώνεται.

Κύπρος

Στην Κύπρο λίγες ημέρες πριν, είχαμε επικράτηση του Τατάρ έναντι του Ακιντζί στις εκλογές στο ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών. Ο νεοεκλεγείς Τατάρ, χαίρει της υποστήριξης και της αποδοχής του Ερντογάν.

Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι είναι η «φωνή» του Ερντογάν στην Κύπρο. Αυτό αναμένεται να έχει δυσμενείς συνέπειες αναφορικά με τις επικείμενες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, με τη στήριξη της ΕΕ, για επίλυση του «Κυπριακού ζητήματος», αφού ο Τατάρ αναμένεται να υιοθετήσει  τη «σκληρή Ερντογανική γραμμή».

Το πρόσφατο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, που έγινε με την υπόδειξη και στήριξη του Ερντογάν, αποτελεί σαφή ένδειξη για το τί πρόκειται να επακολουθήσει.

Χώρες EAST MED

Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους των κρατών που μετέχουν στον East Med το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υπό τις « ευλογίες των ΗΠΑ», με προεξέχουσα αυτή του Ισραήλ.

Ο «συμβολικός» Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος αρέσκεται να  προσδίδει συμβολικό χαρακτήρα όταν προβαίνει σε σημαντικές κινήσεις κατά του Ελληνισμού και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από εμάς. Από τώρα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τέσσερις είναι οι συμβολικές ημερομηνίες αναφορικά με την Τουρκία:

α. 20 Οκτωβρίου 1827 έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου ο τουρκοαιυπτιακός στόλος συνετρίβη από τον στόλο  Μ. Βρετανίας-Γαλλίας και Ρωσίας στην Πύλο. Επακόλουθο της εν λόγω ναυμαχίας ήταν ο Ιμπραήμ να εκκενώσει την Πελοπόννησο λίγο αργότερα, με αποτέλεσμα την επικράτηση της Επανάστασης του 1821 και λίγο αργότερα την δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

β. 21 Οκτωβρίου 1096, όπου ο στρατός των Σελτζούκων τούρκων νίκησε τον λαϊκό στρατό της Δύσης στην Μ.Ασία, την ομαζόμενη  και «Σταυροφορία του λαού».

γ. 28 Οκτωβρίου 1940, Εθνική Επέτειος της Ελλάδας για τη νίκη της επί της Ιταλίας του Μουσολίνι.

δ. 29 Οκτωβρίου 1923, Η Τουρκία γίνεται κράτος υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις

Επί του «πεδίου» τώρα και όπως αναμενόταν με βάση την ταχύτητά του, το Oruc Reis  συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία ,φαίνεται πως πέρασε πριν από λίγο την «οριογραμμή» των 12 ν.μ. από το Καστελόριζο και πλησιάζει τα 8 νμ. Υπενθυμίζεται πως η τουρκική navtex η οποία εκπνέει έχει παρανόμως δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Επίσης σύμφωνα με άλλες  πληροφορίες  τουρκικός στολίσκος βγήκε από τα Δαρδανέλια, και «απλώθηκε» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Τενέδου και Ίμβρου, προκαλώντας την ανάλογη κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του οποίου τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις προκειμένου να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου η αιφνιδιαστική έξοδος των τουρκικών πλοίων από τα Δαρδανέλια συνδέεται άμεσα με τις τρεις navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης μέσω των οποίων δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η πιο πρόσφατη από αυτές μάλιστα, αναφέρει ότι σήμερα, από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, το τουρκικού Π.Ν πρόκειται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε αυξημένη επαγρύπνηση και οι μονάδες του Έβρου, μιας και στα εν λόγο γυμνάσια έλαβαν μέρος και αμφίβιες δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Τέλος κομβικό σημείο αποτελεί η πρόσφατη εκτέλεση βολών των S-400 από την Τουρκία στη Σινώπη. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη  πλέον η πλήρης ενεργοποίησή τους, και η πιστοποιημένη δυνατότητα ανάληψης πολεμικής αποστολής από αυτούς, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Από μόνο του αυτό ως γεγονός, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα

Εκτίμηση

Η Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι στις 14 Δεκεμβρίου 2020 θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, όπως προανέφερα.

Συνεπώς από σήμερα και μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία. Ωστόσο οι 4 ημερομηνίες που προανέφερα από τώρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 20,21,28 και κυρίως η 29η Οκτωβρίου ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο προς τούτο. Ειδικότερα η 29η Οκτωβρίου αποτελεί δέλεαρ για τον Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να «αποκαθηλώσει» οτιδήποτε «κεμαλικό» στα μάτια των Τούρκων. Μάλιστα η συγκεκριμένη ημερομηνία συμβολίζει για τον Ερντογάν τη συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τόσο διακαώς επιθυμεί να ανασυστήσει.

Τέλος επειδή η Τουρκία πάντα επιχειρεί να παραπλανήσει τον αντίπαλο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το πού τελικά θα εκδηλώσει θερμό επεισόδιο σε βάρος μας. Στην Κύπρο το 1974 έστειλε 2 νηοπομπές. Μία παραπλανητική προς την Αμμόχωστο και την κύρια προς την Κυρήνεια, η οποία μετά από πολλά τραγελαφικά γεγονότα, πραγματοποίησε την απόβαση στην ακτή Πεντεμίλι δυτικά της Κυρήνειας στην Κύπρο.

Αυτό το υπενθυμίζουμε με αφορμή το γεγονός ότι βλέπουμε τον τουρκικό στόλο να έχει χωριστεί σε δύο θαλάσσιες περιοχές, αυτή του βορείου Αιγαίου και αυτή του Νοτίου Αιγαίου- ΝΑ Μεσογείου.

Εκτίμηση είναι ότι στόχος των Τούρκων είναι, ανεξαρτήτως θαλάσσιας περιοχής που θα προκληθεί το θερμό επεισόδιο, η επιτυχία «αποφασιστικού αποτελέσματος» στην περιοχή από Ν. Σάμο ναι και νοτιότερα και ειδικότερα στα Δωδεκάνησα.

Αυτό και μόνο καθιστά ως πιθανότερη περιοχή πρόκλησης θερμού επεισοδίου το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή και η προτεραιότητά μας από το Νότιο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Από τα Δωδεκάνησα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής πρωτίστως τα Ίμια, το Αγαθονήσι καθώς και τα λοιπά μικρά νησάκια που βρίσκονται πλησίον των μικρασιατικών παραλίων των οποίων την Ελληνική κυριαρχία αμφισβητούν οι Τούρκοι και φυσικά ως πρωταρχικός και συμπληρωματικός στόχος μαζί με τους άλλους που προανέφερα, φαντάζει το σύμπλεγμα Ν. Καστελορίζου-Ρώ-Στρογγύλης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ