Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το "θέατρο" της Συνόδου Κορυφής και το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο για τα ελληνοτουρκικά

Η Σύνοδος κορυφής τελείωσε και μπορεί τόσο ο πρωθυπουργός να δήλωσε "ικανοποιημένος" από την έκβαση, όμως ένα είναι το δεδομένο. Κυρώσεις δεν υπήρξαν για την Τουρκία που καταπατά κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Η δράση του Ερντογάν, δε σταματά βέβαια εκεί, καθώς το καθεστώς του, έχει καταπατήσει τα περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία αλλά έχει "βάλει και το χεράκι του" σε κάθε σύγκρουση στη γύρω περιοχή, με τελευταία τη σύρραξη στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρώπη όμως και πιο συγκεκριμένα οι χώρες που συσπειρώθηκαν γύρω από τη Μέρκελ, έστειλαν ένα "ηχηρό μήνυμα" μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής στην Άγκυρα, με... προειδοποιήσεις. Ως "τιμωρία", προτάθηκε «θετική ατζέντα» όπως η διεύρυνση του εμπορίου, όπως επιζητεί η Γερμανία, μέσω της Τελωνειακής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» ερωτηθείς σχετικά με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να έχει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι σημαντικό καθώς η ΕΕ θα έχει υπό παρακολούθηση το εάν η Τουρκία προχωρά ουσιαστικά σε αποκλιμάκωση κι εάν συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ, κάτι που θα οδηγούσε στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν το διάλογο, κάτι όμως που εξαρτάται από την ίδια την ‘Άγκυρα και τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει.

Η παραπομπή των όποιων αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει τον Δεκέμβριο, αναδεικνεύει τη σημασία του επόμενου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμο δίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο

Η παραπομπή των όποιων αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει τον Δεκέμβριο, αναδεικνεύει τη σημασία του επόμενου τριμήνου.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία - υπό την πρωτοβουλία της Μέρκελ - που αφορά το σύνολο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση, μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό, τον διάλογο με την Ελλάδα αλλά και την πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Ουσιαστικά η Μέρκελ κέρδισε χρόνο προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της πρωτοβουλίας της», λέει στο iefimerida.gr διπλωματική πηγή με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων. 

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς την Αγκυρα για μη ανανέωση των NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για επικοδομητική στάση στις διερευνητικές επαφές. Παράλληλα, θα γίνει διερεύνηση των πιθανοτήτων για σύγκληση της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, πρόταση που έχει καταθέσει ο Σαρλ Μισέλ, αλλά βρίσκει το ανυπέρβλητο, μέχρι στιγμής, εμπόδιο του τρόπου συμπερίληψης σε αυτήν της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που θέτει ως όρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με δεδομένο ότι τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν και οι εκλογές στις ΗΠΑ, με την πιθανότητα αλλαγής της κυβέρνησης να επηρεάζει τη συμπεριφορά της Ουάσινγκτον στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία και μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Το Πολεμικό Ναυτικό της εξέδωσε δύο αντι-Navtex ως απάντηση σε Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.

Αναλυτικά, η Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε χθες αργά το βράδυ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Ερντογάν για Σύνοδο Κορυφής: "Είχαν κούφιες απειλές - Μας άκουσαν και θέλουν διάλογο"

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε εχθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι «όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

 

 

https://youtu.be/O6FhunYb_5Y

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ