Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τηλεδιάσκεψη Σουρανή, Χέκερ, Καλίν - ''Αντίο'' κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Mε εμπλοκή Βερολίνου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Tαυτόχρονα η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις της Μέρκελ και προσανατολίζεται να μην επιμείνει στη διεκδίκηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.  

 

Το παρασκήνιο 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και με τον εξ απορρήτων σύμβουλο της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ (που έχει ρόλο διαμεσολαβητή), και φαίνεται πως τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές συνομιλούσαν μέχρι την τριμερή στο Βερολίνο, στα μέσα Ιουλίου, αλλά η Τουρκία αποσύρθηκε μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και την υπογραφή για την ΑΟΖ. Τελικά, οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν άνοιξαν τον δίαυλο επικοινωνίας εδώ και λίγα 24ωρα και απομένει να φανεί αν θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του διαλόγου για να ξεκινήσουν οι επαφές, ακόμα και τις επόμενες ώρες.  

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας το στίγμα των επαφών. Αλλωστε, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, είναι ήδη έτοιμος να ταξιδέψει, εάν χρειαστεί, στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει το ραντεβού, αφού η τελευταία επαφή είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές έχουν προχωρήσει και έχουν βρεθεί δίαυλοι συνεννόησης και αν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να επικοινωνήσουν απευθείας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν είχε αποκλείσει επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στάση της Κύπρου

 

Και μπορεί επί έναν και πλέον μήνα το «Oruc Reis» να αλώνιζε στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, να επιχείρησε να γκριζάρει ελληνικά νησιά και να παραβίασε κατ’ επανάληψη την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο μάλλον αυτά η ελληνική πλευρά τα ξεχνάει εύκολα και συμβιβάζεται με τις προτροπές των… εταίρων. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να εγκαταλείψουμε μόνη την Κύπρο, η οποία επιμένει στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς αυτή συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» να συνεχίζει ανενόχλητο τη δραστηριότητά του νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί τι στάση θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει την απόφαση ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Λευκορωσία, συνδέοντάς τες με την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=yLrv7jHhNns&t=3s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ