Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποσύρονται ελληνικά και τουρκικά πολεμικά από την Α. Μεσόγειο

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα του τουρκικού στόλου που τείνει προς αποκλιμάκωση της κατάστασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιστρέψει μικρός αριθμός τουρκικών πλοίων στους ναυστάθμους.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με εγρήγορση τις κινήσεις αξιολογώντας και επαναπροσδιορίζοντας την κατάσταση. 

Πάντως, ανεπίσημες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήδη έχει αποσυρθεί και μικρός αριθμός ελληνικών πλοίων από τις θαλάσσιες περιοχές «θερμού» ενδιαφέροντος, με το ελληνικό «Λήμνος» να κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.  

Πάντως η Αθήνα δεν πρέπει να πέσει στην ''παγίδα'', καθώς Άγκυρα και Βερολίνο θέλουν να βάλουν την χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκλητικές δηλώσεις Τούρκου Υπουργού

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει να περιορίσει την Τουρκία και να κάνει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη. Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις περί εύρους υφαλοκρηπίδας «παράλογες» και είπε παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες «αφήνω στην κρίσης σας αν και κατά πόσο η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις». Ο αναπληρωτής Υπουργός παρέθεσε και την τουρκική θέση για το Καστελόριζο και την επιρροή της υφαλοκρηπίδας του. Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και για αυτά συζητάμε 46 χρόνια».

Στη συνέχεια παρέθεσε υποθέσεις (Κροατία - Σλοβενία) όπου η Ε.Ε. κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ αντιμαχομένων κρατών σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε «κατανοούμε την αλληλεγγύη του club, αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις τυφλά κάποιον που κάνει λάθος», παραθέτοντας δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις όπως της Ιταλίας με τη Μάλτα και των Νήσων στη Μάγχη. «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παίχτης και διαιτητής», δήλωσε, και ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την απεμπλοκή (de - confliction) στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή κίνηση, «διότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει το μέρος κανενός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι μετά από τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, όπως είπε όμως «με καταληκτική ημερομηνία, καθώς δεν μπορούμε να συζητάμε για πάντα». «Συζητάμε το κυπριακό για 60 χρόνια. Νομίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι μάλλον δεν ψάχνουν για λύση. Αν ξεκινήσουμε πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και χρονοδιάγραμμα», σημείωσε. «Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και  το χρονικό όριο, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στο διάλογο ευχαρίστως - αλλιώς δεν καταλήγουμε πουθενά» 

https://www.youtube.com/watch?v=-CbjRKDCCQE&t=21s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ