Ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης: "Παράθυρο" ευκαιρίας με την Τουρκία - Προβληματισμός με τη νέα τουρκική navtex

Τη διάθεση της Ελλάδας να ξεκινήσουν άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εφόσον συνεχιστεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της 24ης ετήσιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Αλλά, ένα ζήτημα με ευρωπαϊκή διάσταση.

"Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις από το σημείο που σταμάτησαν και έχω καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στη Χάγη βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση... Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή. Ευελπιστώ ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία γιατί θα υπάρχουν συνέπειες και για την Άγκυρα εάν συνεχίσει τις ενέργειες της. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα υπάρχει διχασμός επ’ αυτού. Και ευελπιστούμε ότι τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν χωρίς να υπάρχει αυτή η ρητορική...", είπε ο πρωθυπουργός. "Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία μας συνομιλία. Έχω πει ότι είμαι έτοιμος, εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες. Θα δούμε. Με προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο. Μία ευκαιρία...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν έχει μιλήσει ο ίδιος με τον Ερντογάν, αλλά οι σύμβουλοι τους είναι σε επαφή και αυτό το χαρακτήρισε σημαντικό. «Εχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε διερευνητικές πολύ σύντομα και μόλις ξεκινήσουν, νομίζω ότι είναι προφανές πως όσο μιλάς δεν μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα» υπενθύμισε και στο σημείο αυτό τόνισε ότι: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βγάλει άλλη Navtex για την Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Δήλωσε όμως επίσης πως: «Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική και ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα προτιμούσα να πάω στη Σύνοδο σε ένα θετικό πλαίσιο παρά αρνητικό. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις».

Υπενθύμισε ότι είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μπορέλ, ότι η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συνδιαλλαγεί με την Ευρώπη εποικοδομητικά ή να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι το θέμα της Λιβύης είναι «κάτι που απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δείχνοντας ότι αναμένεται ζήτημα να θέσει και η Γαλλία για τους δικούς της λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι και για το μεταναστευτικό στη θεωρία υπάρχει μία συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που είναι ακόμη εφαρμόσιμη. Τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να σεβαστεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, δηλαδή να αποδέχεται επιστροφές από τα νησιά ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Γενικότερα όσον αφορά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί οικονομικούς μετανάστες τη δεκαετία του ‘90 και πως πολλοί άνθρωποι βρήκαν στην Ελλάδα ένα νέο σπίτι και τα παιδιά τους νιώθουν και είναι Έλληνες πολίτες. «Ήταν ένα Success Story. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσει η Ελλάδα να ενσωματώσει ένα λογικό αριθμό ατόμων που θα λάβουν άσυλο και θα διαλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τομείς στην Ελλάδα που έχουμε πράγματι έλλειψη εργατικών χεριών» δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά το μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλο για μείνει στην Ελλάδα μόνο ή στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης η διαχείριση του» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η τραγική πυρκαγιά στη Μόρια έφερε το θέμα στο προσκήνιο και τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις της Κομισιόν, που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε δύο φορές ως Ευρώπη”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες ασύλου για όλους και επιμερισμός των βαρών σε μία διαδικασία ώστε κάθε χώρα να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης. “Θέλουμε να δούμε όλες τις χώρες- μέλη να υποδέχονται έναν αριθμό προσφύγων μέσω της μετεγκατάστασης. Εάν αυτό καταστεί αδύνατο να αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές αλλά όλοι πρέπει να κάνουν κάτι. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι χώρες να λένε ότι αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα” ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ότι: «Έξι μήνες πριν ήταν αδιανόητο η Ευρώπη να δανειστεί ως υπερεθνική κοινότητα. Και όμως συνέβη» και εκτίμησε ότι η γερμανική Προεδρία ασχολείται ενεργά με το ζήτημα και η Κομισιόν θα παρουσιάσει μία αποδεκτή βάση διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα τον Μάρτιο υπερασπίστηκε τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές. Προστατεύουμε τα σύνορα, αλλά οι άνθρωποι πάντοτε θα έρχονται και όταν έρχονται θα πρέπει να τους φερόμαστε ανθρώπινα με ένα κοινό σύστημα ασύλου. Εάν τους αρνηθούμε το άσυλο, πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφής στις χώρες προέλευσης τους, αλλιώς το σύστημα δεν θα λειτουργεί» κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

https://youtu.be/3bPvC-b9fYw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν σε Τουρκία: Η απόφαση για παράταση της NAVTEX θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις

Νέο αυστηρό μήνυμα απευθύνουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εκφράζουν ξεκάθαρα τη στήριξή τους στην Αθήνα.

«Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο αναφέρει ότι η πρόσφατη «απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ΕΕ ζητεί επίσης «παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».

Στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα παραμένει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε την Τρίτη ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας.

Οι συντεταγμένες αφορούν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το «Γιαβούζ» από τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό τη διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης.

https://youtu.be/I5b2n0EPZSM

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ