Ένα φυσικά πολύ προσεκτικά γραμμένο άρθρο είναι αυτό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα Καθημερινή με τις απειλές και τις διεκδικήσεις εκ μέρους της Τουρκίας να «κρύβονται» μέσα σε προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις.
Αν κάποιος, δεν είχε ιδέα τι συμβαίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο θα έφτανε στο σημείο να πει πόσο ανώτερη χώρα είναι η γειτονική μας και πόσο θέλει να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα.
Η εφημερίδα επέλεξε να φιλοξενήσει σε ένα δισέλιδο τόσο την άποψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όσο και την άποψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε μια ιδιότυπη «συνομιλία» μεταξύ τους.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέρει στο τραπέζι το «καζάν – καζάν» του Προέδρου του, δηλαδή το να βρεθεί μια λύση που να συμφέρει όλους.
Λέει ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν πάντα δυο επιλογές: Είτε να έρθουν σε αντιπαράθεση, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο άρθρο του, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα του «μόνιμου γείτονά» της και επιτίθεται στην Γαλλία που αυτό το διάστημα είναι «κόκκινο πανί» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η χώρα που μόνος στόχος της είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφερόμενη στην Γαλλία μιλάει για μια χώρα που δείχνει μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν της και στοχοποιώντας τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν του κάνει μαθήματα ιστορίας λέγοντας: «Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν την βούλησή τους στην περιφέρεια, τελείωσε».
Περιγράφει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως δραστήρια και ανθρωπιστική, ώστε να υπογραμμίσει τις αξίες που θέλουν να επικρατήσουν και μάλιστα κάνει χρήση μιας ρήσης του Κεμάλ Ατατούρκ, «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέρχεται στα αμιγώς ελληνοτουρκικά και αφού επικροτεί τις πρωτοβουλίες ΝΑΤΟ και Γερμανίας τονίζει ότι η χώρα του δεν θέλει αν διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει με άλλα μέρη για θέματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν απευθείας ανάμεσα στους δυο γείτονες.
Και φτάνουμε στους όρους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιγράφει τι θέλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων
Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων
Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών
Δημιουργία ενός γνήσιου συμπεριληπτικού δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων με την συμμετοχή όλων των πλευρών περιλαμβανομένων και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο
Από το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει η λέξη μαξιμαλιστικός, που είναι και η αγαπημένη τελευταία της Τουρκικής κυβέρνησης. Και φυσικά το Καστελόριζο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέει ότι η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων και επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα και τις δικές της θαλάσσιες ζώνες διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κανένας νόμος ή αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα».
Επίσης επαναλαμβάνει πόσο μεγάλη είναι η ακτογραμμή της Τουρκίας και γι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. «αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί», γράφει χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να δικαιολογήσει τη ναυτική παρουσία της στην περιοχή λέγοντας ότι δεν είναι επιθετικοί οι λόγοι αλλά αυτοάμυνα αφού όπως εξηγεί όλο αυτό γίνεται για να αποτραπεί παρέμβαση στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής τους υφαλοκρηπίδας η οποία μας θυμίζει ότι ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια…
Ο Τσαβούσογλου καταλήγει λέγοντας ότι μόνο με διάλογο αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση θα επιλυθούν τα ζητήματα ανάμεσα στις δυο χώρες και φυσικά απειλεί ότι αν μπουν προϋποθέσεις τότε θα βρεθούν από την πλευρά τους αντιπροϋποθέσεις λέγοντας: (πιστέψτε με, μπορούμε να βρούμε αρκετές δικές μας).
Κλείνει λέγοντας ότι η Τουρκία έχει δυνατή, αποτελεσματική και λογική ηγεσία και απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό τονίζει: «Ό,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει. Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στην Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας».