Διαβάζουμε στο τουρκικό ‘αμυντικό’ Forum ‘DefenceTurk’ τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τη διακοπή των ερευνών του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο γενικός διευθυντής του Forum που φέρει το ψευδώνυμο ‘Skywolf’ παρουσιάσει τα δύο tweets που ανακοίνωσαν τη διακοπή των ερευνών του τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα:
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα που χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση ως ‘θετικό βήμα’, σημειώνει ο συντάκτης:
Αν και δεν ξέρω ελληνικά, δεν καλωσόρισα αυτήν την κατάσταση με ικανοποίηση. Θα απαντήσουμε με υποχωρήσεις σε αυτό που μας επιβάλλεται παράνομα σε ένα ζήτημα που έχουμε δίκιο; Μιλάμε για την ανάγκη να λογοδοτήσουμε εναντίον εκείνων που έχουν συσσωρεύσει στρατιώτες σε μέρη που θα έπρεπε να αφοπλιστούν εδώ και μέρες; Αντ’ αυτού, αποσύρουμε το ερευνητικό μας σκάφος. Είναι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους εκεί εμπόδιο για διαπραγματεύσεις; Η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στα νησιά, δεν θα πρέπει να ήταν άοπλα; Και πάλι ένα σοβαρό λάθος!
Γράφει και ο ‘62’, μέλος του forum
«Φίλοι, πρώτα απ’ όλα η έννοια της γαλάζιας πατρίδας είναι μια ιδέα/δόγμα που καλύπτει όλες τις θάλασσές μας και είναι για να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή χρήση των υποβρύχιων πόρων εντός των συνόρων που καθορίζονται από τη ‘γαλάζια πατρίδα’.
Από την άλλη άποψη, είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν θα είναι πρώτα η Μαύρη Θάλασσα ή η Ανατολική Μεσόγειος. Για να μπορέσουμε να το πούμε, ας ολοκληρώσουμε πρώτα με επιτυχία την υποβρύχια ανάλυση εντός των συνόρων μας. Ας δούμε τι έχουμε στο απόθεμά μας και στη συνέχεια, η συσσώρευση μπορεί να γίνει στα απαραίτητα σημεία.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τον όγκο του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το εύρημα δεν είναι σε κατάσταση που μπορεί να διερευνηθεί, ας κάνουμε την ολοκλήρωση της εργασίας και με λίγη υπομονή θα μάθουμε όλοι την αλήθεια.
Δυστυχώς, εάν ελπίζουμε ότι τα χρήματα από το φυσικό αέριο θα βρεθούν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση μας ή να κλείσουν το τρέχον έλλειμμα, είναι μάταιο. Δεν είναι σωστό να βάζουμε πρώτα το αέριο».
Ενώ ένας ακόμη σχολιαστής θα σημειώσει ότι εάν επικρατήσει ειρήνη με τον γείτονα σε έξι με εφτά χρόνια η οικονομία της Τουρκίας θα εκτιναχθεί «και θα γίνουμε ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στην οικονομία».