Για τρία σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν μετά την λήξη της Navtex για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις, έκανε λόγο ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Το πρώτο σενάριο είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη Navtex κάτι που όπως είπε ο καθηγητής θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη.
Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη.
Το τρίτο – και το πιο πιθανό – σενάριο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελλόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.
Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και άλλο η αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι κυριαρχία ενός κράτους.
«Όταν μιλάμε για κυριαρχία, εκεί είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς με κάθε τρόπο» τόνισε.
Πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα
Σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τον κ. Φίλη και το Ορούτς Ρέις πλησιάσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς δυνητική ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι μέχρι τα 12 μίλια, «θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια, προφανώς να στήσουμε κάποιο μπλόκο, για να αποφύγουμε το μπλόκο».
«Αυτή είναι μια κατακόκκινη γραμμή που αν την υπερβεί η Τουρκία, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα έχει ζήτημα νομιμοποίησης. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με απασχολεί τι θα έχει ως πρόβλημα η κυβέρνηση. Με απασχολεί ποιο θα είναι το πρόβλημα της χώρας την επόμενη ημέρα», τόνισε ο καθηγητής.
Με ποιον έχει συνομιλίες ο Ερντογάν
Σε διπλωματικό επίπεδο στο ερώτημα με ποιον συνομιλεί αυτή την περίοδο ο Ταγίπ Εερντογάν, ο κ. Φίλης εξέφρασε το φόβο του, ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι συνομιλεί με την ιστορία, δεν συνομιλεί με ηγέτες».
Εξήγησε επίσης ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν επιτρέπει στον Ερντογάν να κάνει θεαματικές κινήσεις προς τα πίσω, ωστόσο την όποια αναδίπλωση επιλέξει με τον τρόπο που λειτουργούν τα τουρκικά ΜΜΕ μπορεί να την εμφανίσει στο εσωτερικό της χώρας ως νίκη.