Ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ, υπογράμμισε την ανάγκη να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δημόσιες ρητορικές σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα της Μόσχας να παρέμβει μόνο μετά από αίτημα των δύο πλευρών. Τι είπε για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας.
Μονόδρομο χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ, την επίλυση των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικά μέσα προτρέποντας σε αποφυγή εμπρηστικής ρητορικής.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο εφόσον το ζητούσαν και οι δύο πλευρές, ενώ για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου παρέπεμψε στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας που σίγουρα πρέπει να διαθέτει τρόπους αντιμετώπισης εκρηκτικών καταστάσεων.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο καθώς και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επέμεινε στην ανάγκη να ακολουθείται το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζουν τη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο.
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι σε καλό σημείο, ωστόσο, υπάρχει πάντα το περιθώριο βελτίωσης. Αναγνώρισε ότι παράγοντες που υπονομεύουν αυτή τη σχέση υπάρχουν, αλλά αν όντως υπάρχει θέληση για αναβάθμισης κανένας τρίτος παράγοντας δεν μπορεί να τορπιλίσει την προσπάθεια.
Στο Κυπριακό, τέθηκε κατά του συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων ασφάλειας καθώς, όπως εξήγησε, δεν αντιστοιχεί στο σύγχρονο διεθνές νομικό στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τόνισε ότι η πρόσκληση υπάρχει, αλλά οι ημερομηνίες δεν έχουν συμφωνηθεί.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντρέι Μάσλοβ στα «Νέα»:
Ποια η θέση της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα; Τι θα σημαίνει αποστολή του «Ορούτς Ρέις» και των πλοίων που το συνοδεύουν έξι μίλια από το Καστελόριζο ή τη Ρόδο;
Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμφίβολα ανησυχούμε για την τωρινή κλιμάκωση της έντασης. Αυτό το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως δημόσια.
Θεωρούμε μη εποικοδομητικά οιαδήποτε βήματα μπορούν να αυξήσουν επιπλέον τη δυναμική της έντασης. Έχουμε καλέσει τα κράτη της περιοχής να επιδείξουν την πολιτική σύνεση και διορατικότητα.
Η επίλυση των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου είναι μονόδρομος. Τα προβλήματα πρέπει να διευθετούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην επιδεινώνονται από τις εμπρηστικές δημόσιες ρητορικές. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την εφαρμόζουμε σε οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανά τον κόσμο.
Υπάρχει ανησυχία για θερμό επεισόδιο και τι επιπτώσεις θα είχε; Θα μπορούσε η Μόσχα να παρέμβει προς την πλευρά της Τουρκίας για να αποτρέψει κάτι τέτοιο και για την εκτόνωση της έντασης;
Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αν μας το ζητήσουν από κοινού οι ενδιαφερόμενες πλευρές.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο ΝΑΤΟ σίγουρα πρέπει να υπάρχουν «συνταγές» επίλυσης των διασυμμαχικών διαφορών και της αντιμετώπισης τέτοιων εκρηκτικών καταστάσεων.
Ποια η θέση της Μόσχας για τις συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο σε σχέση και με το τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και για την ελληνική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια;
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής.
Η Ρωσία θεωρεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Αυτή η Σύμβαση προβλέπει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια για όλα τα κράτη.
Σχέση Ρωσίας - Τουρκίας. Μπορεί και πώς να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο;
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη συνεργασία μας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχέσεις με την καθεμία από τις τρεις χώρες αυτές έχουν για μας τη μεγάλη αυτοτελή αξία. Η Ρωσία είναι ανοιχτή στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας με αυτές τις τρεις χώρες στο βαθμό που οι ίδιες το επιθυμούν.
Πού βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας; Υπάρχει περιθώριο και διάθεση βελτίωσης;
Έχουμε γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε τις σχέσεις μας. Η Ρωσία υποστήριξε ενεργά τον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες στιγμές του. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ακριβώς αυτές τις μέρες, στις 17 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 192 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας - Ελλάδας. Πλάι-πλάι πολεμούσαμε τον ναζισμό στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και οι Σοβιετικοί στρατιώτες που εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση πέθαναν ηρωικά εδώ, ενώ πολλοί Σοβιετικοί μαχητές ελληνικής καταγωγής τιμήθηκαν τότε με την ανώτερη διάκριση της ΕΣΣΔ – αυτήν του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, και στη Ρωσία υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα σε αυτούς. Η ιστορία μας είναι γεμάτη κοινές ένδοξες σελίδες και θρυλικές προσωπικότητες, και είναι η υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε αυτή την ιστορική κληρονομιά και να θεμελιώσουμε, πάνω σε αυτή, μια σύγχρονη αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Σήμερα οι σχέσεις μας βρίσκονται σε καλό σημείο. Έχουμε πλούσιο διάλογο, καλά ανεπτυγμένες εμπορικές, ενεργειακές και πολιτιστικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους, οι οποίοι ανυπομονούν να έρθουν εδώ μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.
Βέβαια, το περιθώριο βελτίωσης υπάρχει πάντα. Σημαντικές δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας μας αφορούν π.χ. στον τομέα ιδιωτικοποιήσεων. Οι σχετικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής πλευράς θα ήταν ευπρόσδεκτες από την επιχειρηματική κοινότητα της Ρωσίας.
Θεωρείτε ότι υπάρχουν παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη ελληνορωσικών σχέσεων;
Οι παράγοντες βέβαια υπάρχουν. Αλλά σημασία έχει μόνο το τι επιθυμεί η ίδια η χώρα. Αν όντως θέλει να αναβαθμίσει τη συνεργασία σ’ ένα νέο επίπεδο, τότε κανένας ξένος παράγοντας δεν θα μπορέσει να τορπιλίσει την προσπάθεια αυτή.
Ποια τα μηνύματα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Κύπρο, προς την Τουρκία; Περιμένουμε επίσκεψη και στην Ελλάδα;
Η θέση μας για το Κυπριακό παραμένει συνεπής και αμετάβλητη. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στις προσεγγίσεις που καταχωρήθηκαν στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε ότι το σύστημα των εξωτερικών εγγυήσεων της ασφάλειας του νησιού δεν αντιστοιχεί στο σύγχρονο διεθνές νομικό στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευελπιστούμε στη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο κυπριακών κοινοτήτων.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αν μας το ζητήσουν οι δυο ενδιαφερόμενες πλευρές.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ έχει την πρόσκληση να επισκεφτεί την Αθήνα. Οι ημερομηνίες θα πρέπει να συμφωνηθούν δια της διπλωματικής οδού.