«Η πλειοψηφία των «27» στην ΕΕ έχουν μια δύσκολη απάντηση για την Τουρκία, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Απέναντι στον Ερντογάν, η ΕΕ βρίσκεται σε απόλυτα θολό διπλωματικό τοπίο», σχολιάζει σε άρθρο του ο ανταποκριτής της «Liberation» στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ.
«Για πρώτη φορά στην Ιστορία της, αντιμετωπίζει άμεσες απειλές από δύο εκ των κρατών- μελών της: Ελλάδα και Κύπρο» σημειώνει και προσθέτει:
«Αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να αντιδράσει από κοινού στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Μόνο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν στείλει στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για να ηρεμήσουν τα πάθη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει το μερίδιό του από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο γειτόνων του. Αυτό δεν είναι κάτι νέο: ένας οικονομικός και εμπορικός γίγαντας, η ΕΕ δεν είναι μια διπλωματική και στρατιωτική δύναμη, αλλά μια συνομοσπονδία κρατών με συχνά διαφορετικά συμφέροντα και περιορισμένους ή ανύπαρκτους στρατιωτικούς πόρους».
Ο Ζαν Κατρεμέρ υπογραμμίζει ότι ενώ οι «27» στηρίζουν την Αθήνα και τη Λευκωσία, «απέχουν πολύ από την ευθυγράμμιση με τον επείγοντα χαρακτήρα μιας απάντησης, απλώς και μόνο επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα διακινδυνεύσει ανοιχτές συγκρούσεις».
«...Όπως εκτιμά Ευρωπαίος αξιωματούχος», γράφει ο Κατρεμέρ, «είναι πιο πιθανό ότι ο Ερντογάν επιδιώκει για άλλη μια φορά να χωρίσει και να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους, όπως έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο ανοίγοντας ξανά τα σύνορά του στους πρόσφυγες ή παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να προωθήσει τα πιόνια του στη Μεσόγειο».
«Ωστόσο, για το Παρίσι, είναι απαραίτητο, η ΕΕ να δείξει τους μύες της προκειμένου να υπερασπιστεί την κυριαρχία της», όπως εξηγεί το περιβάλλον της γαλλικής κυβέρνησης.