Ελληνοτουρκικά

Die Zeit: Τα τρία σενάρια αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Τις τρεις επιλογές που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ενώ μεταξύ των τριών εναλλακτικών λύσεων βρίσκεται και η παραχώρηση εμπορικών προνομίων στον Ερντογάν για να παραιτηθεί από τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα της Die Zeit, η αρθρογράφος Ετσλέμ Τοπτσού περιγράφει τους τρεις δρόμους που ανοίγονται στην ευρωπαϊκή ηγεσία για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων με την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η Τοπτσού, το πρώτο σενάριο είναι το εξής: «Ακολουθεί μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, οι δύο πλευρές φοβούνται, σταματoύν και δίνουν εντολή οι φρεγάτες να επιστρέψουν πίσω στα λιμάνια. Διότι στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν επιδιώκει έναν πόλεμο στη μέση της Ευρώπης, ειδικά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρθρογράφος της Die Zeit επισημαίνει πως το παραπάνω σενάριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης και για άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να μεσολαβήσουν πιο ενεργά στη σύγκρουση, καθώς μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κινηθεί με σχετικό τρόπο.

Η Τοπτσού σημειώνει πως ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο. Ομοίως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει αρχικές έρευνες του Oruç Reis».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται και στις δυο άλλες επιλογές: «Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να "ξεφουσκώσει το θέμα", αν και αυτό θα ήταν περισσότερο ελπίδα παρά μια στρατηγική. Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμη εντελώς ασαφές πόσο βαθιά βρίσκεται το αέριο και αν η εμπορική παραγωγή αξίζει τον κόπο. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν επομένως να σταματήσουν τις έρευνες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιλογή τρίτη: μια προσφορά που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επεκτείνουν την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και το κλειδί βρίσκεται στο Βερολίνο. Δικαίως δεν θέλουν να το δώσουν στον αυταρχικό Ερντογάν. Αλλά όμως θα μπορούσε κανείς να  διαπραγματευτεί για την παραίτηση από τις έρευνες φυσικού αερίου και την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας τότε η τιμή μπορεί να είναι λογική», καταλήγει το άρθρο της Ε. Τοπτσού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ