Η Γερμανία φαίνεται να κρατά ίσες αποστάσεις που όπως φαίνεται με τις κινήσεις της θέλει να βάλει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Α. Μεσογείου. Η Αθήνα πρέπει να προσέξει, διότι, το Βερολίνο ετοιμάζει ''παγίδες''.
Παρόμοιες δηλώσεις είχαν ακουστεί από τα χείλη Γερμανών αξιωματούχων, αυτή τη φορά, τη θέση της Γερμανίας επιβεβαιώνει και ο Χάικο Μάας.
«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.
Η δήλωση έγινε, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί, όπως είπε, το ζήτημα «των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».
Ο κ. Μάας πρόσθεσε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. «Ως Ε.Ε., θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Φειδωλός ήταν ο κ. Ζάιμπερτ στην ενημέρωση του αναφορικά με τις χθεσινές συνομιλίες της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές γερμανικές θέσεις, πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση. Τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου να συζητήσουν τα διαφιλονικούμενα θέματα που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το γεγονός ότι ούτε ο τούρκος πρόεδρος αλλά ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής για τη συνομιλία τους με την Ανγκελα Μέρκελ θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ένδειξη της πρόθεσης να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με την προοπτική να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα άμεσα επίμαχα θέματα.
Τέλος, ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το κατά πόσο η διεξαγωγή κοινών ελληνογαλλικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Ενοχλημένη η Γερμανία από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Η γερμανική πλευρά αντέδρασε σε κάτι τέτοιο, ειδικά στην αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δείχνει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε - μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.
Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis
Άλλαξε εκ νέου πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και πλέον κινείται βορειοανατολικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ευρισκόμενο ωστόσο, ακόμα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.
Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ίδια ακριβώς κίνηση είχε πραγματοποιήσει του τουρκικό ερευνητικό πλοίο το βράδυ της Τρίτης, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα κινήθηκε ξανά νοτιοδυτικά.
Ακάρ: Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας
Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε και πάλι μιλώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis:
«Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.
«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.