Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εκτός Ελληνικής ΑΟΖ το Oruc Reis-«Επακούμβηση» ελληνικής-τουρκικής φρεγάτας

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει βγει το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ κατά τις 19:20 το Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης το Oruc Reis  συνοδεύουν τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan και ένας στολίσκος από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.

Μετά την είσοδό του στην Κυπριακή ΑΟΖ και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία - θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX καθώς κινείται με ταχύτητα 5 κόμβων.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν στενά το Oruc Reis, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά Μητσοτάκη σε "ατύχημα"

 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται το defencereview.gr σημειώθηκε επακούμβηση της ελληνική φρεγάτας (F-451 ΛΗΜΝΟΣ) με τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το Oruc Reis. Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές δραστηριότητες.

Δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση παρά μόνον υλικές ζημιές μικρής έκτασης. 

Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.

Στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο ατυχήματος και τόσο η αναφορά του όσο και το διάγγελμα μόνον τυχαία δεν ήταν.

 

Η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγη ώρα πριν, ο έλληνας πρωθυπουργός μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα, αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική κρίση σε αποδέκτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. 

Έχοντας ως φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες το απόγευμα της Τετάρτης με τους προέδρους της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Παράλληλα την Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό, θα μεταβεί εκτάκτως στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ