Σε μία περίεργη δήλωση προχώρησε ο ΣΕΑ. Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο.
''Αφαίρεσε κάθε πρόσχημα. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί μια ένταση.''
Τι θέλει όμως να μας πει με αυτό; Τι συζητήθηκε στο Βερολίνο; Aφού όπως μας λένε δυν υπάρχει μυστική διπλωματία, γιατί δεν βγαίνει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συζήτησης;
Πάντως σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα πριν λίγες ημέρες, η συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, ήταν προσυμφωνημένη μυστική διπλωματία που την «κάρφωσε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Το Βερολίνο έμαθε πρόσφατα πόσο άχαρος μπορεί να είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Έπειτα από γερμανική πρωτοβουλία συναντήθηκαν στο Βερολίνο δυο υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι από Ελλάδα και Τουρκία με τον Γιαν Χέκερ, τον σύμβουλο της καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές και συμφωνήθηκε η συνάντηση να παραμείνει μυστική. Παρά ταύτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αποκάλυψε την επομένη τα της συνάντησης. Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούν την αδιακρισία αυτή ως προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει τη διαδικασία προσέγγισης πριν καν ξεκινήσει», γράφει η εφημερίδα.
Το χθεσινό δημοσίευμα της ''ΕΣΤΙΑΣ''
Σύμφωνα με την εφημερίδα η αποδοχή έγινε στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, μετά από την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Υπενθυμίζουμε ότι την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ε.Σουρανή και την τουρκική το “δεξί χέρι” του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόσφατη διήμερη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον «εφ’ όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας ο οποίος συνεφωνήθη μυστικώς στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».
Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, ενώ από τουρκικής, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Κολίν.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι η έξοδος του τουρκικού στόλου στόχευε στο να αποστείλει μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε αυτόν τον διάλογο.
Τι άλλο δήλωσε ο ΣΕΑ Διακόπουλος
Για την κατάσταση στις σχέσεις με την Τουρκία και πως είναι η κατάσταση σήμερα μίλησε στον ΣΚΑΙ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος.
Αναφερόμενος στις εικόνες από την Αγιά Σοφιά είπε: «Είναι πολύ λυπηρές οι εικόνες που είδαμε από την Αγιά Σοφιά. Πόνεσε η καρδιά μου».
Ο Αλέξης Διακόπουλος, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας μετά και την έκδοση της NAVTEX είπε: «Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτες ειμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη είπε ακόμα: «Οι σκηνές που βλέπουμε την Τουρκία εκθέτουν. Με τις πράξεις της και την επιθετικότητα της εκτίθεται. Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο».
Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο. Αφαίρεσε κάθε πρόσχημα. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί μια ένταση.
«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX θελω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις».