«Να σεβαστεί την ίδια την ιστορία της χώρας του και τις αποφάσεις της ηγετικής προσωπικότητας των Τούρκων, του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος και χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο και μνημείο που ενώνει τους λαούς», καλεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.
Εκφράζοντας, όπως τονίζει, όλη την ελληνική παροικία της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος του ιστορικότερου ομογενειακού οργανισμού στη Χώρα του Νείλου, Εδμόνδος Κασιμάτης εκφράζει τη λύπη της κοινότητας, την ανησυχία της, αλλά και την κάθετη αντίθεση τής με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η Αγία Σοφία το σύμβολο ανεξιθρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, που η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να παραμείνει ως έχει και να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη», τονίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Επισημαίνει δε, ότι «οι τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απόφασή του για την Αγία Σοφία δημιουργούν ένα κλίμα ψυχρότητας και αστάθειας μεταξύ των κρατών της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη και συνεργασία όλων των γειτονικών λαών».
Εξάλλου, «η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας ενώνει τη φωνή της με όλες τις παγκόσμιες προσωπικότητες αλλά και τους απλούς ανθρώπους της πολιτικής, της θρησκείας, της διανόησης, της τέχνης και καλεί κάθε άνθρωπο, που πιστεύει στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας, να αγωνιστούμε από κοινού με πολλαπλούς τρόπους, ώστε να αποτραπεί η τακτική αυτή της μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού».
Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας καταλήγει λέγοντας ότι «στις δύσκολες αυτές στιγμές, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, βρισκόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της ηγετικής προσωπικότητας της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ευχόμαστε και παρακαλούμε το Θεό, έστω την τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική και να εισακουστεί η παγκόσμια επιθυμία για το καλό των λαών και το ειρηνικό μέλλον της ανατολικής Μεσογείου».