Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία-Αμνηστία προς Αίγυπτο: "Η τουρκολιβυκή ΑΟΖ ακυρώνει τον EastMed"

Ισχυρές πιέσεις ασκούν στην Αίγυπτο η Τουρκία, και όπως φαίνεται η Διεθνής Αμνηστία, για την αποδοχή της παράνομης τουρκολιβυκής ΑΟΖ, με το επιχείρημα ότι αυτή θα διακόψει τη δημιουργία του αγωγού East Med που μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ντονατέλα Ροβέρα, Ανώτερη σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, αναδημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης άρθρο μεγάλου Τούρκου δημοσιογράφου που προωθεί τη "συνεργασία" Τουρκίας-Αιγύπτου, στο ίδιο πλαίσιο με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Πρόκειται η Αίγυπτος να ρισκάρει έναν πόλεμο με την Τουρκία στη Λιβύη; Μάλλον όχι. Η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-GNA μπορεί να εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα της Αιγύπτου. Θα μπορούσε να σταματήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας".

Αυτό αποδεικνύει πως η διεθνής "αμνησία" είναι πραγματικότητα πλέον και τα εγκλήματα που διαπράττει το τουρκικό καθεστώς σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και πιθανώς Υεμένη, ξεχνιούνται πολύ έυκολα από τους "προοδευτικούς" και τους "ανθρωπιστές" της παγκόσμιας κοινότητας.

Το επίμαχο άρθρο που επικαλείται και η συνεργάτιδα της Διεθνούς Αμνηστίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

https://twitter.com/DRovera/status/1276070955815702533

"Με μια γενικευμένη σύρραξη να είναι φαινομενικά εκτός συζήτησης, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις ότι τα αμοιβαία συμφέροντα στη Μεσόγειο θα μπορούσαν ακόμη και να ενώσουν την Άγκυρα και το Κάιρο.

Η Τουρκία και η GNA υπέγραψαν το Νοέμβριο συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης που σηματοδότησε ένα τμήμα της ανατολικής Μεσογείου ως μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με τον Khaled Fouad, έναν ενεργειακό και πολιτικό αναλυτή της Μέσης Ανατολής, το σύμφωνο προσφέρει στην Αίγυπτο δύο δρόμους ενδιαφέροντος.

Πρώτον, θα εμπόδιζε τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα απειλούσε το οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον της Αιγύπτου φέρνοντας το Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Με τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης αερίου στο Idku και τη Damietta, η Αίγυπτος έχει την υποδομή για να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μια θέση που θα υπονομευόταν εάν καθιερωθεί ο αγωγός EastMed".

Τα λόγια αυτά προφανώς αποτελούν ένα από τα συστατικά του κυκεώνα προπαγάνδας από το τουρκικό καθεστώς, καθώς το Κάιρο δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανάδειξη της Τουρκίας ως νέα "οθωμανική αυτοκρατορία", και δη ακριβώς στα σύνορα της Αιγύπτου, ειδικά τη στιγμή που οι πιθανότητες συμμετοχής της Αιγύπτου στον αγωγό East Med κορυφώνονται και ενώ οι ενεργειακές συνεργασίες με Ελλάδα και Κύπρο βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Καϊρου

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις ΑΟΖ συνεχίζονται και βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς οποιασδήποτε προβληματισμός για τη στάση της Αιγύπτου προκύπτει από τις διεκδικήσεις επί της επήρειας μεγάλων νησιών, όπως της Κρήτης και της Ρόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iEidiseis.gr και ο Βασίλης Σκουρής, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμβιβασμός με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η Αίγυπτος δεν περιορίζεται σε μερική διευθέτηση, αλλά φέρεται να ζητάει μειωμένη επήρεια σε νησιά όπως η Κρήτη, ενώ με τα αιτήματά της για τον 28ο μεσημβρινό θέτει ουσιαστικά θέμα και για τη νήσο Ρόδο.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 100% επήρεια των ελληνικών νησιών, σε περίπτωση όμως που υπάρξει δυνατότητα εθνικά επωφελούς συμβιβασμού, η ηγεσία της κυβέρνησης θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα δε με ορισμένες άλλες πληροφορίες, επ΄αυτού έχουν ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω συγκεκριμένων διαύλων.

Η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι έως τότε στις προτεραιότητές της η συμφωνία με τη Λευκωσία για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ κρίσιμες για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ωστόσο τίποτα δεν είναι καθοριστικό, καθώς η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι συμμαχίες, συμφέροντα και τακτικές μεταβάλλονται πολύ εύκολα.

GALLERY

Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος
Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...