Παίρνει αποφάσεις η Ελλάδα ενόψει εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο. Όπως σας έχει αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει ναυτική βάση στην Μισράτα της Λιβύης και αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα.
H Άγκυρα εφοδιάζει συνεχώς με όπλα τον στρατό της Τρίπολης σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ροή των γεγονότων, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την δημιουργία 2 τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην Λιβύη.
Η πρώτη θα είναι η ναυτική βάση στο λιμάνι της Μισράτα, μια πόλη που κατοικούν Τουκογενείς Λίβυοι και στην οποία θα υπάρχει μόνιμη παρουσία τουρκικών πλοίων και υποβρυχίων.
Η δεύτερη αφορά αεροπορική βάση στην AlWutya, όπου θα εδρεύουν τουρκικά μαχητικά F-16 και drone.
Περιττό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει από την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη, μιας και σε συνδυασμό με την τουρκική ναυτική βάση στην Αλβανία, η Άγκυρα επιχειρεί να περικυκλώσει την χώρα μας.
Μάλιστα στον χάρτη που σας δείχνουμε, η παρουσία των Τούρκων στις ακτές της Λιβύης είναι έντονη.
Οι σκέψεις της Αθήνας
Την περασμένη Πέμπτη, 11 Ιουνίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του ΝΚ Πλοίαρχος Ι. Σαρρηγιάννης ΠΝ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΝ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΝΚ, τα πλοία σε επισκευή, τις πλωτές δεξαμενές και τις υποδομές ενδιαίτησης του προσωπικού. Όμως, η επίσκεψη του Αρχηγού κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο ίδιος προκρίνει την ιδέα, με την οποία είναι απόλυτα σύμφωνος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης και μετακόμισης ενός μεγάλου μέρους του Στόλου εκεί.
Ο Αρχηγός Πετράκης ήταν εκ των βασικών εισηγητών αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης απ’ όταν ήταν Αρχηγός Στόλου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει ο μισός Στόλος να μετακομίσει εκεί ή να υπάρχουν οι υποδομές φιλοξενίας του μισού Στόλου, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Μάλιστα, το σχέδιο περιλαμβάνει και την μόνιμη παρουσία τουλάχιστον ενός αναβαθμισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΝΣ) Ρ-3Β, μόλις αρχίσουν να μπαίνουν στην υπηρεσία, που υπολογίζεται περί τα τέλη του 2022 με αρχές 2023.